Zaslal: čt listopad 27 2025, 19:17 Předmět:
105l napsal(a):
kokun napsal(a):
A "nabitá" obrazovka si udrží svůj náboj několik dnů (i týden)
Takže to mám vždycky po vypnutí nějak vybít šroubovákem, někde kde je druhý konec toho kabelu do obrazovky? (zatím jsem nezkoumal kam to vede)
Vybití náboje na obrazovce se provádí pouze tehdy, když je nutná manipulace s tím VN přívodním kabelem (zakončeným tou gumovou přísavkou). Třeba při výměně VN trafa. A jak se to provádí, tu podrobně popsal už kolega Kvicala_r výše.
Vzhledem k tomu, že ti tu všichni doporučujeme si el. napětím vyšším jak 50V nezahrávat, tak tobě provádět to vybíjení rozhodně nedoporučuju - natož pak "nějak šroubovákem".
Vybití náboje na obrazovce se provádí především tehdy, když se (např.) provádí její výměna v televizoru. Poté se s ní manipuluje (musí se odmontovat; vyndat z tvp a někam odložit). Proto je vybití náboje tak důležité - představ si, že ji někam přenášíš a přitom se nějak nechtěně dotkneš konektoru (do kterého se zasunuje ten přívod VN). Dostaneš ránu a v nejlepším případě si "jen" pustíš tu (docela těžkou) obrazovku na nohy. Zlomený palec u nohy pak bude jen ta nejmenší bolístka.
A jak píšu výše - nejen že si obrazovka podrží el. náboj i několik dnů, ale ten náboj se částečně obnoví i po jeho vybití. Proto se vybíjení provádí opakovaně - po několika minutách. A preventivně vždy, když si chci přímo sáhnout na ten její VN konektor (zvláště u obrazovky neznámého původu). Protože nevím, kdy byla od VN odpojena naposled. _________________ Honza - kokúň
Zaslal: čt listopad 27 2025, 19:28 Předmět:
Jo teda ale když nic s tou obrazovkou dělat nepotřebuju tak stačí teda akorát počkat ty 3 minuty a nic by mě nikde kopnout nemělo?
Ty kondenzátory které v tom šilelisu měním jsou převážně akorát 16V, možná něco 30V, takže je to celkem bezpečné ne? (teď mi teda došlo že jsem vlastné měnil ještě jeden ve zdroji, snad jsem ho tam ale chytil dobře)
(Ze zaŕízení které se nepřipojují k síti bych tak akorát potřeboval zkusit spravit Rigu a Rossiu 303, a vlastně ještě i jeden VEF, všechny mají špatný zvuk, ale minimálně v těch prvních dvou zmíněných jsem asi ani neviděl žádný elektrolytický kondenzátor takže netuším co měnit, tak jedině zkusit měnit plošně i ty keramické)
To je právě to že já vůbec netuším jak zjistit v čem je závada, jediné co zatím umím je plošně měnit součástky a doufat
Zaslal: čt listopad 27 2025, 19:37 Předmět:
rnbw napsal(a):
kokun napsal(a):
rnbw napsal(a):
Preto sa obrazovka vzdy pred odpojenim VN musi vybit.
Ne před, ale po odpojení
Zalezi od uhlu pohladu. Televizor/monitor je vypnuty, takze VN negeneruje. Ale vybija sa to popod "prisavku" - pred odpojenim VN privodu z obrazovky.
Tvůj původní text (věta) by souhlasila, kdyby ti tam nechybělo jedno slovíčko: "kabel", či "přívod".
Asi takto:
"Preto sa obrazovka vzdy pred odpojenim VN kabelu musi vybit." _________________ Honza - kokúň
Zaslal: čt listopad 27 2025, 19:59 Předmět:
Asi takhle ten plošný spoj vypadá, na pohled mi všechno připadá v pořádku
(A co kde jak změřit jestli je to v pořádku netuším, jestli to jde odvodit nějak podle schématu nevím)
Taky, dost často mě od nějaké takovéto opravy odradí to, že aby se to vyplatilo bych měl objednat tak všechny ty kondenzátory z toho spoje a ještě na tři přístroje k tomu. Z tohoto důvodu jsem ten šilelis právě ještě nespravoval. Zásobu mám akorát nějakých starých, které asi nemá smysl tam dávat
Zaslal: čt listopad 27 2025, 20:02 Předmět:
105l napsal(a):
Jo teda ale když nic s tou obrazovkou dělat nepotřebuju tak stačí teda akorát počkat ty 3 minuty a nic by mě nikde kopnout nemělo?
Pokud se nemanipuluje s VN přívodem do obrazovky, tak se opravuje hned - ne až za 3 minuty. Ale ty si neuvědomuješ to (co se ti tady všichni snaží říci), že největším nebezbečím (pro laika) je to síťové napětí - tedy těch 230V∿
105l napsal(a):
Ty kondenzátory které v tom šilelisu měním jsou převážně akorát 16V, možná něco 30V, takže je to celkem bezpečné ne? (teď mi teda došlo že jsem vlastné měnil ještě jeden ve zdroji, snad jsem ho tam ale chytil dobře)
(Ze zaŕízení které se nepřipojují k síti bych tak akorát potřeboval zkusit spravit Rigu a Rossiu 303, a vlastně ještě i jeden VEF, všechny mají špatný zvuk, ale minimálně v těch prvních dvou zmíněných jsem asi ani neviděl žádný elektrolytický kondenzátor takže netuším co měnit, tak jedině zkusit měnit plošně i ty keramické)
To je právě to že já vůbec netuším jak zjistit v čem je závada, jediné co zatím umím je plošně měnit součástky a doufat
A tady je to potenciální nebezpečí - elektrolytický kondenzátor ve zdroji se nabíjí na napětí vyšší, než 300V=. A el. náboj na něm rovněž zůstává - jen ne tak dlouho, jako na obrazovce (poněvadž nemá tak kvalitní dielektrikum, jako je sklo obrazovky).
Tedy "ránu" můžeš dostat i po odpojení od sítě
A (řádná) opravařina je založena (především) na logickém uvažování a měření
Bezhlavá výměna součástek vede nanejvýš k tomu, že se dotyčný (laik - nikoliv opravář, ale "výměnkář") při této činnosti dopustí (přinejmenším) nechtěnému "přisrání si" dalších poruch - které budou pak i pro odborníka těžkým oříškem (protože takovéto "přisrané závady" jsou nelogické). A jaké? Např. obrácená polarita ellytů; přerušené, či zkratované spoje DPS; ... _________________ Honza - kokúň
Naposledy upravil kokun dne čt listopad 27 2025, 20:05, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt listopad 27 2025, 20:16 Předmět:
kokun napsal(a):
Ale ty si neuvědomuješ to (co se ti tady všichni snaží říci), že největším nebezbečím (pro laika) je to síťové napětí - tedy těch 230V∿
No ale když mám ten přístroj vypnutý a měním v něm kondenzátor na 16V by mi nic hrozit nemělo ne? Přímo do 230V hodlám v blizké době tak akorát zapojovat žárovky, jak říkám, trafo mám spíše dobudoucna.
Zaslal: čt listopad 27 2025, 20:17 Předmět:
kokun napsal(a):
Bezhlavá výměna součástek vede nanejvýš k tomu, že se dotyčný (laik - nikoliv opravář, ale "výměnkář") při této činnosti dopustí (přinejmenším) nechtěnému "přisrání si" dalších poruch
Jeden šilelis už jsem takto spravil, polaritu se snažím zapojovat správně. Na druhou stranu, B4 už jsem takto zlikvidoval (nejde zvuk) (A druhý B4 po demontáži počítadla mi přestal kompletně fungovat, vždycky po zapnutí akorát se zlikviduje pojistka). Hovňáky v B42 bych ale zkusit vyměnit mohl ne? ty se myslím mají měnit všechny
Zaslal: čt listopad 27 2025, 20:26 Předmět:
Jo teda, nedávno mě ještě napadlo že bych si mohl zkusit zapojit sodíkovou výbojku, musel bych si ale ještě koupit ten předřadník a zapalovač, je to dobrý nápad? jsou na 150W
Zaslal: čt listopad 27 2025, 20:32 Předmět:
Člověče, když máš na to, kupovat zbytečně hromadu kondenzátorů, tak máš určitě i na to, pořídit si nějaký klidně i levný měřáček a dělat trošku rozumně. Zkontrolovat jednotlivé součástky obvykle není nijak těžké. Já když začínal, nahrazoval jsem staré starýma. Jde to. I hovňák bys měl vyměnit z nějakýho tobě známýho důvodu, ne proto, že sis to přečetl někde na netu. Správný opravář je "líný" pájet.
Zaslal: čt listopad 27 2025, 20:33 Předmět:
To 105l
Ty máš asi "samé lepší nápady" - a poradit si zřejmě nedáš (že si nemáš zahrávat s napětím vyšším, než 50V).
Dej přečíst tohle vlákno tvým rodičům a pak napiš, co ti nato řekli _________________ Honza - kokúň
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.