Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 7130 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: ne prosinec 07 2025, 15:03 Předmět:
Ještě samče, podíval jsem se na ty LEDky od CREE, jak jsem psal, že si můžeš vybírat různé luminofory (tloušťky/hustoty), tak přikládám spektrum z náhodně vybrané LEDky na stránkách CREE. Je vidět, že modrou (primární zdroj světla LEDky) si koriguješ "jak chceš".
K původní otázce z názvu vlákna (aniž jsem ho celé četl):
mám dvě lampy ve vzájemné vzdáleností cca metr s klasickými paticemi E27 ještě od soudruhů z NDR (AKA electric). Celokovové, bytelné, stínítka jsou otevřená reflektorová. Jedna lampa je značně upravená, aby byla všestranně nastavitelná.
No a v nich mám značkové (Philips, Osram, GE...co je zrovna k mání) LED žárovky s příkonem okolo 13 až 16W a světelným tokem typicky 1521 lm. Jedna je teple bílá, druhá neutrální bílá (ale ne vždy a nutně).
Obvykle svítí jen jedna, když potřebuju víc světla a z jiného úhlu, zapnu i tu druhou.
Zatím jsem neměl důvod to měnit. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Nov 17, 2011 Příspěvky: 7004 Bydliště: U Litomyšle.
Zaslal: ne prosinec 07 2025, 18:25 Předmět:
Původně 2x trubice 60W, už skoro nepoužívám. Nyní 4x LED 5 nebo kolik W. A k tomu 2x halogenku 35W když dělám něco déle. _________________ Digitální technologie pracuje se dvěma stavy. Blbě nebo vůbec.
Nad stolem mi visí dvě staré sektorové skříňky plné kutilského harampádí.
Na jejich dně mám tři 15W plochá kruhová svítidla, co jsem našel před časem v doprodeji u Hartmana (kde bereme materiál). Nepamatuju si značku, asi Eglo.
Na spodních stranách dvířek jsou ještě LED pásky v Al lištách s difuzorem. Když se dvířka otevřou, svítí mi to přesně před frňák pěkně křížem z obou stran. Je to dalších cca 15W.
Na ještě větší posvícení na detail mám LED osvětlenou velkou lupu na pantografu, která se dá natáčet a funguje i jako slušná lampička.
Na osvětlení celé místnosti cca 13m² jedna stropnice Modus BRSB 27W.
Všecko 4000K.
Spektra neřeším, vidím při tomhle světle dobře na práci. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Za mňa, stará komunistická stolná lampa na kompaktné G23 neonky. Má tlmivku, takže neruší ako predradník a poslúži aj ako zdroj svetla pre 50Hz strobo disky.
Plus, naďalej do nej dostať malé 8-11W UV-A, -B a -C trubice, takže aj ako improvizovaná EPROM mazačka, osvitka malých DPS na fotocestu, a podobne. Len sa do toho nesmie dívať
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.