Zaslal: st prosinec 03 2025, 15:06 Předmět: RC AM přijímač s TCA440 v pásmu 27 MHz
Postavil jsem přijímač s integrovaným obvodem TCA440 k RC AM vysílači v pásmu 27 MHz.
Problém je, že na osciloskopu na výstupu TCA440 č.7, resp. následujícím kolektoru T1 nedostanu očekávaný obraz tří jehlových modulačních kanálových impulzů (vysílač je dvoukanál) , ale cosi , co se podobá nosné vlně vysílače.
Můžu dotaz doplnit snímky z osciloskopu všech vstupů a výstupů IO TCA440, pokud to bude třeba.
Odběr přijímače bez signálu je 18 mA a se signálem také 18 mA, což je divné.
TCA440 je v pořádku, měnil jsem ho za tři další kusy (i A244D) a stav je také ten stejný.
Vysílač sám o sobě je také v pořádku, se staršími AM přijímači (Svíčka ap.) funguje zcela korektně.
Plošný spoj jsem kontroloval několikrát, shodu se schématem také.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12574 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: st prosinec 03 2025, 15:54 Předmět:
máš to správně sladěné ?
jaký je kmitočet vysílače ?
máš správný kmitočet přijímacího krystalu ? (měřil jsi to ?)
funguje správně filtr 455 ?
předpokládám, že máš na IO správná napětí podle datasheetu . . .
Pro ok1hga:
- zatím jsem to nijak neladil, pouze vstupní cívku, jak naladit to MF trafo č.1 nemám zdání, nevím kde mám vzít signál pro ladění, myslel jsem , že to právě budu ladit na kolektoru T1 na max.amplitudu, ale jak jsem psal, nemám tam ten správný obrazec
-kmitočet vysílače a přijímače je v pořádku, oba krystaly jsou AM 27 MHz , párované , (přijímačový je o 455 kHz nižší) používal jsem je i dříve (jsou ve výměnném provedení ) , a i nyní se staršími přijímači chodí zcela bez problémů
-tak tím filtrem si nejsem jistý, před osazením jsem ho neměřil
-napětí podle datasheetu jsem neporovnával, jdu na to kouknout
Pro ok1hga:
-napětí podle datasheetu jsem neporovnával, jdu na to kouknout
Tak jak jsem předpokládal, z datashhetu jsem nezmoudřel, miliony údajů ve kterých se vůbec nevyznám, to jsem vzdal, ale snažím se uvažovat logicky:
1) všechny součástky (myslím nyní odpory a kondenzátory i ten jediný tranzistor T1, byly před montáží pečlivě měřené a hodnoty odpovídaly schématu
2) Jelikož jsem v patici vyměnil postupně již čtvrtý TCA440 resp.A244D a všechny se chovají naprosto stejně, vyloučil bych možnost, že je IO vadný, tudíž by i ta napětí měla být v pořádku (pokud bych věděl kde mám měřit a co mám najít, mohu to ověřit)
Z toho vyplývají asi tři nejpravděpodobnější možnosti, kde může být chyba, a to:
-ten zmíněný keramický filtr
-cívka oscilátoru (je sice navinutá podle návodu, ale je několik rozdílných variant této cívky, které se dost zásadně liší- podle jednoho návodu musí mít 1,5uH a jakost na prázdno větší než 110, podle toho mého se vine 40z CUL 0.2mm na kostru 5mm bez jádra. Tuto variantu mám já a má 4,5uH. Jakost naprázdno nemám jak ověřit, RCL metr ,který mám a měří Q ukazuje nesmyslně malé hodnoty kolem 7-8.
-nebo to zmíněné nedoladění, ale tady znovu přiznávám, že nevím kde mám hledat signál pro ladění toho MF trafa
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.