I já. Spíš mě vždycky překvapilo, že fungují stejně jako originály, včetně kapacity přechodu, rychlosti a linearity.
V tomto konkrétním případě bych se náhrad nebál. Tranzistory s Ft=3MHz se dají opravdu zaměnit téměř čímkoli. Klidně i ty zmíněné BD911/912. Naopak by bylo lépe vyvarovat se modernějších rychlých NF speciálů. Mohlo by to dělat brikule.
Samozřejmě měnit oba kanály naráz. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: ne listopad 23 2025, 22:57 Předmět:
Budiče jsou 2SC1627 a 2SA817, oba Ic=300mA, to by mohlo snad stačit i na ty BD911/12. Zatím jsem zkusil objednat D880/B834 od ISC, BD911/12 případně nechávám jako variantu, kdyby tohle nevyšlo.
Schéma je v mizerné kvalitě, ale jsem rád, že vůbec je a někdo ho nakreslil.
Paralelně opravuju z téhle MBO sestavy ještě tuner T30 a tam jsem schema nesehnal, naštěstí tam není zdá se nic k.o. jen spousta studeňáků, které se mimochodem hledají úplně nahouby - kupodivu ani mikroskop nepomohl.
Zaslal: po prosinec 01 2025, 18:09 Předmět:
Jen update, nakonec jsem zkusil objednat D880/B834 od ISC od reichelta. Byly tam za dobrý peníz (0,44e/ks). Nejdřív jim to trochu trvalo, asi nějaký problém s objednávkovým systémem, ale cca za týden mě přišla krabice. Komunikace teda mizerná, našel jsem krabici normálně hozenou za plotem, oni tomu dopravci snad ani nepředali telefon.
Včera jsem zkusmo vyměnil ty dva vadné kusy od Toshiby v jednom kanále za ISC + další věci které to sebou vzalo a zesík jsem oživil. Oba kanály hrají subjektivně stejně (poslech na sluchátka). Na víc jsem zatím neměl čas. Ale plánuju že vyměním oba kanály, ať je to stejné. Taky komplet diody v můstku, jedna byla k.o. a je to opět nějaký nesehnatelný typ od Toshiby.
Je to stejně zajímavé, německý zesilovač, který je našlapaný japonskýma součástkama - polovodiče od Toshiby, kondy Nichicon atd.
Zaslal: po prosinec 01 2025, 21:48 Předmět:
Byla to běžná praxe v minulém století, že si Němci nechávali hromady "hifi" techniky svých značek dělat komplet v Japonsku. Německý prodavač pak jen "podal" kupci krabici co přišla z Japonska.
Ale měli to tak tenkrát už i Japonci mezi sebou, že si pro sebe navzájem vyráběli vnitřky přístrojů jako OEM výrobu. Jen se ty přístroje od sebe kolikrát lišily jen jiným tvarem knoflíků, případně pozměněným rozmístěním na předním panelu. Bylo to tenkrát jasně vidět na fotkách vnitřků třeba v časopise STEREO a VIDEO, když ještě bylo dobrým zvykem tam v testech otiskovat i fotky vnitřků přístrojů.
Zaslal: po prosinec 01 2025, 23:26 Předmět:
O MBO se moc informací najít nedá. Byla to západoněměcká firma která vyráběla mezi lety 75-85, první hifi se zřejmě vyrábělo v Japonsku, tohle vypadá uvnitř taky jako japonec.
Hraje výborně, je to čistě tranzistorový zesilovač. Překvapilo mě, že ani při plném vybuzení není slyšet prakticky žádný šum, to jsem nečekal.
Celá konstrukce je dost robustní - masivní hliníkový panel, knoflíky hliník, tlačítka skutečně pokovená (brousil jsem z nich oxidaci regulérně brusným rounem), potenciometry jsou prvotřídní, hřídele pevně drží, ani po těch letech nechrastí. Elektronika je řádně navržená, přepínání vstupů, vypnutí nedělá žádné praskání v reprobednách atd.
Mám od nich ještě tuner, který jsem zprovoznil nedávno, ten je taky zajímavě řešený - klasický ladící kond a frekvence se odečítá nějakým převodníkem od Toshiby - krátké video zrenovovaného tuneru mám zde.
S tunerem jsem se víc natrápil, tam byla spousta studeňáků, ale naštěstí jsem nemusel nic měnit.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.