Zaslal: čt prosinec 11 2025, 14:24 Předmět: Maximální kmitočet pro "twisted pair"
Zdravím.
Proto že nemůžu provrtat rám okna pro koaxiální kabel, chci použít pro náhradu v délce cca půl metru tzv "twisted pair", do jakého kmitočtu je to použitelné, stačilo by mi 180MHz? Jenom pro příjem?
A je to vůbec použitelné?
Děkuji.
Nejspíš jsi Ivane tu věc k tomu určenou nikdy neměl v ruce! Tak jak je konstruována, vyrobena, je určená k montáži na rám okna (díl se sklem!) a zase musíš navrtat do rámu dírky. Taky můžeš použít obojstrannou lepicí pásku. A při mytí okna tento díl překáží, navíc moje zkušenost je taková (přes minulou zimu jsem tento díl, zakoupený v hadexu měl), že nepřežil zimu, zkorodoval a rozpadl se kontakt uvnitř konektoru co byl venku. Mě se jedná o občasné použití, kdy okno pokud není třeba, nic nehyzdí, anténu mám magnetku na venkovním parapetu a pokud není třeba, uklidím ji.
Založen: Sep 10, 2007 Příspěvky: 5491 Bydliště: Ostrava, Bratislava
Zaslal: čt prosinec 11 2025, 15:30 Předmět:
Asi tak, sam to pouzivam a neviem kdo by a preco chcel vrtat. Prilepim do ramu v rohu, zavriem okno a ono sa to natvarovalo. Mam to tak uz asi rok a zije to aj cez opakovane otvaranie (balkonove dvere)
Vzhledem k tomu, že používám kabel RG316, který má průměr něco přes dva milimetry s konektory SMA na obou koncích, je pro mě vámi inzerovaná věc opravdu k ničemu. Vyzkouším, jestli to bude fungovat, tady dál už nic komentovat nebudu.
2004 Příspěvky: 20911 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt prosinec 11 2025, 16:12 Předmět:
Tos ale měl napsat hned na začátku, že potřebuješ 50 Ω impedanci, případně k čemu. Jestli nebude vadit odraz od impedanční nehomogenity, která způsobuje odrazy na vedení a ty pokles úrovně signálu, dej tam, co chceš.
A pro příjem pravděpodobně bude stačit jádro ze symetrizačního členu?
Nakolik záleží na materiálu jádra?
Proto že tu anténu se zesilovačem (navíc je to metr dlouhý teleskopický prut, který by asi trvalý pobyt venku dlouho nepřežil) používám jenom občas, chci ji schovávat pokud ji nepoužívám a v zimě je dobré mít zavřené okno, tenký twistovaný pár snadno protáhnu i těsněním zavřeného okna.
Twist pair má char impedaci 100ohm pokud neleží na kovu, tvůj koax 50 ohmu, ten mezikus z flexipcb má char imp 75ohmu. Existují konektorové redukce z sma na jiné. Symetrizace neřeší impedanční nepřizpůsobení. Flexipcb je impedančně blíž než twist pair. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.