Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Malá bateriová prořezávací řetězka
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Elektrické nářadí
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron

PříspěvekZaslal: po listopad 24 2025, 22:05    Předmět: Malá bateriová prořezávací řetězka Citovat

Potřeboval bych hlavně na břečťan a katalpu a podobný maloprůměrový klacky pořídit malou prořezávací řetězku pilku.
Koukal jsem v místním zahrádkáři a podobnejch prodejnách a celkem velkej výběr v rozsahu cen 1500 až 15000 CZK. Značkový Husquarna, Stihl, Homelite za celkem ranec. Pak nějaká střední třída kolem 4000 a pak PCR za 1500-3000. Jenže jak si vybrat na použití 2-3 x za rok?
Překvapilo mě, že prořezávačky střední i vyšší třídy skoro žádná nemá automatický mazání. Mívají to některý levnější a pak ty nejdražší. Přijde mě to divný, bráchovi se u velký 230V Narexky ucpalo mazání a vyhřál se řetěz i lišta. To jsou některý tak dobrý, že se řetěz nemusí mazat? Nebo se to musí po pár minutách namazat sprejem, nebo volejničkou? Přijde mi dost de bilní lýzt kvůli mazání ze stromu a zase zpátky.
Máte prosím někdo, nějakou prořezávačku doma? S mazáním, nebo bez. Typ, cena, výhody/nevýhody? Jo a jak je to s řetězama? Tyhle s malejma zubama s šířkou prý na brusce na klasický řetězy brousit nejdou, musí se ručně kulatým pilníkem. A jak se potom brousí hloubka řezu zubu?
Díky

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ

PříspěvekZaslal: po listopad 24 2025, 22:59    Předmět: Citovat

Malinko úkrok stranou: docela nedávno jsem pořídil velkou pilu "Narex" (uvozovky protože samozřejmě PRCák) typu EPR 40-23. Větší šmejd jsem nepotkal.

Časně v záruce odešla brzda. Opraveno, párkrát použito a už se z toho zase začínají ozývat zvuky, jako když něco je "na cestě"...

Předtím jsem měl (vlastně ještě mám) taky Narex, ale EPR35D-C Made in Italy a ten vydržel léta. Bohužel mu praskla dnes už nesehnatelná páka brzdy, takže čeká, až to "někdo nějak" vyřeší.

Nikdy nepochopím, jak svého času renomovaná značka může prodávat takový sajrajt.

Mimochodem: v důsledku diktátu SESRu jsou dnes na pilách povinné provozní brzdy, co prakticky zablokují řetěz na fleku (ano, při normálním vypnutí vypínačem). Že ta energie se musí někde dlouhodobě nedestruktivně mařit, to ta byrokratická hovada naprosto nezajímá... Takže PRCák se svojí proslulou "kvalitou" se pak prostě nechytá.

Snad si z toho vezmeš poučení, až budeš vybírat.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

PříspěvekZaslal: po listopad 24 2025, 23:30    Předmět: Citovat

Tak u těhle cca 12-15cm lišt s krátkým, lehkým, úzkým a nízkým řetězem proti klasický 35-50 cm liště moc velkou hmotnost, tudíž energii, co by se musela v brždění zabít nemají. Tyhle prořezývačky snad klasickou mechanickou brzdu ani nemaj, možná brzděj jen šlusem nebo reverzem bezkartáč elektromotoru po uvolnění spouště pilky. Což asi není až tak tvrdý.

Zaky

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 0:30    Předmět: Citovat

Jestli chceš, aby to řezalo, aby to řezalo i za rok, aby to řezalo i za 5 let a aby to moc nestálo, tak pokud přežiješ ten randál, tak si kup tohle: https://cz.hecht.cz/benzinova-pila-hecht-924-r
Je to kopie nějaké americké pily, co Čínan už roky vyrábí na 1000 způsobů. Mám verzi z roku 2014, prořezávám s tím zahradu, dělám dřevo na oheň na buřty, prostě všechno, když to není na to nakopnout padesátku Husqvarnu a pila funguje ke spokojenosti.

bu2520

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 7:52    Předmět: Citovat

Moje zkušenost je že na maloprůměrový klasky je řetězka naprosto nevhodná. Protože ty klacíky jsou ohebné a pila je spíš potrhá než uřízne. Na podobné věci je výhodnější buď plotostřih, nebo nůžky.
jirkati

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 8:01    Předmět: Citovat

Už pár roků používám bateriovou řetězovou pilku MACCOLA. Dvě baterie 24 V, nabíječka, rezervní řetěz. Předloni jsem likvidoval 6 jost, některé pařezy i 12 cm průměr. Každoročně s ní prořezávám velké aronie i keřové rybízy a rezervní řetěz jsem ještě ani nepotřeboval.
Za cenu cca 1200 Kč nemá cenu se zabývat nějakou dlouhou životností. Třeba Datart jich má docela velký výběr.
kulikus

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 9:09    Předmět: Citovat

Bosch taky dělá krátkou jednoruční jednobateriovou 20V, asi 15-20cm lišta, bez brzdy. Pro manželky - má na vrcholu lišty kolem zatáčky řetězu dva plechové půlměsíce, takže špičkou nelze řezat.
Nakadah

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 9:53    Předmět: Citovat

No mám takovou malou Parkside X12V myslím že to je PGHSA 12 C3 nebo B2, už nevím. Tuším že to má 5" lištu. Na takové menší větve OK, silnější to řízne taky ale prostě 12V má malý výkon. 20V je lepší. Bylo to myšleno pro manželku, když si zpracovává větve na otop. Tam to funguje. Během řezání sem tam mázne řetěz, holt automatický přímaz to nemá. Hlavně to moc neváží, 20V verze už je těžší. Jo a nemá to lištu se zoubky, to trochu chybí.

Blbý je takový atyp řetěz - 28čl. 1,1mm 0,3" (nebo taky 1/3"). Je to takový pidi řetízek, úplně běžně všude není. Brousit se to na brusce dá, ale je to velikostně tak tak na hranici.

Blbec sem se nedávno špatně podíval a koupil sem Oregon 28čl. 1,1mm ale 3/8" což tam samozřejmě nepasuje.

Jinak ta 12V verze má rychlost řetězu jen 5 nebo 6m/s, nelze od toho čekat zázraky. Ale řezal jsem s ní už i polosuché větve Platanu o průměru 8-10cm a dala to. Akorát teda už to pro ni byl záhul. Ten DC motor dostal pokouřit a nějakou BLDC verzi jsem zatím u Parksidu neviděl.

Jinak pokud někomu vadí samostná značka Parkside, tak mně ne. Záruka 2-3 roky, pokud se posere v záruce reklamuji a buď dostanu druhý kus a nebo vrací peníze. A pokud po záruce, tak za ty peníze mě to nemrzí a buď to hodím na Aukro někomu na ND a nebo to letí směr červený kontyš. A nářadí kde čekám vysokou zátěž tak si osobně volím Makitu a nebo pak Metabo.
Celeron

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 9:58    Předmět: Citovat

jirkati: Co to mazání? Stačí ručo přimazávat, nebo je lepší když má nádržku na olej?
Zaky: Hechta mám taky už asi 12 let, 35cm lišta. Ale já potřebuju jednoručku, takže těžkej benzín nechci.
bu2520: Víš, na jakej průměr narostou za rok šlahouny na katalpě? Klidně i 25 mm a na břečťanu 20 mm. Plotostřih mě to zakousne. Ta katalpa je strašná svině, roste jak zběsilá. Každej rok ji seříznu na cca 80 cm kouli a za rok je z toho koruna o průměru přes 3 metry a kára za auto klacků.

marshal

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 10:00    Předmět: Citovat

dlouho jsem zápasil s malou motorovkou Hecht 327 až jsem vsadil na baterky. Koupil jsem jednoručku Parkside PPAKS 40-Li A1. Je sice dražší, potřebuje dvě baterky ale je lehká, řeže vše, bez trápení se startem, nedám na ni dopustit - doporučuji.
Lituji těch let co jsem se trápil s hechtem.
Ian

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 10:13    Předmět: Citovat

Já jsem koupil manželce malou ruční aku řetězovou pilku STIHL GTA26. Dá se k tomu koupit i prodlužovací 150cm tyč, ale tu zatím nemám. Ta pilka je dost dobrá, hodně lehká - řežeme s tím furt něco (jo kolikrát se hádáme, kdo s ní bude řezat), hlavně větve, ale uřízl jsem s ní i javor s 15cm průměrem kmene když jsem byl líný si dojít pro velkou pilu. Řetěz se maže olejničkou - dělám to typicky 1x při vložení nabitého AKU řetěz namáznu. Hrozná výhoda je, že se s tím dá vyřezávat i tam, kde se člověk ani normální pilkou nedostane, prostě to vemu špičkou té lišty. Tady je teda slabina jen 3-článkový akumulátor, který nicmoc nevydrží. Pokud je potřeba větší práce, tak je potřeba mít ještě jeden do zásoby. STIHL má potom i výkonnější modely. Na občasnou práci je tohle ideál. Používá ji léta i otec na práci v lese/sadě. Jinak jako každá řetězovka nenechá úplně čistý řez, ale protože má malý řetěz, tak to není tak hrozné jak od velké pily. Pokud mě záleží na čistém řezu, tak vemu občas ruční Silky.

Jinak OT mám už nějakou dobu velkou elektrickou pilu (230V) od STIHL (teď nevím přesně typ). Ta je v pohodě, mazání funguje, řezal jsem s ní už ledacos i velké kmeny přesahující délku lišty. Ano je tam taková ta brzda, která zastaví řetěz prakticky okamžitě když se pustí vypínač, ale dá se to šetřit tím, že vypínač nepustím úplně na 0 a ono to pak nebrzdí tak rychle.
jirkati

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 10:32    Předmět: Citovat

Moje MACCOLA přimazávání nemá, ale v manuálu je doporučeno mazat před delším řezáním. Proto kápnu trochu oleje když jdu řezat a když se mi zdá, že je lišta teplá, tak přikápnu.
kovka

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 11:09    Předmět: Citovat

Hledal jsem levný typ s BLDC zakoupil jsem 8" "Makita" BLDC bez aku mám ji asi rok, i když se mnohokrát zakousla / moje vina / tak na takové domácí sem tam mně vyhovuje, aku používám vyhozené a zrestaurované aku Makita nebo Parkside nebo redukci Parkside to Makita -
pilka
https://www.aliexpress.com/item/1005008516995833.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.238.116d1802jZZ52s
redukce-
https://www.aliexpress.com/item/1005007994937382.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.46.116d1802jZZ52s
Pilka má zásobník na olej a mazání se provádí jak u křovinořezů, mačkáním bublinky.
Pořídil jsem kompresor a flexu "Makita též BLDC na stejné aku
ransom

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 13:03    Předmět: Citovat

Za mě naprostá spokojenost s bateriovkou DeWalt. Teda malinko větší, 30cm.
Kremik

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 13:26    Předmět: Citovat

Taky jsem si koupil k normálním pilám i tu maličkou Parkside. Na takové ty věci, kde je velká pila nevhodná nebo nepohodlná. Vůbec mě při koupi nenapadlo, že by neměla mazání. Takže to skončilo přečtením příručky a uložením zpátky do krabice. Jak řeže pila bez mazání vím z doby, kdy se mi pokazilo čerpadlo na motorovce. Někdy ji asi vyzkouším, ale tím že sama nemaže mě to zatím ani neláká. Možná kdybych to tam nějak dobastlil...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Elektrické nářadí Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: