Zaslal: út listopad 25 2025, 21:47 Předmět:
juricaj napsal(a):
Nicméně bych asi oddělovák (200 nebo 250W nový asi měl- a asi i vhodnou krabici, ale nevím jestli to mám "105"nabídnout.Tady mě posuňte
Dám fotku i případně vánoční cenu pro "105" do So
Jura
No já stejně asi si koupím tamten, za těch 1000 korun to zase není tak moc, ale děkuju.
Kromě zapojování těch světel v podstatě z vysokým napětím zatím nic nedělám, v šilelisu tam ty kondenzátory jsou stejně myslím kolem 35V (a to trafo bych si koupil spíše dobudoucna, zatím stejně nemám co s ním když u té color424 vůbec netuśím co tam, ale potom by se asi hodilo až ho budu potřebovat)
Pre začínajúceho elektronika by som rád poznamenal, že sú nebezpečenstvá, ktoré neradno skúšať, treba sa spoľahnúť na to, čo sa o nich píše. Okrem otvoreného sieťového napätia sú dostupné aj vysoké napätia predovšetkým vo farebnom TVP - napätie zo sekundára horizontálnej cievky za násobičom, pripojené na obrazovku CRT (klasickú vákuovú) má dostatok prúdu a dosť vysoké napätie tesne pod 25 kV, ktoré môže a obyčajne aj spôsobí fibriláciu srdca, čo je fatálne. No a potom "obľúbené" sieťové trafo z mikrovlnnej rúry je z tej istej kategórie a má dostatok prúdu aj napätia, aby to bolo posledné, na čo neodborne siahneš. Aj merať meracím prístrojom je nebezpečné na sekundáre toho trafa. Amatérske rádiá, staršie ročníky obsahujú dosť múdrostí, pre začatie štúdia a jeho NEUSTÁLE doplňovanie, čítajú ich aj profesionáli. Niektoré veci tam popísané sú na pohľad dnes už smiešne, ale cesta k základom je to dobrá. Elektrotechnické učebnice v škole je dobré preštudovať dopredu, nájdeš v nich kadečo, čomu nebudeš rozumieť a budeš sa musieť opýtať niekoho znalého. etc. _________________ Když frekvence nízká nehraje, lež píská, co to je?
- Že ti obraz nelítá, máš rozumy od Víta. -
Začínajúci skôr dnes siahnu po lacných moduloch z Temu/Aliexpress, prípadne jednodoskových počítačoch typu RPi, Arduino - než by brakovali staré televízory, a k tomu ešte s obrazovkou a nie LCD panelom.
Ostatne, i tie mikrovlnky už majú poväčšinou invertory, takže ťahať z nich to v minulosti poddimenzované trafo (častokrát s hliníkovým primárom, nalakovaným naoranžovo) dnes už až tak nehrozí, jedine že by chcel úmyselne stavať nejaký teslák alebo ťahať oblúky.
Kto by na také niečo dobrovolne sahal pod prúdom, to už - obávam sa - nemá nič spoločné s elektronikou, ale skôr imbecilitou a takých mi ľúto neni, pretože sa skôr či neskôr odstránia sami, aj inde a inak.
yakl napsal(a):
za násobičom, pripojené na obrazovku CRT (klasickú vákuovú) má dostatok prúdu a dosť vysoké napätie tesne pod 25 kV, ktoré môže a obyčajne aj spôsobí fibriláciu srdca
Nepravdepodobné, to by ťa tým niekto musel mučiť. Arytmie vyvoláva najmä nízkofrekvenčný striedavý prúd o desiatkach, stovkách mA - nie pár miliampér jednosmerného riadkového rozkladu.
Ten ťa udrie a odsotí, takže si ublížiš tým, že na seba niečo následne zvalíš, alebo sa o niečo potkneš.
Zaslal: st listopad 26 2025, 7:23 Předmět:
yakl napsal(a):
Pre začínajúceho elektronika by som rád poznamenal, že sú nebezpečenstvá, ktoré neradno skúšať, treba sa spoľahnúť na to, čo sa o nich píše. Okrem otvoreného sieťového napätia sú dostupné aj vysoké napätia predovšetkým vo farebnom TVP - napätie zo sekundára horizontálnej cievky za násobičom, pripojené na obrazovku CRT (klasickú vákuovú) má dostatok prúdu a dosť vysoké napätie tesne pod 25 kV, ktoré môže a obyčajne aj spôsobí fibriláciu srdca, čo je fatálne. No a potom "obľúbené" sieťové trafo z mikrovlnnej rúry je z tej istej kategórie a má dostatok prúdu aj napätia, aby to bolo posledné, na čo neodborne siahneš.
Jo, o myslím 120V do obrazovky vím, to je ale takový ten tlustě izolovaný kabel ne? Na těch drátech na cívce teda ale že je vysoké napětí mě nenapadlo, holou rukou se ale ničeho radši vevnitř nedotýkám (ikdyž při mém štěstí abych se něčeho nedotkl spíše omylem, protržený reproduktor v B4 při vyndávání kondenzátoru je toho svědkem), jenom trimry jsem nastavoval. Teď mě ale tak vlastně napadlo, měl bych ten transformátor používat i když mám zapojený bez krytu B4? Ten totiž mám rozdělaný dost často (Pod vypínací potenciometr rukama nelezu, taky tlačítko pauzy už jsem zjistil šroubovákem že má na těch plíškách vysoké napětí...)
Jo, o myslím 120V do obrazovky vím, to je ale takový ten tlustě izolovaný kabel ne?
Zrovna tam nie je 120, ale niekoľko desiatok tisíc V. Daj pozor, ostáva to nabité i po vypnutí - obrazovka sa chová ako kondenzátor.
Na vychylovačkách ("drátech na cívce") je niekoľko desiatok (vertikál) až stovák (horizontál) V, no každopádne najnebezpečnejšia je tam jednoznačne sieť - okolo zdroja, na chassis, po usmernení a vyfiltrovaní, atď.
Ubližuje prúd, nie napätie. To, aký prúd tebou potečie, ako už istý pán Ohm povedal, závisí - áno, od napätia, ale aj od elektrického odporu - tvojho tela, ako aj vnútorného odporu zdroja.
Vysoké napätie z obrazovky prežiť môžeš: ten zdroj je mäkký, tzn. má vysoký vnútorný odpor - to nie je stožiar ani trolej. Zato sieťový prúd ti druhú šancu dať nemusí, sieť je tvrdý zdroj s nízkym vnútorným odporom - a pritom je sieťové napätie stokrát menšie než to, čím sa napája obrazovka.
Navyše, elektrika môže zabiť i neskôr - ak budeš mať smolu na krvnú zrazeninu, napríklad úrazom od nabitých zdrojových kondenzátorov, ap.
... taky tlačítko pauzy už jsem zjistil šroubovákem že má na těch plíškách vysoké napětí...)
V tomto případě se jedná o indikaci napětí, které proniklo kapacitní vazbou z primárního vinutí síťového transformátoru. Protože tato kapacita je relativně malá, je proud, který může touto vazbou téci velmi malý a proto bezpečný, nicméně dokáže slabě rozsvítit doutnavku (nebo část lcd displeje) ve (šroubovákové) zkoušečce.
Je dobře, že tu šroubovákovou zkoušečku používáš, je to rychlá informace o napěťovém potenciálu měřené části a "zdvižený prst" pro další měřící postupy (např. měření vadaskou), které prověří (ne)bezpečnost dotyku této měřené části (obvodu).
Zaslal: st listopad 26 2025, 11:31 Předmět:
105l napsal(a):
v podstatě s vysokým napětím zatím nic nedělám,
Bylo by dobré, aby ses už od mlada vyjadřoval technicky správně.
Vysoké napětí dle ČSN je nad 1000 Voltů (střídavé) a nad 1500 V (stejnosměrné).
230 nebo 400 V je Nízké napětí dle ČSN.
My ti radíme, abys zatím pracoval s malým napětím (MN) do 50V.
(A i při tom si dávej pozor, jaký proud dokáže ten který zdroj dát.)
Usmernené VN dodá 100 mA prúdu, ktorý pri tom vysokom napätí ľahko prebehne telom, ak nie je podlaha izolovaná a možno aj prebije izoláciu. Tento prúd je pre fibriláciu srdcových komôr postačujúci a ak sa to stane, tak zranený prežije len tak, ak je poruke automatický externý defibrilátor a niekto mu tú pomoc dokáže poskytnúť. FTVP som opravoval keď som urobil kvalifikačnú skúšku v roku 1977 v Považskej Bystrici u Ing. Vladimíra Víta. Preto používam úryvok z básničky o Vítovi v mojich príspevkoch. V servise televízorov som odrobil 26 započítateľných rokov, potom som ešte 14 rokov robil niečo iné a 11 rokov som dôchodca. Niečo som videl, niečo som počul a aj zažil za ten čas. Môj starší kolega pri externej oprave FTVP radu Tesla Color pri meraní VN sondou akosi nadvihol ten prívod k obrazovke, ten vyskočil a dopadol mu na hánku - vonkajšiu dlaňovú časť ruky. Tvrdil, že keď sa prebral pod stolom na koberci, tak domáca pani ešte stále varila kávu niekde v inej izbe a nič si nevšimla. Tak sa len tváril, že sa nič nestalo. Ja som mal na takej sonde k maďarskému Tranzitestu z medeného pocínovaného drôtu vykovaný dlhší plochý hrot s háčikom na konci. _________________ Když frekvence nízká nehraje, lež píská, co to je?
- Že ti obraz nelítá, máš rozumy od Víta. -
Môj "rekord" činil nejakých 40-50mA, akurát ten budič bol polomost a primár pripomínal skôr indukčný ohrev než riadkový rozklad. Biele oblúky tavili klince jak prskavky pred tým, než sa celé trafo roztieklo na kolomáž.
No, budiž. Nič to nemení na tom, že si treba dávať pozor.
Zaslal: st listopad 26 2025, 15:48 Předmět:
Habesan napsal(a):
105l napsal(a):
v podstatě s vysokým napětím zatím nic nedělám,
Bylo by dobré, aby ses už od mlada vyjadřoval technicky správně.
Vysoké napětí dle ČSN je nad 1000 Voltů (střídavé) a nad 1500 V (stejnosměrné).
230 nebo 400 V je Nízké napětí dle ČSN.
děkuju, a má to napětí které je už nebezpečné i nějaký souhrnný název? síťovým napětím můžu asi označovat jenom 230V ne?
Zaslal: st listopad 26 2025, 15:54 Předmět:
[quote="Habesan"]
105l napsal(a):
My ti radíme, abys zatím pracoval s malým napětím (MN) do 50V.
(A i při tom si dávej pozor, jaký proud dokáže ten který zdroj dát.)
Mám jeden zdroj který je právě do 50V, tam už ale kdyby bylo moc toho proudu to může být nebezpečné? je na 1A (domácí výroby, ne mnou, kdysi)
A, kdybych si chtěl někdy napojit vlastně rozhlas po drátě na původní 100V kabely, když bych zapojil všechno správně a nedotýkal se vnitřku když je to zapnuté by to bylo bezpečné ne? A taky, jak bych to vůbec na těch 100V mohl převést? taky nevím jestli to používalo střídavé
Zaslal: st listopad 26 2025, 15:59 Předmět:
yakl napsal(a):
Môj starší kolega pri externej oprave FTVP radu Tesla Color pri meraní VN sondou akosi nadvihol ten prívod k obrazovke, ten vyskočil a dopadol mu na hánku - vonkajšiu dlaňovú časť ruky. Tvrdil, že keď sa prebral pod stolom na koberci, tak domáca pani ešte stále varila kávu niekde v inej izbe a nič si nevšimla. Tak sa len tváril, že sa nič nestalo.
Má smysl si na takovéto opravy potom případně brát gumové rukavice, nebo to projde i přes to (Ty jsem už používal na to nastavování trimrů v merkuru)?
Zaslal: st listopad 26 2025, 17:12 Předmět:
mi-ro napsal(a):
100mA při 25kV? Hmm, 2,5kW, to už musel bejt docela slušnej CRT biograf. Myslím že to už by stačilo.
Ale no tak , samozřejmě že to napětí klesne, ale proud teče, to je podstatné. Zkratový proud jsem tedy neměřil, ale bezpečný rozhodně není a příjemný taky ne. Sám jsem si to zažil, když jsem chtěl vytáhnout oblouk ještě v lampovce, tak jsem se špičkou nože, drženého za plastovou rukojeť, přiblížil k anodě DY87 či co tam tehdy bylo. Napětí prošlo i tou plastovou rukojetí a dostal jsem šlupku, že kdyby stál někdo za mnou, chytil by dobrou loktem. Na prstě bylo vidět kudy to prošlo, měl jsem tam tmavé kolečko velikosti asi špendlíkové hlavičky.
Pěkně kopnout umí i antiimplosní rámek obrazovky, pokud není někde ukostřen. To jsem tak taky dělal jakýsi experiment, obrazovka položená na zemi a podepřená knížkama, aby se neopírala silně o hrdlo a přitom se na ni dalo koukat. Měl jsem ji připojenou na nějaké vyrabované chasis a kochal jsem se. Když jsem to pak sklízel, chytil jsem obrazovku za ten rantlík a dostal jsem takovou mrdu, že se to nedalo přirovnat ani k tomu, když jsem občas koupil cosi síťovýho (jako dítě jsem si s bezpečností moc hlavu nelámal).
Takže opatrnost je vždy na místě.
Někdy stačí i úlek. To jsem tak měl skleněnou pojistku odpojenou tak, že byla jen z jednoho držáčku nadzdvednutá. Za chodu jsem ji chtěl propojit, tudíž jsem ji přitlačil zpátky šroubovákem. Ovšem bylo to ve zdroji, před pojistkou nabitý konďas, za pojistkou vybitý, takže rána, modrej záblesk, lekl jsem se tak, že jsem rukou trhnul nahoru a pořezal se o plech nahoře, sloužící k uchycení krytu.
Zkrátka, je potřeba dávat bacha.
Zaslal: st listopad 26 2025, 17:47 Předmět:
[quote="Kremik"]
mi-ro napsal(a):
Pěkně kopnout umí i antiimplosní rámek obrazovky, pokud není někde ukostřen. To jsem tak taky dělal jakýsi experiment, obrazovka položená na zemi a podepřená knížkama, aby se neopírala silně o hrdlo a přitom se na ni dalo koukat. Měl jsem ji připojenou na nějaké vyrabované chasis a kochal jsem se. Když jsem to pak sklízel, chytil jsem obrazovku za ten rantlík a dostal jsem takovou mrdu, že se to nedalo přirovnat ani k tomu, když jsem občas koupil cosi síťovýho (jako dítě jsem si s bezpečností moc hlavu nelámal).
Takže opatrnost je vždy na místě.
A to ta obrazovka už byla nějakou dobu odpojená?
Me zatím jenom koplo když jsem chtěl do máje zapojit, teď už si nevzpomenu jestli zvukový vstup nebo anténu, a drátem jsem jsem zajel moc daleko (neměl jsem banánky)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.