Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

čím osvětlujete pracovní stůl?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ondraN

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 7:28    Předmět: Citovat

V práci máme dva stereoskopické mikroskopy. Jeden má osvělení klasickou vláknovou halogenkou a druhý LEDkama. To osvětlení LEDkama způsobuje, že obraz je takový vyblitý a plochý, daleko hůř se tam něco dělá. Všichni chodí na ten první, LEDkový zůstává jen jako nouzovka. Jednou jsem zkusil vypnout LEDky a nasvítit halogenem a hned to bylo daleko lepší, stejné jako u toho prvního. Nevím čím je to způsobené, možná tím že u LEDek je to světlo daleko víc bodové, ale rozdíl je to opravdu velký.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 7:30    Předmět: Citovat

Cust napsal(a):
samec mimo jiné napsal(a):
Odmietam si ničiť oči LEDkovým svetlom, ktoré len oslepuje, ale nič pod ním nevidieť. Oči majú nevyčísliteľne vyššiu cenu. A nie som sám, kto už na to prišiel, že pod klasickou žiarovkou s prirodzeným svetelným spektrom je vidieť najlepšie.
Já jsem laik, jak jsi přišel na to, že žárovka má přirozené světlo a že LED oslepuje. Mě to docela zajímá.
Jednoduše - járofka jakožto zdroj světla principiálně emitující světlo z rozhavenýho předmětu vyzařuje spojitý spektrum = nejsou v něm žádný výrazný hrby ani díry, kde by se od nějaký vlnový dýlky až do další vlnový dýlky nevyzářil ani foton. Naproti tomu LEDky stejně jako luminiscenční výbojky/zářivky emitujou fotoemisí v polovodiči nebo výbojem v zředěným plynu UV záření, který vybuzuje luminofor(y) - a tyhle luminofory svítí v čárovým diskrétním spektru, jejich spektrogram je několik špiček, který teprve díky smísení různejch vjemů lidským okem vytvářejí dojem bílýho nebo teple nažloutlýho anebo obráceně až namodralýho světla. Můžeš si to představit jako dva různý případy tlaku působícího na lidský tělo - když vezmeš hasičskou plachtu a skočíš do ní z 10 patra, v podstatě se ti nic nestane - tvoje pádová energie se rozloží na velkou plochu a tělo se s tím vypořádá. Ale skoč si ze stejný vejšky s dopadem na třeba 10 svisle postavenejch tyčí co já vím 1-2cm v průměru ....? Energie dopadajícího těla bude v obou případech stejná, přesto v prvním případě odejdeš z místa po svejch, zatímco v druhým tě budou seškrabovat lopatou a splachovat proudem vody ...
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 8:10    Předmět: Citovat

Používám pantografové svítidlo Livarno s "neutrálně bílými" LEDkami do kruhu kolem lupy, z druhé strany mám asi 40 let staré kloubové svítidlo s E27 9 W LED žárovkou.
V něm jsem měl za ty roky po obyčejných žárovkách tři různé úsporky i tu baňku s halogenkou uvnitř.
Na všechny se dá zvyknout. Možná proto, že se mi ještě nesešly ani čtyři hodiny v kuse, abych posoudil únavu očí. Ale asi má Samec pravdu o té převaze modré u LED podsvícení - na počítači do toho čumím v práci, přijedu domů a pokračuji, to pak mám oči "vytahané".
Spíše mě unavuje adaptace z běžné "nedoporučované" žárovky na nesrovnatelně modřejší LED displej monitoru hned vedle, a zase zpět (ne vždy mám například výtisk schématu na papíře), ale na stůl si musím svítit "speciální tepelnou koulí", protože zkuste měřit třeba zrovna v analogovém magnetofonu, či ho dokonce seřizovat, v blízkosti LED osvětlení, či zářivkové trubice - v tom rušení se na naměřené úrovně spolehnout nedá, ani deformaci tvaru signálu v té chlupatině rušení kale nevidím).

A zopakuji to tu: překvapil mě rozdíl mezi tím, co jsem viděl před a po operaci šedého zákalu: najednou ani tečky, ani sněhové vločky kolem LEDek, ani bílá stěna při potkání protijedoucího auta, ani medúzy či černé tečky na rovnoměrně osvětlené bílé ploše. A za odmítnutí žlutého filtru "proti modrému peaku" jsem dostal pochvalu, přestože mi mohla klinika za něj naúčtovat dva tisíce. Že prý to pacienti chtějí, tak to zavedli, ale škodlivost modrého peaku ani význam toho filtru, prý dodnes jednoznačně prokázané nejsou.

Naposledy upravil Hill dne pá prosinec 05 2025, 8:21, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 8:16    Předmět: Citovat

EKKAR: Ty jsi asi ještě nikdy neviděl spektrum luminoforové bílé LED, ty čáro.
EKKAR

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 8:39    Předmět: Citovat

Právě že už jsem těch spekter několik viděl. Speciálně těch "silničních", sejmutejch z LEDek pro automotive. A chtělo se mi blejt ...
bu2520

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 8:54    Předmět: Citovat

Já bych řekl ,že zásádní je technologický posun a zmlsanost. Pamatuji časy kdy ruční svítilny na ploché baterky byly vydávány za skvělý zdroj světla , pak nastoupily baterky s nástavci na šest velkých monočlánků a skoro každý ji chtěl protože to líp svítilo. A dnes ruční led svítilna do kapsy svítí víc než stará škodovka na dálková světla. Každý máme nějaké zažité preference a všeho moc škodí i čučení pod špatným osvětlením, ale pokrok nezastavíš. Nakonec troch OT vývoj pájecí techniky začínal jsem s kulmou na 220V v gumových rukavicích (probíjela) pak jsem pořídil pistolku, v práci jsem několik let jako spojař letoval kulmou nahřívanou letlampou. A přes různé mikropájky jsem nakonec zakotvil u indukčního ohřevu. To je jenom reakce na kolegy s klasickou žárovkou .
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 10:18    Předmět: Citovat

Tam, kde je požadavkem "nerušit!", není snadné nahradit klasickou, přežhavenou fotožárovku, či halogenku nějakým modernějším světelným zdrojem. Právě kvůli vyzařovanému rušení. Nějaké moc děravé spektrum měly úsporky už kdysi (ale to měly černobílé TV obrazovky taky, a kolik let jsme na ně čuměli!), dnes jsou ty luminofory a/nebo kombinace LED různých barev přece jen vývojově někde jinde, nepřeceňoval bych ty rozdíly proti žhavému vláknu.
feliz_navidad

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 10:37    Předmět: Citovat

Nevím, co pořád v médiích blbnou s tím modrým spektrem a poruchou spánku - nejlíp usínám u televize nebo notebooku.
Na pracovní stůl mi svítí 30let stará pantografová lampa Rendl se zářivkou Osram Dulux S 11W/840. Lepší by byla 940, ale tu jsem nesehnal.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 10:41    Předmět: Citovat

Já mám na jemnější práci kloubovou lampu a v ní už hodně let Panasonic LED žárovku E27 Nostalgic Clear 10W. Svítí to pěkně a nehřeje to do hlavy.
Akorát tenkrát byla dost drahá a přestali je vyrábět. Dodnes jsem nenarazil na LED žárovku, která by měla podobné parametry.
Uvnitř je nějaký čip na hliníkovém válečku, takže většina světelného toku směřuje, tam kam je potřeba.
xsc

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 10:43    Předmět: Citovat

Pokud to nemá rušit a má tam být LED, tak je nejlepší LED pásek napájený klasickým zdrojem, ne pulzákem.
alxa

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05 2025, 12:55    Předmět: Citovat

Na osvětlení prac stolu používám Led pásek co má CRI vyšší jak 95. A pohoda. Oči nebolí. Barvy jsou věrné. Téměř neruší. Napájím to napětˇovým zdrojem 24V Meanwel na Din lištu. Hlavní osvětlení dílny mám zářivkami 2x36W s elektronickým předřadníkem a to ruší na 50kHz a nedá se to odstranit. Všechny filtry jsou přeměřeny, ruší přívody k trubicím a samotné trubice. Není to žádná čína, ale značkové svítidlo včetně předřadníku. Druhé zářivkové těleso 2 x 36W má startéry a tlumivku a to neruší.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: