Zaslal: út prosinec 16 2025, 23:00 Předmět: Posouzení obvodového řešení stabilizovaného zdroje
Hledám inspiraci pro stavbu jednoduchého regul.stab. zdroje do dílny cca 40V/3A . Docela by se mi líbilo zapojení dle obrázku , mám však jisté pochybnosti o funkčnosti . Děkuji za vaše event. názory k následujícím bodům :
1. Stavěl to někdo a byly problémy ?
2. Co dělá omezovač proudu , který obsahuje SKO ( druhý operák zprava
za zesilovačem OP2) - když to omezení zabere , dle mého názoru to musí začít cyklovat díky hysterezi toho SKO a proud bude lítat mezi nulou a nastaveným maximem , co to ale udělá s napětím na výstupu - překmity ?
3. Odpor 0.1 Ω pro snímání proudu v tomto zapojení způsobí to , že výstupní napětí na svorkách bude menší než to, na které to regulátor napětí "táhne" , a to o úbytek napětí na tomto odporu . Tudíž výstupní napětí se bude měnit se zátěží , aniž bych změnil nastavení napětí .Nebo se pletu ?
4. Jak se zdroj chová s pnp tranzistorem z hlediska stability a chování při
skocích zátěže ?
Neřeším teď teplo , problém chlazení ,tj. velikost chladiče a ventilátoru, mi je znám. Spínaný zdroj nechci , pro seriozní práci s vf se to prakticky nedá
odrušit.
Založen: Feb 09, 2017 Příspěvky: 490 Bydliště: Na dohled od Spolany
Zaslal: st prosinec 17 2025, 11:22 Předmět:
To omezení proudu je celé divné
U tohoto typu zdroje - výstup z kolektoru výkonového tranzistoru - si dej pozor na stabilitu, zapojení rádo kmitá. Kmitočtovou kompenzaci (zpomalovací kondenzátor) - tam nevidím.
Zaslal: st prosinec 17 2025, 11:40 Předmět:
Moje rada, na tohle zapojení zapomeň.
V první řadě napiš, jaký trafo máš k dispozici (výst. napětí, proud).
Trafo musí mít alespoň 45V/3,5-4A pro požadované parametry zdroje. Taky regulační tranzistor nemůže být jen jeden, ale tři s vyrovnávacími odpory v emitorech. Ztrátový výkon bude cca 180W při zkratu na výstupu.
Tady by se více hodilo trafo s odbočkou, lépe se dvěma. Ztrátový výkon by se pak zmenšil na polovinu nebo na třetinu.
Já jsem 25let používal zdroj z AR, akorát místo dvojice KU na konci jsem měl KD503 a budič KD337. Za celou dobu jsem jednou měnil potenciometr řízení proudu.
U Bučka se dá pořád ještě koupit DPS.
Jo je tam chyba s tím odporem v emitoru, tesla dělala asi dobré tranzistory, kolega to postavil s KU605, nabíjel s tím mimo jiné i baterku z auta těmi 2,5A co to dalo a divil se že hrozně hřeje vždycky jenom jeden tranzistor.
Taky ho mám ve dvojím provedení. Nemám tam přepínač na malé a velké napětí (u toho švábu), provozuju to od 2 do 40 V a funguje to. Přepínání u trafa mám.
Výstupní trandy mají v emitorech odpor (malý) vytvořený navinutím lakovaného do šroubovice. Hotové odpory tak malé hodnoty jsem neměl.
Ještě ho mám doplněný o panelový voltmetr který se dá přepnout na ampéry. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Zaslal: st prosinec 17 2025, 15:56 Předmět:
Chtěl jsem také stavět stabilizovaný regulovatelný zdroj s MAA723 a nějakým výkon. trandem. Nějaké schéma jsem už hledal, ale zatím jsem se ke stavbě nedostal. Tohle schéma vypadá dobře. Jak je to teda s těma emitorovýma odporama, v tom schéma jsou blbě v bázi?
Když dáš jenom jeden výkonový tranzistor s dostatečným výkonem, třeba MJ15003 od ON SEMI - je sice dražší, ale čínským fejkům z hadexu apod. bych se radši vyhnul, tak zrušíš T3 a R9 a zbytek necháš tak jak je.
Založen: Aug 10, 2007 Příspěvky: 723 Bydliště: 3 km od Humenného
Zaslal: st prosinec 17 2025, 17:58 Předmět:
Tiež to mám rozdelené na 2 samostatné emitorové rezistory a bez bázových rezistorov.
EDIT: a ešte treba dať pozor na maximálne napájacie napätie MAA723, v tej schéme je prekročené o 4V
Tesla a originál z USA to vydrží. Číňan to vydržet nemusí.
Otázka je zase, zda ta práce za to stojí. Tohle zapojení je opravdu dřevní a ani nevyužívá potenciál 723ky.
Pokud se člověk neštítí SMDček, tak se nechá postavit za pár desetikorun spínáný zdroj, který z 30v z trafa na vstupu udělá 1,5 až 25V a až 2A na výstupu. Na výstupu mu stačí kapacita 20uF. Zvlnění do 40mV při plném výkonu.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.