Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

DPS fixem ? Nejde mi to
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
padik

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 9:45    Předmět: DPS fixem ? Nejde mi to Citovat

Když jsem používal trubičkové pero a barvu, mohl být tišťák déle v roztoku a nepodleptal se. S tím fixem se mi to nedaří. Asi by to fungovalo, kdybych na každou destičku 5x10 cm použil čerstvý roztok. I když se snažím co nejvíce mědi zakrýt. Jak postupovat abych se za ty svoje DPS nemusel stydět?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jenicek

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 9:51    Předmět: Citovat

1. typ fixu ?
2. typ roztoku ?

Já s obyčejnejma lihovkama a chloridem železitým nikdá problém neměl, ale je to už 25 let z5...
ferdislav

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:00    Předmět: Citovat

Jestli máš laserovou tiskárnu,kup si tyhle papíry a máš po starostech
https://techfun.cz/produkt/papir-pro-vyrobu-dps-10-kusu/

Centropen 2846 permanent používám na opravy,doplňky a drží to...
forbidden

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:19    Předmět: Citovat

jenicek napsal(a):

Já s obyčejnejma lihovkama a chloridem železitým nikdá problém neměl, ale je to už 25 let z5...

Přesně tak, kyselina se mi podleptávala, chlorid nikdy.
Ale DPS jsem doma už dost let nedělal a to i přesto, že mám vychytanou fotocestu.
Na neprokovený desky jednoznačně toto. Ten to udělá a pošle rychleji, než to fotocestou nachystám doma. Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mi-ro

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:20    Předmět: Citovat

Fix ideálně modrý nebo černý, musel být nový aby donale kryl. Deska dokonale čistá, odmaštěná. Leptat jedině chloridem. Kyselina s peroxidem sežrala i ten fix.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:42    Předmět: Citovat

Já jsem to dělal kdysi:
1) plošňák jsem vyčistil tvrdou gumou
2) Fix černý EDDING (asi 140)
3) Kolem plošnáku se udělala smyčka z drátu na manipulaci
4) Plošnák se položil na hladinu roztoku chloridu zahřátého na cca 30-40°C
Pak jsem ještě leptal v thiosíranu nebo co to bylo a to fungovalo ještě lépe.
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:45    Předmět: Citovat

fixa musi byt permanent, ja som roky kreslil s tenkou od centropen a v pohode. Ale pouzival som chlorid.

ferdislav: dik za tip, uz dlhsie premyslam, ze si opat zacnem robit doma jednoduche DPS, aj ked v poslednej dobe dost vyuzivam hotove moduly a davam ich do tych univerzalnych, kde poprepajam kablikmi.
odradzalo ma to rucne kreslenie, a fotocesta sa mi zdala komplikovana. Ale tie papiere, to je na domace hranie uplne super.

patrikvarga

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:49    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):

4) Plošnák se položil na hladinu roztoku chloridu zahřátého na cca 30-40°C

Meďou dole.
mluno

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:53    Předmět: Citovat

Je to tak 20 nebo víc let, co jsem dělal tišťáky takto klasicky. No spíš víc. Když jsem se asi před 15 lety (po skončení žroutů času jakým je průmyslovka a vysoká škola) vrátil k bastlení, vyzkoušel jsem fotocestu a tou jsem několik DPS vyrobil k naprosté spokojenosti. Nejlepší je koupit destičky s nanesenou fotocitlivou vrstvou. Ten fotolak ve spreji je docela drahý a je s tím zbytečná práce navíc (i ekonomicky to vychází líp, koupit rovnou takový polotovar).

S fixem mě to nikdy nešlo, respektive výsledky byly příšerné. Pokud se rovnou neodleptalo všechno, tak bylo vidět, že ten fix nekryje úplně ideálně.

Jinak základní zásada byla pokud možno nový lihový fix. Tehdy nebylo nic jiného než Centropen. Dneska mají číňani nějaké čínské a ty asi nebudou fungovat vůbec. Nefungoval mi moc ani fix prodávaný jako fix na kreslení plošných spojů. Ale s tím centrofixem to jakž takž šlo.

Radši jsem na výrobu DPS používal inverzní metodu, že jsem destičku natřel zřeďeným lakem na nehty (od maminky jsem měl spoustu zbytků a tehdy se to dalo dobře ředit odlakovačem, dnešní laky vytvoří sraženinu, dnešní odlakovače moc neodlakovávají, ale jsou ekologičtější) a mezery potom vyškrábal vhodným nástrojem - hřebíkem, šídlem, rýsovací jehlou, hranou šroubováku apod. tak aby v mezerách byla vidět lesklá měď. To se vyleptalo vždy skvěle (ojediněle zůstal nějaký vlasový zkrat v mezeře). Přitom škrábat lak bylo jednodušší, než škrábat přímo měď (taky jsem pár takových DPS udělal).

Jindy jsem použil odřezky reklamních fólií, svého času to u nás prodávali za pár korun. (Podobně jako se prodávaly odřezky kuprextitu za pár korun.) Opět jsem vyráběl mezery, už si ani nepamatuju jak. To fungovalo taky dobře.

Ale nejlepší je opravdu fotografická cesta. Návrh donesu do místního kopy centra, tam mi to vytisknou na průhlednou fólii (naposledy neměli fólii, tak jsem zkusil pauzák, taky to šlo, jen byla potřeba delší expozice). Blbý je, že toner netvoří souvislou plochu a tak se občas (poměrně ojediněle) nějaký vlasový spoj přeruší. Ale pořád to je nejlepší výsledek s nejmenším úsilím.
PotPalo

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:56    Předmět: Citovat

Ja plošák čistím jemným šmirgľom, až sa leskne, následne umyť mydlom a vodou (alebo iba IPA), prstami už nechytať, iba za hrany. Potom hocijaká liehová fixka. Podstatné je mať hrubšiu vrstvu, takže kľudne prejsť po mieste aj viac krát. Treba mať čerstvú dobre píšucu fixku, s polosuchou už veľa nenakreslíme. Nezapatlať plošák mastnými prstami, ak sa treba oprieť, tak si podložiť papier. Veľké plochy je lepšie prelepiť kusom izolepy, než minúť polovicu fixu.

Leptanie v chloride železitom 20 minút pri izbovej teplote. Položené na hladine meďou dolu, ako držiak slúži kúsok nálepky alebo izolepy z druhej strany. Po 20 minútach vyberiem, pozriem či je všetko vyleptané, prípadne to ešte nechám o 5 minút dlhšie. Keď je chlorid už použitý viac krát, čas sa predlžuje. Tiež treba plošák pokladať na hladinu šikmo od jednej hrany k druhej, aby vzduch z pod neho vyšiel von. Inak by tam zostali bubliny kde by sa to nevyleptalo.

Následný oplach vodou, fixu odstrániť ipou alebo jemným šmirgľom a umyť vodou. Po uschnutí potrieť kolofóniou rozpustenou v ipe, alebo použiť iný ochranný lak, cez ktorý sa dá letovať.

Tie papiere sú to isté ako silikónový papier čo ostáva po samolepkách. Skúšal som ich ale je to k hovnu. Asi záleží od typu tonera v tlačiarni, mne to nešlo prežehliť na plošák.

Naposledy upravil PotPalo dne po prosinec 08 2025, 10:58, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cust

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 10:57    Předmět: Citovat

Nevyjde levněji poslat data na výrobu do Číny? Udělají to i s nepájivou maskou a potiskem... DPS je profi a nikdo se za ni nemusí stydět...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lesana87

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 11:15    Předmět: Citovat

Ale tady jseš na Bastlírně, ne na webu profi výrobny elektroniky. A číňan mi to za dvě hodiny nepošle. Já jsem po dlouhé době leptala v sobotu. Kyselinou s peroxidem. Kreslila jsem to trubičkovým perem černou nitrocelulózovou barvou. Příště si jí musím trochu víc naředit, tekla z pera dost neochotně, takže větší plochy byl porod. A nestydím se, destička stejnak není vidět, je to celé smrsklé v bužírce. (DCDC měnič +12V/-12V pro jednodeskáč)
ferdislav

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 11:27    Předmět: Citovat

pocitujlasku napsal(a):

ferdislav: dik za tip, uz dlhsie premyslam, ze si opat zacnem robit doma jednoduche DPS..

to není zač.. )
chce to jen hoodně přitlačit na žehličku, ale ten grif chytíš rychle sám..

(ps. hodně přitlačit-přilepí se,pak žehlit a tlačit a za horka odloupnu, žádný odmáčení atp.)
jo a chce to nemít otřepy na okrajích,výstupky apod. aby se žehlička jistě dostala celou plochou kam je třeba, stačí relativně malá nerovnost a kousek kresby se nemusí přenést, po odstřihu potřebného kusu ještě jemným pilníkem srazím hrany a zkontroluji...

pl (2).jpg
 Komentář:
 Velikost:  240.66 kB
 Zobrazeno:  5 krát

pl (2).jpg

pl (1).jpg
 Komentář:
 Velikost:  263.23 kB
 Zobrazeno:  6 krát

pl (1).jpg

Naposledy upravil ferdislav dne po prosinec 08 2025, 11:41, celkově upraveno 2 krát.
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 11:30    Předmět: Citovat

Předlohu tisknu na inkoustovce na fólii pro tyto tiskárny. Velmi dobrá je z Allegra. Osvit trubicemi z obličejového solárka cca 6-8 vteřin ze vzdálenosti asi 10cm.
Negativní fotoresist je z Ali. Leptám v chloridu.
Ještě doplním, měď čistím štětečkem kyselinou chlorovodíkovou a pak důkladně opláchnu.
Většinou dělám plošáky oboustranné a SMD součástkami, to s trubičákem nebo nažehlováním nejde.

Naposledy upravil jezevec dne po prosinec 08 2025, 11:49, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
hafca

PříspěvekZaslal: po prosinec 08 2025, 11:38    Předmět: Citovat

Lepší než žehlička je upravit si laminovačku. Stačí dát jiný termostat. Tam je přítlak daný a funguje to na první dobrou.
Fixou jsem taky dělal, ale měl jsem od známého z NSR speciální fix. Byla to černá fixa s modrým inkoustem a jmenovala se DALO. Když došla, koupil jsem stejnou už tady. Prodával to Conrad. A ta by se snad dala sehnat i teď.

fix.jpg
 Komentář:
 Velikost:  72.17 kB
 Zobrazeno:  2 krát

fix.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: