Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Je nutné za TV modulátor zapojit symetrizační člen
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
105l

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 20:13    Předmět: Citovat

Můj Planar nakonec taky půjde k tomu kamarádovi s karavanem, prý ale na zimu to bude přenášet dovnitř.

A taky se chcu ještě zeptat, kdybych sehnal UHF konvertor (ten možná budu kupovat i z důvodu používání s videorekordérem), je obraz u takovýchto televizí dostatečně ostrý aby se dal na nich číst text na ZX Spectru? (Merkur se mi na to moc nechce používat, protože tomu mojemu kusu se třepe obraz, a musí být nějakou dobu zapnutý aby se vzpamatoval rozklad).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
warp

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 20:34    Předmět: Citovat

Pokud jsou na mysli ty lampové, tak zrovna na text z počítače to asi moc nebude, zvláště přes několik konverzí, nehledě na to že tam nebude asi vidět celý obraz, obrazovky mají zakulacené rohy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
105l

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 20:55    Předmět: Citovat

Zakulacený obraz by moc nevadil, tam je dost velká rezerva v okraji, hlavně jsem myslel právě jestli to bude ostré

A teď mě napadla ještě jedna věc, je u takových televizí vyvedený trimr výšky obrazu? O minulých vánocích jsem se na Merkuru díval na Anděla Páně 2 a pamatuju si že to mělo ten úzký filmový rozměr obrazu, a na to nepomůže ani na set-top-boxu pan & scan nastavení obrazu (a taky na výstup z počítače by se to hodilo, ať to nemusím složitě nastavovat přes OBS, to by bylo spíše ale nastavování šířky obrazu) (případně, jsou alespoň v nějakém místě kde bych si případně mohl vyvrtat díru a ovládat to třeba šroubovákem?). Nechtěl bych si na těch obrazovkách zbytečně vypalovat pruhy.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 21:11    Předmět: Citovat

To přece záleží na tom, jak kvalitně půjde zaostřit obrazovka, a kolik ztratí obraz z nějakého osmibitového počítače vícenásobnou konverzí, jak přesně naladíš nosnou obrazu... (pokud si dobře vzpomínám, tak snad jen Atari XE měl modulátor na kanál B10, ale ten zase nebýval v karuselech osazený, ZX Spectrum vysílá na K36, to musí přes UHF/VHF konvertor).
Pak ještě můžeš jako zdroj signálu pro modulátor využít settopbox s výstupní normou nastavenou na CCIR PAL.
Jestli si představuješ, že do modulátoru nacpeš video z PC, tak tě musím upozornit, že není mnoho grafických karet, které by uměly evropskou TV normu s 625 řádky a 50 prokládanými půlsnímky za sekundu, jinou totiž ty televizory neumí.
105l

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 21:17    Předmět: Citovat

Na Merkuru a Šilelisu používám výstup z počítače přes HDMI do modulátoru běžně, kromě právě složitého nastavení velikosti obrazu to funguje dobře, sice ten obraz potom není asi přesný ale funguje mi to s jakýmkoliv rozlišením

833x625x50Hz mi nastavit jde, akorát ne prokládané, píše to že to moje obrazovka nepodporuje, ale pamatuju si že jsem měl dříve na stejném monitoru 140Hz (nebo myslím že dokonce i 160Hz na 640x480) prokládané

IMG_5105.jpg
 Komentář:
 Velikost:  145.92 kB
 Zobrazeno:  12 krát

IMG_5105.jpg

Naposledy upravil 105l dne st prosinec 17 2025, 21:36, celkově upraveno 1 krát.
lesana87

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 21:29    Předmět: Citovat

Tak si tam zobraz textový režim 80x25 znaků a když to v pohodě přečteš, tak to přečteš i ze Spectra.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 21:56    Předmět: Citovat

Některé konvertory HDMI - TV PAL neumožňují převod jinak, než s černými pruhy nahoře a dole, u originálu 4:3 i po stranách. Režim PAN&SCAN ještě dál domrší poměr stran obrazu.
Obraz v poměru stran 16:9 prostě v televizi zachová šířku, ale využije na výšku jen asi 380 řádků. Když pak roztáhneš svisle rozměr, tím ovšem svislé rozlišení nezvýšíš, pořád tam bude jen 380 řádků, akorát budou řidší.
Ovšem s vodorovným rozměrem je to komplikované. Vychylovací cívky jsou součástí zdroje vysokého napětí pro obrazovku, dá se jen měnit pracovní bod spínací elektronky řádkového rozkladu. A vše je podřízené vyplnění šířky stínítka. Už pouhé zvětšení o 10 % šířky obrazu "za roh" může mít za následek nečekané události ve vn zdroji. Ve výsledku to pro poměr stran obrazu tolik neznamená, na životnost televize to ale už může mít osudový vliv.

Potenciometr výšky obrazu v těch televizích Marina i Dajana (Orava 219) ještě vyvedený byl, uživatelsky přístupný, všechny potenciometry jsou ovladatelné vzadu přes masivní plastový kolík, ostatní mají kvalitně izolující knoflíky (izolace, aby si nikdo nesáhl na kostru).
Prostě to nesmíš srovnávat s Merkurem nebo Šilelisem, ty nemají kostru spojenou s rozvodnou sítí, takže jsou s bezpečností někde úplně jinde - se tam můžeš hrabat v trimrech (i když bys neměl, co funguje, na to se nesahá).
Snažit se něco ovládat v odkrytovaných přístrojích řady U (Marina je 4116-U, Orava 219 je 4219-U), například i vyvedením trimru ven, je životu nebezpečná sranda.
105l

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 22:18    Předmět: Citovat

S tou velikostí obrazu z výstupu z počítače je problém takový, že sice modulátor to převede správně, když dám 16:9 rozlišení tak se to roztáhne po celé velikosti obrazovky, u 4:3 rozlišení taky, ale je problém že stránka internetové televize kterou používám nemá možnost zvětšit přímo do správné velikosti obrazu tak aby byl obraz přes celé, zvětšit to jde ale potom je na obrazovce zase až moc malý úsek obrazu (zvětší se to více než je třeba), tak to musím zapojovat na výstup z programu OBS kterým musím ten obraz správné oříznout.

Je ale dobré že výška obrazu vyvedená je, abych si to mohl když budu mít výstup ze settopboxu a film bude v tom filmovém rozměru správně zvětšit.

V otevřeném stavu dovnitř určitě hlavně bez toho oddělovacího trafa zasahovat nebudu, jenom jsem slyšel že na trimrech by mělo být nízké napétí a tak jsem myslel kdybych měl akorát provrtanou dírou kde bych se nemohl ničeho jiného dotknout tak by to nebylo nebezpečné, radši ale nic takového zkoušet nebudu (A když je už vyvedený tak se to tím naštěstí vyřešilo)
105l

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 22:27    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
se tam můžeš hrabat v trimrech (i když bys neměl, co funguje, na to se nesahá).
V Merkuru mi tam blbnou ty rozklady tak jsem zkoušel co dělá co, v Šilelisu jsem to nastavoval protože obraz na výšku skákal shora dolů a jsou tam alespoň označené který je který
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt prosinec 18 2025, 5:38    Předmět: Citovat

To nízké napětí na trimrech technicky znamená, že na nich je třeba 50 V proti kostře, ale vše kovové v televizi, tedy i ta kostra, přitom může mít proti zemi přímo síťové napětí.
Technicky se nízké napětí počítá do 1000 V.
rampage

PříspěvekZaslal: čt prosinec 18 2025, 7:42    Předmět: Citovat

a sme zase u vlákna Oddělovací trafo 3 Very Happy

Tak nech si 105L kúpi spravenú 4001, evtl. 4002, s dobrou obrazovkou. Celá telka je galvanicky oddelená od siete - napájaná sieťovým transformátorom; ak by aj nevedel zladiť zvukovú či vf časť, audio- i videosignál vie pripojiť priamo na mriežku príslušnej elektronky; s trimrami môže (a bude) hýbať do aleluja, no a symetrizačný člen /radioamatérskym hantecom "balun"/ to nepotrebuje, spraví si redukciu koax->banánky a má hotovo.
Akurát nápad to skladovať po karavanoch u potoka ho prejde po tom, keď zistí, po koľko také telky neska idú.

1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  254.82 kB
 Zobrazeno:  19 krát

1.jpg

105l

PříspěvekZaslal: čt prosinec 18 2025, 17:16    Předmět: Citovat

rampage napsal(a):
a sme zase u vlákna Oddělovací trafo 3 Very Happy.
No v podstatě já jsem nechtěl zase dojít k tomu že bych ty televize měl nějak rozebírat, chtěl jsem je provozovat tak jak jsou, ale zase to tím nastavováním obrazu u toho skončilo Smile
Ale když je ta výška obrazu už vyvedená, tak to naštěstí nemusím řešit. Zpravovat budu zkoušet akorát šilelis (mám dva, ten o kterém psal že ho používám je novější plastový, ten jsem úspěšně spravil, ještě ale budu starší kovový zelený spravovat), a možná někdy zkusím změřit kondenzátory v tom merkuru co tomu je.

rampage napsal(a):
Akurát nápad to skladovať po karavanoch u potoka ho prejde po tom, keď zistí, po koľko také telky neska idú.
Tak to má ten kamarád ke kterému si pro ty televize pojedu, nemá v létě kde jinde skladovat, já si to dám do bytu, možná odvezu plastovou LG televizi která je tu stejně zbytečná místo toho do garáže.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: