Zaslal: st listopad 26 2025, 14:59 Předmět: Myčka Bosch S9G1B
Dobrý den, prosím o radu.
myčka po standardně proběhlém mycím cyklu večer prázdná.
Ráno pod myčkou kaluž a komora plná vody - zjevně víc než normál a voda byla i v plastovém dně/vaně myčky (aquastop)
Po zapnutí se (téměř) vše odčerpalo, zbytek jsem vylil náklonem.
Odpojil jsem ze sítě, ALE ne od přívodu vody!
Ráno opět plná myčka a po zapnutí odčerpala...
? normálně pracuje pouze se zavřenými dvířky, ale to odčerpání tentokrát probíhalo i když byly otevřené.
Zatím jsem se ničím dál nezabýval, ale dotazy:
1/ pakliže by se cokoliv přihodilo, neměl by začít aquastop čerpat vodu při poruše i při vypnuté myčce a ne až jí zapnu. To by pak postrádalo význam...
2/ má tato myčka ještě jiný ovladací ventil, který by při poruše mohl propouštět pomalu, ale nekontrolovaně vodu, nebo to řeší jen ten aquastop ventil na konci hadice u uzávěru? (ten je teď zavřený)
3/ nějaká fantasticky jednoduchá rada než zavolám servis a rozbourám pro špatný přístup půl kuchyně?
Zaslal: st listopad 26 2025, 15:33 Předmět:
Propouští aquastop , často se to stane nečistotou usazenou v sedle ventilu. Sice existují metody jak to vyčistit, ale takovému ventilu bych už nevěřil . Závada Aquastopu, se nepředpokládá, tak ani nereaguje čerpadlo ve vypnutém stavu.
Dík za reakci, tak nějak jsem to tušil, ale tomuto nerozumím:
bu2520 napsal(a):
Závada Aquastopu, se nepředpokládá, tak ani nereaguje čerpadlo ve vypnutém stavu.
resp. co znamená "se nepředpokládá"?
Závada aquastopu ano nebo ne?
Proč nereaguje čerpadlo ve vypnutém stavu? nedostává info z aquastopu?
Mohla by to vyřešit nová hadice s aquastopem?
Zaslal: st listopad 26 2025, 16:36 Předmět:
Aquastop je hned u přívodu vody, to je ten bezpečnostní prvek kdy i při prasklé přívodní hadici neteče voda do myčky. Proto není nutná funkce čerpadla při vypnuté myčce. Výměna přívodní hadice s Aquastopem velmi vysokou pravděpodobností problém vyřeší. Je dobré podívat se na délku nebo koupit přímo originál. Některé typy měli ještě před vstupem do kazety průtokoměr, ale většina má průtokoměr na kazetě .
Založen: Aug 30, 2008 Příspěvky: 3933 Bydliště: Čierne pri Čadci
Zaslal: st listopad 26 2025, 17:15 Předmět:
Já mám myčku AEG Favorit F77010W0P, trvale připojena do zásuvky 230V a tenkrát přívod vody neuzavřen. Jednou vejdu do kuchyně a myčka vypouští vodu, dvířka otevřená, displej svítí, kouknu dovnitř a tam plno vody. Rychle jsem zastavil přívod vody a nechal vodu odčerpávat, čerpadlo však běželo stále i když už nebylo slyšet odtékající vodu tak jsem myčku odpojil i od přívodu 230V s tím že musím zjistit příčinu. Zatím jsem neměl čas se myčkou zabývat tak se pomývalo ručně až po týdnu mi to nedalo, myčku jsem napojil do zásuvky, klid, čerpadlo neběželo. Tak jsem do myčky naukládal špinavé nádobí a zapnul mycí cyklus. Vše proběhlo jak má ale na druhý den opět čerpadlo odčerpávalo vodu. Co jsem zjistil, přesně to co napsal bu2520, propouštěl aquastop. Chtěl jsem koupit novou napouštěcí hadici s aquastopem ale stále jsem to odkládal až nakonec se to opravilo samo, nějaké smetí se z toho dosedacího sedla odplavilo. Ale i tak nyní po každém umytí uzavírám přívod vody pro jistotu.
Po nějakém čase ale opět čerpadlo odčerpávalo vodu ale to už během mycího procesu. To už jsem musel myčku odkrytovat a zjistil jsem prasklou hadici na vypouštěcím čerpadle. Vyměněno celé čerpadlo i s tou hadičkou (nebylo možné sehnat samostatný díl s tou hadičkou). Zkouška a opět někde protékala voda. Šel jsem doslova místo po místu, vše rozebrané, vyčištěné. Ležel jsem vedle odkrytované myčky a během mycího procesu sledoval kde začne kapat voda. Zjistil jsem že při nižší teplotě je klid ale jakmile se teplota zvedla nad 50°C tak v jednom místě jímky začala téct voda. Takže vadný nebo posunutý okroužek to jak jsem myčku neustále převracel a kroutil s ní. Další objednávka, další kompletní odpojení všech hadic abych se dostal k samotné jímce. Dokonale vyčistil, vysušil a pro jistotu nanesl silikon, do něj vmáčkl okroužek, sešrouboval, nechal vytvrdit, pozapojoval vše a odzkoušel. Mimo průniku vody tam ještě byla závada v řídicí desce, studené spoje. Musím 3x zaklepat na dřevo, myčka jede už devátý měcíc bez poruchy.
Syn se snachou už ná chtěli koupit novou a tu ať zešrotuji, no já k této myčce mám nějaký citový vztah a pokud to jde tak se snažím věci opravit.
Založen: Aug 30, 2008 Příspěvky: 3933 Bydliště: Čierne pri Čadci
Zaslal: st listopad 26 2025, 17:22 Předmět:
Lubos71 napsal(a):
Ráno pod myčkou kaluž a komora plná vody - zjevně víc než normál a voda byla i v plastovém dně/vaně myčky (aquastop)
V mém případě byla voda taktéž v té plastové jímce vespod kde je polystyrenový plovák který v případě zatopení ovládá mikrospínač a ten sepne ovládání vypouštěcího čerpadla i když je myčka vypnuta (né však odpojená od přívodu 230V).
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.