Zaslal: pá prosinec 05 2025, 12:50 Předmět:
Celeron napsal(a):
To je divný, vždyť máš všechny futrály MFtraf připojený na zeměkouli přijímače
Ano, mám, a navíc to rozložení součástek kopíruje DPS a rozmístění součástek těch Němců , alespoň po MF Trafo č.2, pak je samozřejmě už všechno jinak, protože Němci měli dekodér až po klopný obvod tranzistorový, a já jsem použil z RK č.3 návrh s MAA435.
Zaslal: pá prosinec 05 2025, 13:46 Předmět:
masar napsal(a):
Je to síťový "brum" 50Hz. Pokud je stínící plech traf dobře ukostřen, nemělo by rušení ze sítě pronikat.
Spíš bys měl na osciloskopu požadovat tohle zobrazení na pinech 15,12 a 7. Ovšem je třeba vypnout režim "Auto" a ovládat parametry ručně.
Ano, i s osciloskopem je nutno umět zacházet.
Takže ani s ručním ovládáním osciloskopu jsem tento obraz nezískal, takže pokud si to přeberu, tak zkusit , resp. prohřát uzemnění obou traf, ono právě to uzemnění se dost špatně mikropájkou pájí, pájecí plochy jsou malé a ty plechy často vzdorují. Použiju odsávačku a pak flux na nové přichycení a uvidíme, jestli to pomůže.
Teď jsem zalovil v historii svých snímků z osciloskopu a našel jsem na pinu 15 to, co píšeš, takže zjevně bude nějaký "studeňák" na těch kostrách, který předtím na chvíli "zabral"
Ale prdlajs studeňák. Prostě se těch krytů ničím nedotýkej. Pokud je na těch pinech (15,12,7) nějaký signál se zapnutým vysílačem a vypnutím vysílače tyto signály zmizí (zmenší se podstatně amplituda na pinech), je to o.k. a chybu hledej jen v nastavení osciloskopu (2ms/dílek a správná synchronizační úroveň/polarita (triger)).
A jakmile budeš vidět průběh podobný tomu poslednímu (s kanály), přichází na řadu ladění cívek mf a vstupu.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12581 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: pá prosinec 05 2025, 15:00 Předmět:
jen na okraj, do jaké antény ten tvůj vysílač vysílá ???
asi by to chtělo jen bezindukční odporovou zátěž, aby byl signál vysílače slabší.
pak se to bude lépe slaďovat.
Zaslal: pá prosinec 05 2025, 15:01 Předmět:
masar napsal(a):
Ale prdlajs studeňák. nastavení osciloskopu (2ms/dílek a správná synchronizační úroveň/polarita (triger)).
No, trafa jsem přepájel, faktem je , že nyní se už ten "brum" neobjevuje.
Na těch pinech se to chová přesně jak říkáš, bez signálu skoro nic, po zapnutí TX naskočí signál, ale ať tím kroutím, jak chci, tak tam nyní ten správný obraz nemůžu dostat, jen jakýsi chlupatý žlutý pruh.
Ještě mně zarazila ta tvá poznámka s tím Triggerem, já ho totiž neumím používat, jen kroutím horizontální časovkou a vertikálním napětím , buď ručně nebo po autosetu. V nastavení Triggeru mám možnosti, které ti posílám na fotce , můžeš mně nasměrovat, co teda správně nastavit ?
Zaslal: pá prosinec 05 2025, 15:16 Předmět:
ok1hga napsal(a):
jen na okraj, do jaké antény ten tvůj vysílač vysílá ???
asi by to chtělo jen bezindukční odporovou zátěž, aby byl signál vysílače slabší.
pak se to bude lépe slaďovat.
Mám k němu připojenou jen zataženou teleskopickou anténu, abych nepřehřál koncový tranzistor. Vysílač asi 0,5m od testovaného přijímače.
K tomu triggeru - já tvůj osciloskop nemám, tak jen intuitivně:
1. Source - zdrojový kanál (vybereš ten, který zobrazuješ)
2. Mode (režim) přepni z Auto na Normal
3. Slope (výběr hrany) vzestupná nebo sestupná
4. Coupling - vazba se zdrojovým průběhem - DC nebo AC
5. Noise/HF/LF reject - vyzkoušet nejvhodnější volbu
6. Režimy Edge/Video/Pulse/Slope se hodí pro zobrazování složitějších signálů, nutno vyzkoušet
A po každé volbě zkoušet nastavit knoflíkem Level žádoucí zobrazení.(na okraji obrazovky by se měla pohybovat svisle značka).
Předpokladem je předchozí nastavení časové základny a velikosti amplitudy (na rovné čáře se "není čeho chytit").
...já nevim, co ty děcka dnes v té škole učí...
Zaslal: pá prosinec 05 2025, 21:17 Předmět:
Přidal jsem ještě jeden tantal 47uF mezi VCC a zem, změřil znovu pin 15 a je tam kýžený obrazec- snímek přikládám. na Pinu 12 je cosi podobného , ale ne již tak pěkně ohraničené.
Asi bych měl zkusit ladit vstupní cívku a ty dvě trafa. To se ladí jako kdysi ručkovým měřákem na kolektoru KF a vysílačem na hranici dosahu ? Nebo to jde i na osciloskopu?
A za ten pin7 se stydíš, či co? Koho zajímá, jak je to na pinu 12 (vstup zesilovače) mizerné?.
A ladění můžeš provádět i na tom osciloskopu, připojeném na pin7 a na kolektoru až na konec. Tam by měly být vidět jen ty impulzy bez mezinosné 455kHz.
Pro samotné ladění cívek je důležité, aby otáčení každého jádra vykazovalo znatelné/výrazné maximum amplitudy s poklesem na obě strany.
Zaslal: pá prosinec 05 2025, 23:36 Předmět:
masar napsal(a):
...já nevim, co ty děcka dnes v té škole učí...
učitel, potažno mistr se snaží, děcka však čumí ............. do mobilu. Osciloskop je nezajímá
Vzdal jsem to před devíti lety býti mistrem odborného výcviku elektroniků. Materiál byl příliš neochotný učiti se, vždy s poznámkou, že to nebudou potřebovat.
O.T.: To byla jen nadsázka z Mrazíka:)
Ale jinak nelze asi očekávat, že bys měl ve třídě samé nadšence se zájmem o elektroniku, úplně stačí, když by jich bylo tak 20%. Pro ostatní je to jen nepříjemná nutnost s cílem nějak prolézt/podlézt.
Dobrejch 20%.
Zaslal: so prosinec 06 2025, 9:57 Předmět:
masar napsal(a):
A ladění můžeš provádět i na tom osciloskopu, připojeném na pin7 a na kolektoru až na konec. Tam by měly být vidět jen ty impulzy bez mezinosné 455kHz.
Po dnešním pokusu o naladění:
na pinech 15,12 a 7 je již vidět kanálové impulzy, i když ten obraz má zhoršující se kvalitu směrem od 15 (tam je nejostřejší) k pinu 7.
Na katodě D1 je vidět to samé jako na kolektoru KF254 se signálem-viz. přiložený snímek
K tomu, abych posoudil co máš/nemáš vidět na kolektoru KF nebo na katodě D1, potřebuji vidět průběh na pinu 7.
S tím nastavením osciloskopu stále bojuješ. Pokud máš vyhovující obrázek na pinu 15, ponech nastavení časové základny (sec/div) stejné i pro ostatní měřící body.
Na kolektoru KF mají být impulzy s amplitudou 5V, nemůžeš tedy nastavovat citlivost vertikálu na 100mV/dílek, protože zbytkové vf napětí nás nemůže zajímat. Tam musíš nastavit nejlépe 1V/dílek a triggerem hledat ty 3 impulzy. A to 50Hz zvlnění (100mVšš) tam je i bez signálu?
A co to ladění - vykazovala všechna jádra svá maxima?
Zaslal: so prosinec 06 2025, 11:33 Předmět:
masar napsal(a):
K tomu, abych posoudil co máš/nemáš vidět na kolektoru KF nebo na katodě D1, potřebuji vidět průběh na pinu 7.
A co to ladění - vykazovala všechna jádra svá maxima?
Snímek pinu č.15 a č.7 přikládám, při ladění celkem výrazně reaguje L1, trafo1 sice ladí, ale není to tak výrazné, trafo 2 reaguje velmi ploše.
Jinak já se domnívám, že někde musí být ještě něco špatně, to přece nemůže být jen v ladění, dal jsem v minulosti dohromady 4 superhety (wp-23, Svíčka, Otýs, a WS-11 , a všechny šly na první "šlápnutí". Ano, musely se pak doladit, ale hned na první zapnutí jsem na kolektorech měl tři modulační jehly (teda kromě WS-11 - to byl superhet, ale jednokanál) . Tohle měla být podle recenzí toho obvodu TCA440/A244D hračka, a je to přitom noční můra.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.