Založen: Mar 05, 2007 Příspěvky: 6451 Bydliště: Jesenice u Prahy
Zaslal: ne prosinec 07 2025, 21:18 Předmět:
Tušil jsem to. Chtěl jsem tam umístit ještě detektor Z.
Zkouším to na XC9572XL a tam je k dispozici XOR, takže ta sčítačka vychází jednodušeji.
V simpl modu to zase neumí třístav, takže zase něco za něco.
Takže další na řadě GAL20V8, malé zlepšení, věšla by se sčítačka a nějaké log. funkce, třístavový výstup.
S GAL22V10 je to už radostnější.
A s GAL6001 se mi tam vejdou ještě pracovní registry.
Makrocela může mít až 16 termů, tam bude limitní spíš celkový počet termů 64.
Logika PC čítače s jednou úrovní CALL se mi vešla taky do jedné GAL6001.
8-mi bitová adresa je jen při JMP a CALL, 16 registrů je na konci paměti programu.
Dá se tam také provádět program, takže se tam může dát instrukce a modifikovat jí registrem.
Když by se oželel Carry in, vešla by se do 16V8 celá ALU. A + B, A xor B, A and B a A or B. Odpadly by instrukce CLF a SEF a místo nich by byly AND AB a OR AB. Přenos při vícebitové aritmetice by se řešil softwarově pomocí JC. No není to geniální? No není, tak nic.
citace:
V simpl modu to zase neumí třístav, takže zase něco za něco.
Zaslal: ne prosinec 07 2025, 21:27 Předmět:
Proč ne, s GAL20V8
S "vypnutím" carry počítám i s využitím XOR pro logiku.
Nemusí tam být všechno, něco se dá dělat oklikou.
Do GAL22V10 uděláš už pěknou ALU, ta GAL16V8 je na trénink jednotlivých položek.
74181 se mi tam cpát nechce, je to velkej brouk, něco neumí a něco ani nepoužiju.
Naposledy upravil danhard dne ne prosinec 07 2025, 21:29, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: ne prosinec 07 2025, 21:31 Předmět:
To jde taky, každý ten modul nahražuje diskrétní verzi.
Je to cvičnej projekt, může to být jak XC9572XL, tak v 3xGAL6001 + trochu smetí, nebo asi v 25 TTL broucích.
Naposledy upravil danhard dne ne prosinec 07 2025, 21:33, celkově upraveno 1 krát.
Niektoré matematicko-logické inštrukcie možno vykonať pomocou iných matematicko-logických inštrukcii, či kombnáciou inštrukcii. Teda sú navzájom redundantné. Je nejaká minimálna sada inštrukcii, pomocou ktorých je možné vykonať akúkoľvek matematicko-logickú inštrukciu?
Kdysi jsem si vysnil počítač jen z odporů a tranzistorů. Bez integráčů. Použila by se RTL logika. A dvoufázové hodiny, jako u 6502. To by byly ty NORy. Jenže teď na to nemám čas. A samozřejmě bych to navrhoval v KiCADu na moderním PC, což je vlastně úplně špatně.
Myslel som to celkom inač. Nie log. funkciu (to s NOR a NAND poznám), ale ako procesorovú inštrukciu. Majme registere A a B a na nich nejaké matematicko-logické inštrukcie. Je jedno, či je to súčet, súčin, negácia, rotácia, modulo... Akúkoľvek operáciu možno chápať ako priradenie výsledku k vstupným operandom. No a niektoré operácie sú redundantné. Napríklad násobenie dvojkou a bitový posun vľavo. Ak akúkoľvek operáciu berieme ako priradenie, tak sa pýtam, či je nejaká minimálna sada takýchto priradení, ktorými je možné vykonať akúkoľvek známu matematicko-logickú operáciu. Neviem si predstaviť NAND, alebo NOR ako procesorovú, či asemblerovskú inštrukciu. Vy áno?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strana 7 z 7
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.