Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Napájanie Foto Záblesku

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bastliar

PříspěvekZaslal: ne prosinec 14 2025, 15:25    Předmět: Napájanie Foto Záblesku Citovat

Mam bateriovy meničovy atelierovy záblesk Quantuum 600 Ws. Nicd batéria 12 V 3000 mAh discharge to 10 V 600 mAh vydrží len 40 zableskov. Menič má však vstup na autobatériu a mám doma dva akumulátory parkside X20 2AH. Zvažujem kúpiť menič ale neviem výkonovo aký je odber pri nabíjaní. Internet mi ponúka tieto meniče, čo myslíte. Ďakujem.

Arrow https://ampul.eu/sk/menice-napatia/3628-menic-napatia-z-24v-na-12v-15a-180w-ip68
Arrow https://www.tipa.sk/sk/menic-napatia-volt-dc-400-24-12v-30a-400w/d-265989/
Arrow https://techfun.sk/produkt/step-down-menic-300w-20a-1-2-36v-dc-dc/

Zbytečné informace z odkazů odstraněny
Hill
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zaky

PříspěvekZaslal: ne prosinec 14 2025, 16:02    Předmět: Citovat

Nejlepší bys měl to na tu autobaterii připojit a odběr změřit. Vezmi v úvahu, že ty Parkside baterky budou mít kapacitu podobnou té vestavěné a také záleží, zda požadovaný proud vůbec dají. Pokud tedy není malý počet záblesků daný tím, že je ta vestavěná baterka už ve špatném stavu. Potřebuješ těch záblesků řádově více? Připojení k síti je v místě k dispozici?
bastliar

PříspěvekZaslal: ne prosinec 14 2025, 16:18    Předmět: Citovat

Chcem začať fotiť aj vonku a vtedy je nevyhnutné použiť akumulátor a zableskov chcem mať v rezerve viacej a tie parkside môžem ešte dokupiť. Ono sú tam v originalnej NiCD články a netuším či dávajú vyšší prúd ako litiove. Litiove zvažujem preto, že netrpia takým samovybijanim.

Tento menič vyzerá dobre, pretože pracuje už od 18 v. Meral som tu parkside a nabitá ukazuje 19.6 voltu.
Arrow https://ampul.eu/sk/menice-napatia/3223-menic-napatia-z-24v-na-12v-20a-240w-ip68
samec

PříspěvekZaslal: ne prosinec 14 2025, 19:46    Předmět: Citovat

Ty si asi prvý človek, čo che vonku fotiť s bleskom. Jednak blesk je na väčšie vzdialenosti neúčiný, ale hlavne fotky vyfotené bleskom sú hnusné. Asi takto hnusné: Puke
Jedine, že by si chcel fotiť nejakú surealistickú avantgardu.
Ak potrebuješ viac svetla, tak si radšej zožeň citlivejší foťak a svetlejší objektív.
Na statické objekty postačí dlhší čas.

A keď už cheš investovať, tak radšej investuj do nového vysoko účiného blesku, než do meniča k starej haraburde.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw

PříspěvekZaslal: ne prosinec 14 2025, 19:55    Předmět: Citovat

S bleskom sa foti aj vonku bezne. Ale ak fotis len mobilom, tak to asi pocujes prvykrat.

K veci: nedaval by som tam dalsi menic, ale pouzil 12V bateriu. 24V menice budu vypinat prilis skoro - 5-clankova li-ion bateria ma sice nabita 21V, ale pri 18V este zdaleka nie je vybita (vtedy maju clanky nominalne napatie - 3,6V).
alj

PříspěvekZaslal: ne prosinec 14 2025, 21:29    Předmět: Citovat

Měniče z 24/12 jsou pro akumulátor parxide X20 nepoužitelné. Jak píše rnbv zareaguje podpěťová ochrana a měnič vypne. Nominální napětí uvedeného akumulátoru je pouze 18V. Odběr bude v začátku nabíjení v desítkách ampér. Chtělo by to změřit. Těžko odhadnot, zda by třetí uvedený měnič na to výkonově stačil, ale mám o tom silné pochyby. Za mě je také nejjednoduším řešením použít záložní akumulátory na 12V, o kapacitě min 4Ah.

Pro neznalé - focení s bleskem venku je v tvůrčí fotografii naprosto standardní a běžný posup.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 8:47    Předmět: Citovat

Taky bych doporučil rovnou akumulátor do UPS, nebo startovací gelový aku pro skútra 12 V / 5 - 7 Ah. Stojí kolem pětikila, nabíječky na motobaterky taky nestojí světa, případně můžeš akumulátor současně zvolna dobíjet z 12 V solárního panelu v terénu. Řekněme, že máš blesk osmkrát výkonnější, než s čím jsem dělal já, tak minimálně na 50 záblesků musí na jedno nabití dát.

Fotil jsem pár let převážně v jedné dlouhé obřadní síni svatby na negativní film a používal jsem k dosvícení prostoru vzadu a změkčení stínů bounce-flash (odrazem od stropu a stěny proti oknu) dva tochterblitzy. Původně byly síťové, každý 75 - 90 Ws, později každý s vlastním měničem 12/450 VDC posazený na vlastní 12 V / psaných 4,5 Ah gelovce, celou dobu obřadu byly měniče v provozu.
Ty gelovky byly vyřazené z UPS, tam už nestačily, tehdy nebylo tak snadné zjišťovat kapacitu a vnitřní odpor, zjistit se to dalo poměrně brutálními metodami. Řekněme, že 3 Ah ještě kapacitu měly. Ale stíhaly dobíjet pod 2 s, což pochopitelně pomohlo málo těm svatebčanům, kteří měli předblesk na červené oči, snímek už pořídili s nižším nasvícením pozadí, protože pro snímek po vteřině ještě kondíky nebyly plně nabité.
Blesky totiž spouštěly na záblesk od kohokoli. Ale gelovky jsem vlastně nikdy nevybil tak, aby dobíjely pomaleji.
To samotný blesk na foťáku se dobíjel 6 - 7 s (to byl obyčejný nasazovací na 4 tužkovky, 36 Ws), na alkalinky se od asi půlky druhého kinofilmu začala doba prodlužovat. S novými fialovošedými tužkovkami LR6 ze Slaného jsem pořídil vždycky 150 - 180 fotek na jednu sadu. Ke konci života baterek záleželo na tom, kolik bylo času na dobíjení, ale, když už to trvalo přes 20 - 25 s, tužkovky šly sloužit jinam. Vyjímečně jsem použil obyčejné suché články, ale ty byly tak ke svitkovému filmu, po prvních 12 snímcích už nabíjely moc pomalu.

Takový Loyza (dej mu, Pámbu, ječnou slámu) s blesky fotil i venku za ostrého světla, také tím změkčoval stíny, když dělal kalendáře, nebo fotil pro nějakou reklamku. Ale s ním jsme se poznali dost pozdě a přes Bastlírnu, jezdil z Kladna do Oseku u Sobotky, měl tam nějaký ten zástoj. Tehdy už mezi lidi proniklo tolik automatických foťáků, že si svatby fotili sami, jen zřídka si někdo pozval fotografa, a pak - inzerovali to profíci. Proto jsem od té doby nafotil už jen 6 svateb (z toho tři v rodině), jestli dobře počítám.
Kdo fotí jen automatickým kompaktem, nebo mobilem, si to skutečně představit neumí.
bastliar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 8:51    Předmět: Citovat

Hmmm asi máte pravdu. Vravel som si, že 20 voltovy akumulátor by mi poskytol aspoň 1.5 násobok zableskov než 12 voltový. Internet mi ponúka ešte aj meniče ktoré pracujú pri nižšom vstupnom napäti než 18 voltov
Arrow https://techfun.sk/produkt/step-down-menic-300w-20a-1-2-36v-dc-dc/

Ešte mi aj Allegro ponúkol vhodnu päticu na ten aku
Arrow https://allegro.sk/produkt/adapter-pre-parkside-x20-v20-wago-na-bateriu-akumulatora-73b447ac-2ef7-4208-a907-b3862051e607
Internet mi v rýchlosti vyhodil tento 12 V 4 AH. Päticu by som vybastlil z nabíjačky. Len škoda, že má taký nepraktický podlhovasty výstup, ktorý zaberie miesto v batožine.
Arrow https://allegro.sk/produkt/li-ion-akumulator-parkside-12-v-4-ah-005c0be2-3db2-40f4-bb28-8e18a3835d6b

Zbytečné informace z odkazů odstraněny
Hill
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 11:52    Předmět: Citovat

Když záleželo na měkčím osvětlení, použil jsem bleskovky, před nimiž byl sklopený (odklápěcí byl proto, že se ty magnéziové bleskovky musely měnit) rozptylný filtr, zatím, co z reflektoru čouhaly a svítily i do stran. Ale to bylo drahé žrádlo, jedna žárovka na jeden záblesk. Jedna přišla na asi Kčs 2,50 a blbě se sháněly už tenkrát. Ale na tři tužkovky se jich dalo odpálit moc.

Docela mě pobavil inzerát na Aukru, kde jsou tyto bleskovky nabízené jako použité.

Já vím, jsem poněkud OT, ale tohle si neodpustím.

bleskovky_pouzite.png
 Komentář:
Jak se jednou použije, je její životnost 1/30 s, pak se vyhodí. Podruhé není co použít.
 Velikost:  29.98 kB
 Zobrazeno:  14 krát

bleskovky_pouzite.png

bastliar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 13:44    Předmět: Citovat

Keďže som pyromaniak vždy ma fascinovalo starodávne fotenie kde na podnose s rúčkou Záhorela pyrozlož 😁
alj

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 15:35    Předmět: Citovat

Zkusil bych použít něco takového:
https://www.aliexpress.com/item/1005010437443691.html?
Uvedená kapacita je ale určitě silně nadhodnocená.

Dodatek: nyní se dívám, že uvádějí maximální trvalý vybíjecí proud 8A. To bude pro uvedený účel asi málo. Chtělo by to proměřit jaký proud blesk bere.
bastliar

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 16:26    Předmět: Citovat

Diky za tip. Otázka bude aj nakoľko je to spoľahlivé. Mne aku z Číny do bicyklu odišlo po roku.
samec

PříspěvekZaslal: po prosinec 15 2025, 17:07    Předmět: Citovat

Alebo si za tú cenu môžeš kúpiť hotové nové LED svetlo.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-photo-flashlight.html

EDIT:
beriem späť.
je to trochu drahšie
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-photo-flashlight-600ws.html
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: