Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

RC AM přijímač s TCA440 v pásmu 27 MHz
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
masar

PříspěvekZaslal: st prosinec 10 2025, 17:49    Předmět: Citovat

Ano, jak píše Valdano.
Žádný kouzla, prostě na to klikni a zobrazí se to schema "živé", kde můžeš kroutit trimrama, měnit součástky a jejich hodnoty a sledovat na osciloskopu, co to udělá..., prostě cokoliv.
Podívej se na tuhle krátkou ukázku.
Jistě by šel zesilovač zapojit i jednodušeji i složitěji. Protože jsem se kdysi zabýval analogovými tv obvody, je zde vhodnou inspirací zapojení oddělovače synchronizačních impulzů z tv signálu, s protiporuchovými členy a oboustranným ořezem impulzů. Ale to je jiný level.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JanK3

PříspěvekZaslal: so prosinec 13 2025, 16:54    Předmět: Citovat

Samé dobré zprávy-
1) Vrátil jsem filtr Murata CFG455G do přijímače č.1 a chodí s ním úplně stejně dobře jako bez něj s provizorní drátovou propojkou.

2) Přišla DPS na č.2 (s tranzistory v dekodéru) - tady bych měl jeden dotaz, je možné osadit pouze přijímačovou část, řekněme za T2-detektor včetně, a oživit nejdřív tuto část, nebo to raději osadit všechno najednou?

3)Po večerech navrhuju DPS na č.3 s IO LM358 v dekodéru, vlastně jí mám už skoro hotovou, ale ještě jsem se nerozhodl, který filtr tam dát, jestli taky ten CFG..., nebo ten "propustnější SFH..." (bohužel mají jinak vývody), nebo je ještě možnost připravit plošky pro oba, tedy jestli to půjde, ale vzhledem k tomu, že filtr zjevně nebyl ten problém, tak je to asi jedno.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JanK3

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 9:11    Předmět: Citovat

Č.2 je na světě (snímek), nakonec jsem desku osadil celou včetně dekodéru.
Bohužel zatím stejný problém jako u jedničky, na pinech 15 a 12 dosáhnu krásný promodulovaný obraz signálu, ale z MF zesilovače z toho leze jen opět jakýsi nedodělek, a samozřejmě katoda D1 a kolektor T2 - jen zubatá čára.

Dosavadní pokusy s laděním:
vstupní cívka a TR1 (černé) výrazně ovlivňují signál - dá se jimi naladit opravdu krásný promodulovaný obraz signálu na pinech 15 a 12, i když u Trafa mě zarazilo, že při prolaďování buď zvětšuje amplitudu signálu, ale zároveň snižuje promodulování signálu , a nebo naopak, nikdy ne současně.
Nakonec jsem tedy ladil ne podle osciloskopu, ale podle poklesu napětí voltmetru (analogového) na kolektoru T2. Na pin 7 TCA440 prolaďování trafa ani vstupní cívky nemá žádný pozitivní výsledek.
Porovnal jsem měření napětí bez signálu na pinech 1 až 16 TCA440 s již funkční jedničkou, výsledek je shodný.
Kolektor T2 bez signálu 4,6V, báze T2 0,6V. Na pinu 9 TCA440 se signálem naměřeno 500mV.

Je to něco kolem toho integrovaného mf zesilovače TCA, nebo vnějších součástek, které ovlivňují jeho funkci.
Ještě mě jen laicky napadá, nemůže takový stav způsobovat např. svod nějakého ker. kondenzátoru nebo tantalu?

dvojka.png
 Komentář:
 Velikost:  184.11 kB
 Zobrazeno:  8 krát

dvojka.png

masar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 9:45    Předmět: Citovat

JanK3 napsal(a):
...Na pinu 9 TCA440 se signálem naměřeno 500mV...
Těch 500mV je AVC, které vzniklo usměrněním vf napětí z pinu 7. Takže to chce lépe měřit na pinu 7. Ten problém s ovlivněním hloubky modulace se dá vysvětlilt jen nedostatečnou filtrací AVC od nf signálu na pinu 9, potažmo i na pinu 10. Možná někoho napadne jiný "mechanismus" (snad přebuzení?). Zkusil bych porovnat chování s odpojenou D1, popř. pinem 9 zkratovaným na zem (bez AVC).
Ještě poznámka - TR1, T2 a pod. by měla být označení shodná s označením na nějakém schematu. Sice je tu nějaká intuice, ale "nezasvěcení" a náhodní kolemjdoucí se hůře orientují.
A ještě k té D1 - je to germ. dioda, pájená s maximálně zakrácenými vývody...a ještě katodou na dps... to pájení jí určitě dobře nedělá.
Wink
JanK3

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 11:31    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
JanK3 napsal(a):
... Zkusil bych porovnat chování s odpojenou D1, popř. pinem 9 zkratovaným na zem (bez AVC).

...Ještě poznámka - TR1, T2 a pod. by měla být označení shodná s označením na nějakém schematu. Sice je tu nějaká intuice, ale "nezasvěcení" a náhodní kolemjdoucí se hůře orientují.

...A ještě k té D1 - je to germ. dioda, pájená s maximálně zakrácenými vývody...a ještě katodou na dps... to pájení jí určitě dobře nedělá. Wink

Ad1)Zkusil jsem s vyndanou D1, na pinu 7 ani 12 nenaladěno nic optimistického, jen žlutý pruh s velkou amplitudou.
Ad2) Omlouvám se, od teď respektuji značení mého schéma z 8.12.2025
Ad3) Diodu jsem pro jistotu vyměnil za jiný kus (GA205 Uf=783mV,Ir=3,7uA) a tentokrát anodou k desce, výsledek beze změn viz. snímky pinu 15,12 a 7.

Pin 15.png
 Komentář:
 Velikost:  18.29 kB
 Zobrazeno:  3 krát

Pin 15.png

Pin 12.png
 Komentář:
 Velikost:  19.47 kB

Pin 12.png

Pin 7.png
 Komentář:
 Velikost:  20.46 kB
 Zobrazeno:  2 krát

Pin 7.png

masar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 11:47    Předmět: Citovat

Na tom pinu 7 to bude také, jen se ti to nepodařilo zachytit. Zkus to na katodě D1 s časovkou 800us a sestupnou hranou na triggeru. A hlavně ten trigger (značka) musí ležet někde v té stopě!
Prostě musíš donutit osciloskop, aby ti ukazoval to, co chceš vidět.
Wink
JanK3

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 12:11    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
...na katodě D1 s časovkou 800us a sestupnou hranou na triggeru. A hlavně ten trigger (značka) musí ležet někde v té stopě!... Wink

Provedeno, výsledek přikládám (viz. snímek) Je to zase jak začarovaný.

Mně napadla ještě jedna cesta k cíli, tedy nevím, zda je smysluplná, tak posuď sám: Protože mám funkční prototyp (říkejme mu č.1), který je až po D1 včetně vlastně zcela shodný s č.2 - tak co kdybych měřil napětí v různých bodech a hledal zásadní rozdíl mezi oběma přijímači, který by mohl napovědět, kde "se skrývá ropucha pravdy". Dává to smysl, nebo je to utopie?

Katoda D1.png
 Komentář:
 Velikost:  16.45 kB

Katoda D1.png

masar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 12:40    Předmět: Citovat

Samozřejmě, že to dává smysl. Pomůže ti to rozlišit, v kterém "soupeři" je problém.
Ten poslední průběh má nějak moc vf složky, je v pořádku filtrace (4n7) na katodě D1? A je to vůbec vf složka? (zvětši vert. citlivost a přepni časovku na 10us).
A taky tam chybí těch +500mV, cos naměřil V-metrem.
Wink

Naposledy upravil masar dne po prosinec 15 2025, 12:42, celkově upraveno 1 krát.
JanK3

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 12:42    Předmět: Citovat

Protože se snažím uvažovat analyticky (odborně nemůžu , protože jsem úplný laik) - pokud máme dva úplně shodné přijímače a jeden funguje a druhý ne, tak musí být problém v nějaké součástce, a ne v ladění nebo nastavení osciloskopu , obojí používám přeci úplně stejně
1)TCA440 to není- prohodil jsem č.1 s č.2 a oba jedou úplně stejně,
2)Keramický filtr SFH455B to nejspíš taky nebude (vyměnil jsem již třetí kus, a všechno stejné,
3)dioda D1 již třetí kus (GA206,GA205 a taky GA204),
4) Tlumivka oscilátoru L3 v obou případech přesně stejná - 40z 0,2mm na kostře 5mm bez jádra
5)Jediný rozdíl vstupní cívka L1,L2- nakonec jsem tam použil tu "bif Wicklung" jak píšou v německém návodu, ale ta se chová naprosto příčetně a krásně ladí, řekl bych dokonce líp, než v č.1
6) Jiné je samozřejmě MF 1 černé , ale to se zdá funguje taky naprosto korektně, a co se týká jeho ladicí reakce opět líp než trafo v č.1
Dál jsem zkusil tyto úpravy : zpoždění AVC výměnou R1-1k8 za 15k, bez výsledku, tak jsem to vrátil zpět, výměna R5-3k3 za 3k9 podle osazováku ModellBau a C6-tantal 10uF jsem vyměnil za 15uF

Takže co nám zbývá, vadný nějaký kondenzátor . U odporů závadu neočekávám.
masar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 12:48    Předmět: Citovat

JanK3 napsal(a):
Protože se snažím uvažovat analyticky (odborně nemůžu , protože jsem úplný laik) - pokud máme dva úplně shodné přijímače a jeden funguje a druhý ne, tak musí být problém v nějaké součástce, a ne v ladění nebo nastavení osciloskopu , obojí používám přeci úplně stejně...
Souhlasím. Ale o tom, že je to tak, jak píšeš, se musíš umět tím měřením přesvědčit. I o tom, že dobře měříš, bude to porovnání mezi přijímači.
Wink
JanK3

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 12:49    Předmět: Citovat

masar napsal(a):

Ten poslední průběh má nějak moc vf složky, je v pořádku filtrace (4n7) na katodě D1? A je to vůbec vf složka? (zvětši vert. citlivost a přepni časovku na 10us). A taky tam chybí těch +500mV, cos naměřil V-metrem. Wink

Takhle jsi to myslel- viz snímek

Katoda D1.png
 Komentář:
 Velikost:  23.27 kB
 Zobrazeno:  4 krát

Katoda D1.png

JanK3

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 12:59    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
A taky tam chybí těch +500mV, cos naměřil V-metrem.
Wink

Tak 500mV tam není, nevím kam se poděly, možná že jsem se spletl při odečítání stupnice -u těch analogů je to trochu problém, teď jsem to přeměřil a na pinu 9 se signálem je z bídou 45mV.
masar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 13:00    Předmět: Citovat

Ano, tak nějak, aby člověk vědělSmile
Zkus odpovědět na otázku, kde se bere +500mV (měřeno voltmetrem) na pinu 9, když na katodě diody je max.+200mV(měřeno osciloskopem).
edit: už jsi odpověděl.
No ale docela bych věřil tomu, že tam těch +500mV bylo a nejsou tam až teď, po některých zásazích.
Mezi pinem 12 a pinem 7 je jen zesilovač v TCA440 a ten jsi měnil...
Úroveň na pinu 7 může "zabít" jedině LC k němu připojený (naladěný mimo mf) nebo nedostatečný signál na pinu 12. Ale s tím jsi bojoval i u přijímače 1.
Wink
JanK3

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 13:41    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
A
Úroveň na pinu 7 může "zabít" jedině LC k němu připojený (naladěný mimo mf) nebo nedostatečný signál na pinu 12. Ale s tím jsi bojoval i u přijímače 1.
Wink

V tomto zapojení přijímače č.2 podle ModellBau ( shodné schéma se schématem v MO 3/1977) jsou z MF2 použité krajní vývody primárního vinutí, odbočka je nezapojená, a sekundární vinutí je zkratováno oběma konci na zem.
Ještě poznámka: v MO 3/1977 píšou k tomuto MF2 "jakékoli malé MF trafo, na kvalitě nezáleží".
Takže spíš bych sázel na ten špatný signál na pinu č.12, ono jestli si vzpomínáš to bylo předtím s č.1 navlas stejné - ne moc dobře promodulovaný signál na pinu č.12, na pinu7 jen to co dnes, posílil jsem tantal 4u7 paralelně 10uF, promodulovanost se nezvýšila, pak jsem si hrál s tím trafem, taky žádná změna k lepšímu, a pak jsem vyměnil KF254 za BC549C a bum, najednou bylo všechno jak má být. Sice mi dodnes není jasné , jak mohla ta výměna T1 (-viz.schéma RK 3) pomoct, ale stalo se .
masar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 15:19    Předmět: Citovat

JanK3 napsal(a):
V tomto zapojení přijímače č.2 podle ModellBau ( shodné schéma se schématem v MO 3/1977) jsou z MF2 použité krajní vývody primárního vinutí, odbočka je nezapojená, a sekundární vinutí je zkratováno oběma konci na zem...
Vím, že to tak je i na původní německé dps, nicméně je pod schematem napsáno "Verbindung 3-4 auftrennen". Podle mne je zkratované vazební vinutí špatně, protože zatlumuje už tak dost zatlumený primár. Zkrat bych odstranil.
U detekčního tranzistoru T2(nyní Q2) je (kromě h21e) důležitý jeho parametr Ube vzhledem k napětí Uf na D2. Možná právě on hrál významnou roli při výměně T2, protože rozdíl Ube - Uf není tranzistorem přenášen (zesilován) a prochází až signál větší než tento rozdíl.
Názor, že zkratované vazební vinutí je špatně, potvrzuje použití emitorového sledovače Q1 s vysokou vstupní impedancí, která nezatlumuje MF2. Možná je to důvod toho "jehlovitého" průběhu 455kHz.
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Strana 9 z 10

Přejdi na: