Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Posouzení obvodového řešení stabilizovaného zdroje

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milan

PříspěvekZaslal: út prosinec 16 2025, 23:00    Předmět: Posouzení obvodového řešení stabilizovaného zdroje Citovat

Hledám inspiraci pro stavbu jednoduchého regul.stab. zdroje do dílny cca 40V/3A . Docela by se mi líbilo zapojení dle obrázku , mám však jisté pochybnosti o funkčnosti . Děkuji za vaše event. názory k následujícím bodům :
1. Stavěl to někdo a byly problémy ?

2. Co dělá omezovač proudu , který obsahuje SKO ( druhý operák zprava
za zesilovačem OP2) - když to omezení zabere , dle mého názoru to musí začít cyklovat díky hysterezi toho SKO a proud bude lítat mezi nulou a nastaveným maximem , co to ale udělá s napětím na výstupu - překmity ?

3. Odpor 0.1 Ω pro snímání proudu v tomto zapojení způsobí to , že výstupní napětí na svorkách bude menší než to, na které to regulátor napětí "táhne" , a to o úbytek napětí na tomto odporu . Tudíž výstupní napětí se bude měnit se zátěží , aniž bych změnil nastavení napětí .Nebo se pletu ?

4. Jak se zdroj chová s pnp tranzistorem z hlediska stability a chování při
skocích zátěže ?

Neřeším teď teplo , problém chlazení ,tj. velikost chladiče a ventilátoru, mi je znám. Spínaný zdroj nechci , pro seriozní práci s vf se to prakticky nedá
odrušit.

Snímek obrazovky_10-12-2025_73932_www.homemade-circuits.com.jpeg
 Komentář:
 Velikost:  118.67 kB
 Zobrazeno:  84 krát

Snímek obrazovky_10-12-2025_73932_www.homemade-circuits.com.jpeg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
barnodaj

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 9:36    Předmět: Citovat

Možná bys mohl zkusit najít na webu originál a pokud nevládneš jazykem autorů, tak gůgl Ti je solidně přeloží.

https://vrtp.ru/index.php?act=categories&CODE=article&article=2349

https://vrtp.ru/index.php?showtopic=13226&st=0&#entry229868

Možná při ceně součástek (trafa a krabice) bych radši řekl nebo napsal Ježíškovi ať mi naježí něco takového:
Laboratorní napájecí zdroj Uni-T UTP1305

Specifikace z webu exasoft:

Bez názvu.png
 Komentář:
 Velikost:  57.25 kB
 Zobrazeno:  22 krát

Bez názvu.png

Bez názvu.png
 Komentář:
 Velikost:  12.63 kB
 Zobrazeno:  4 krát

Bez názvu.png

teufel

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 11:22    Předmět: Citovat

To omezení proudu je celé divné
U tohoto typu zdroje - výstup z kolektoru výkonového tranzistoru - si dej pozor na stabilitu, zapojení rádo kmitá. Kmitočtovou kompenzaci (zpomalovací kondenzátor) - tam nevidím.
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 11:40    Předmět: Citovat

Moje rada, na tohle zapojení zapomeň.
V první řadě napiš, jaký trafo máš k dispozici (výst. napětí, proud).
Trafo musí mít alespoň 45V/3,5-4A pro požadované parametry zdroje. Taky regulační tranzistor nemůže být jen jeden, ale tři s vyrovnávacími odpory v emitorech. Ztrátový výkon bude cca 180W při zkratu na výstupu.
Tady by se více hodilo trafo s odbočkou, lépe se dvěma. Ztrátový výkon by se pak zmenšil na polovinu nebo na třetinu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ondraN

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 12:21    Předmět: Citovat

Nebo se podívej na schémata vyráběných profi zdrojů a něco z toho opajcuj. Tady je třeba schéma zdroje 0-40V, 3A s tyrystorovou předregulací od Philipse.
https://elektrotanya.com/philips_pe1540_00_0..40v-3a_regulated_dc_power_supply_9499-16-08001_july_1978_sm.pdf/download.html

Určitě tam najdeš i jiné, tohle je spíš pro inspiraci.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
barnodaj

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 14:30    Předmět: Citovat

Já jsem 25let používal zdroj z AR, akorát místo dvojice KU na konci jsem měl KD503 a budič KD337. Za celou dobu jsem jednou měnil potenciometr řízení proudu.
U Bučka se dá pořád ještě koupit DPS.

zdroj1.png
 Komentář:
 Velikost:  49.08 kB
 Zobrazeno:  41 krát

zdroj1.png

lesana87

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 14:36    Předmět: Citovat

Tak podle tohohle schéma Ekkar pořád strká vyrovnávací odpory do bází místo do emitorů.
barnodaj

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 14:42    Předmět: Citovat

Jo je tam chyba s tím odporem v emitoru, tesla dělala asi dobré tranzistory, kolega to postavil s KU605, nabíjel s tím mimo jiné i baterku z auta těmi 2,5A co to dalo a divil se že hrozně hřeje vždycky jenom jeden tranzistor.
MiraSt

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 15:07    Předmět: Citovat

Taky ho mám ve dvojím provedení. Nemám tam přepínač na malé a velké napětí (u toho švábu), provozuju to od 2 do 40 V a funguje to. Přepínání u trafa mám.
Výstupní trandy mají v emitorech odpor (malý) vytvořený navinutím lakovaného do šroubovice. Hotové odpory tak malé hodnoty jsem neměl.
Ještě ho mám doplněný o panelový voltmetr který se dá přepnout na ampéry.

Ian

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 15:56    Předmět: Citovat

Chtěl jsem také stavět stabilizovaný regulovatelný zdroj s MAA723 a nějakým výkon. trandem. Nějaké schéma jsem už hledal, ale zatím jsem se ke stavbě nedostal. Tohle schéma vypadá dobře. Jak je to teda s těma emitorovýma odporama, v tom schéma jsou blbě v bázi?
barnodaj

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 16:49    Předmět: Citovat

Když dáš jenom jeden výkonový tranzistor s dostatečným výkonem, třeba MJ15003 od ON SEMI - je sice dražší, ale čínským fejkům z hadexu apod. bych se radši vyhnul, tak zrušíš T3 a R9 a zbytek necháš tak jak je.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 17:38    Předmět: Citovat

Nebo dáš R8 jako dva odpory na každý tranzistor zvlášť a emitory nebudou spojeny.
Ty 100R odpory v bázích mi přijdou moc velké.
vicious

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 17:58    Předmět: Citovat

Tiež to mám rozdelené na 2 samostatné emitorové rezistory a bez bázových rezistorov.
EDIT: a ešte treba dať pozor na maximálne napájacie napätie MAA723, v tej schéme je prekročené o 4V
HF_Tech

PříspěvekZaslal: st prosinec 17 2025, 19:25    Předmět: Citovat

Tesla a originál z USA to vydrží. Číňan to vydržet nemusí.
Otázka je zase, zda ta práce za to stojí. Tohle zapojení je opravdu dřevní a ani nevyužívá potenciál 723ky.
Pokud se člověk neštítí SMDček, tak se nechá postavit za pár desetikorun spínáný zdroj, který z 30v z trafa na vstupu udělá 1,5 až 25V a až 2A na výstupu. Na výstupu mu stačí kapacita 20uF. Zvlnění do 40mV při plném výkonu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: