Zaslal: st listopad 26 2025, 13:52 Předmět:
Při zkratovaných vývodech to má ukazovat nulu a ne 10. Při rozpojení má být 100 dílků. Víc už tam nikdy nebude.
Tak tam místo kondenzátorů strkej známé odpory třeba (1 - 2 - 5 - 10 - 20 - 50) Ohmů a podle toho si nakresli stupnici. Jedině tak můžeš něco zhruba ocejchovat. Ano, ESR je závislá na kmitočtu, ale určitě není(u tvých konkrétních elytů) mezi 1kHz a 36kHz rozdíl 40 Ohmů.
Stupnice je velmi , velmi nelineární. Rozdíl mezi 50 a 100 Ohmy už bude na stupnici nepatrný. Největší část stupnice by měly zabírat hodnoty od nuly třeba do 20-30 Ohmů. Dá se to ovlivnit nastavením, ale ne moc. Záleží na metodě měření.
Zaslal: čt listopad 27 2025, 23:47 Předmět:
Postavil jsem dnes na vývojové desce ještě kopii Danyk měřáku, ale s generátorem naladěným na 1kHz a podle toho také upravenou měřící částí. Vypadá to, že na indikaci vadných ESR to bude výhodnější, problémové Jamicony ukazují 20 dílků jako Tesla (místo 60) - což je zajímavé.
Vyloženě vadné s vysokým ESR ukazují 60-80. Ještě s tím budu laborovat.
Naposledy upravil Ian dne so listopad 29 2025, 22:28, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt listopad 27 2025, 23:58 Předmět:
PavelFF napsal(a):
Při zkratovaných vývodech to má ukazovat nulu a ne 10. Při rozpojení má být 100 dílků. Víc už tam nikdy nebude.
Tak tam místo kondenzátorů strkej známé odpory třeba (1 - 2 - 5 - 10 - 20 - 50) Ohmů a podle toho si nakresli stupnici. Jedině tak můžeš něco zhruba ocejchovat. ...
Já s tím zatím laboruju. Mám to schválně nastavené na 90, abych viděl, že to nejde "za roh". Zkratované vývody mě neukáží nulu - už jen ty samotné přívody mají nějaký odpor. Ten měřák má být pouze indikace, nepotřebuju tam mít přesnou hodnotu v ohm. Počítám že to pak ocejchuju spíš dle ESR zaručeně dobrých kondenzátorů něco jako 1u, 10u, 100u a 1000u++ a kde zhruba má být ručička. Bude to pak sloužit jen na rychlou kontrolu kondenzátorů v DPS a podezřelé kusy se budou měřit.
Postavil jsem dnes na vývojové desce ještě kopii Danyk měřáku, ale s generátorem naladěným na 1kHz a podle toho také upravenou měřící částí. Vypadá to, že na indikaci vadných ESR to bude výhodnější, problémové Hitana ukazují 20 dílků jako Tesla (místo 60) - což je zajímavé.
Vyloženě vadné s vysokým ESR ukazují 60-80. Ještě s tím budu laborovat.
Jenže pro elyty, co potřebuješ do pulzáků, je dobré měřit na desítkách kHz.
Zaslal: pá listopad 28 2025, 9:25 Předmět:
Snížením kmitočtu to pokazíš ještě mnohem víc.
Měřicí metoda spočívá v tom, že kapacitní rektance kondenzátoru ("odpor" závislý na kmitočtu a velikosti kapacity) je zanedbatelná vůči ESR.
Při nízkém kmitočtu a malých hodnotách C měřič nepozná kterou složku impedance měří. Kondenzátory třeba 1u až 50u to vyhodnotí jako špatné i když nejsou.
Bohužel je to na tebe zatím moc složité a tak vymýšlíš úplně špatné postupy jako cejchování měřiče odporu pomocí různě velkých kondenzátorů.
Kromě toho generátor pouští do obvodu signál přes kondenzátor 22nF, který má na 1kHz odpor asi 7 kOhm.
Zaslal: pá listopad 28 2025, 10:36 Předmět:
Já chápu, že reaktance kondenzátoru je závislá na kmitočtu. Měřící část obvodu jsem samozřejmě upravil, kondenzátory jsem přepočítal tak, aby měly zhruba obdobnou reaktanci - např. místo 22nF jsem dal 680nF.
Je mi jasné, že malé kondenzátory řádu uF mají násobě větší Rs. Ostatně takhle se také mění násobitel při přepínání rozsahů na BMku (100uF = 0,1, 10uF = 1, 1uF = 10). Proto by měla být na stupnici jiná oblast pro C s malou kapacitou a jiná pro větší kapacity.
Samotná úvaha, že při nižší měřící frekvenci je měřená reaktance vyšší a tedy to se pak spíše měří samotná reaktance mě v té chvíli nenapadla, to je dobrý point. Nějak moc jsem se držel představy, že napodobím měřící podmínky BMka.
Lámu si pořád hlavu tím, proč měřič u 470uF Jamiconu při 36kHz ukazuje velkou hodnotu, může to být konstrukcí kondenzátoru, že při takové frekvenci má násobně vyšší Rs? Podle BMka má Jamicon Rs obdobné jako 470uF Tesla, která na měřiči ale ukazuje nízké hodnoty. A jsou to rovnou 3ks.
Pozn.: cením si téhle diskuze - jsou tu myšlenky, které by mne ani nenapadly.
Naposledy upravil Ian dne so listopad 29 2025, 22:30, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: pá listopad 28 2025, 12:46 Předmět:
Není možné měnit stupnici ukazující odpor podle velikosti kapacity. Odpor ESR je prostě odpor a měřák ho musí ukázat správně bez ohledu na velikost kapacity, provedení kondenzátoru apod.
Je pak na tobě určit, jestli naměřená hodnota ESR znamená dobrý nebo špatný elyt. Tak funguje třeba vyhodnovací tabulka u "Zajícoměru".
ESR 10 Ohmů je asi v pořádku u elytu 2u2, ale znamená vadný kus u elytu 100u.
Zajícoměr si tu najdi. Probíral se tu mockrát.
"Měřič" od Danyka je jen pomůcka, kde správné vyhodnocení údaje záleží hlavně na zkušenostech uživatele. Musí znát všechny souvislosti a omezení přístroje.
Zaslal: pá listopad 28 2025, 13:18 Předmět:
V KE 1/2004
Vyšel tester stavu elektrolytů zapojených v obvodu
běží ca na 100khz
je i s pcb, možná si postav ten, je trochu schopnější a pochopitelnější asi, pro začátečníka..
Zaslal: so listopad 29 2025, 22:51 Předmět:
Já to tak beru. Má to být orientační měřič pro určení, zda je kondenzátor ok nebo podezřelý určený k dalšímu proměření. Myslel sem to tak, že na stupnici budou "zelené" oblasti pro určité řády. Když budu měřit 1uF tak bude ukazovat třeba 40, ale bude v zeleném pro tenhle řád. Když to bude ale 1000uF a ukáže 40 tak vím že už má vysoký Rs.
Zajicometr znám ale přijde mě, že ručkové měřidlo je lepší.
Udělal jsem ještě jeden experiment a naladil jsem generátor na 115kHz. Jamicony zde ukazují zase horší hodnoty než Tesla. Což asi potvrzuje domněnku, že jejich Rs je u vyšších frekvencí horší. Tedy tyhle kondenzátory nejsou už v úplně dobré kondici.
Mám tady teda i vícero kusů starších 500uF Tesel (bez obalu nebo s červeným návlekem), které mají při 1kHz dobré Rs, ale při vyšším to ukazuje horší hodnoty. Ty novější 470u (s modrým návlekem) mají Rs dobré pro 1, 36 i 115kHz.
Asi bych toto téma uzavřel s tím, že i ten 36kHz tester vlastně funguje relativně dobře - odhalí podezřelý kondenzátor. Asi do toho už nebudu šťourat, nechám konstrukcí tak jak je, pouze si nějak popíšu stupnici.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.