Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Oddělovací trafo 3
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
105l

PříspěvekZaslal: po listopad 24 2025, 22:15    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
Trafo jen z jednoho střídavého napětí/proudu dělá jiné střídavé napětí/proud. Třeba z 230 Vstř udělá 12 Vstř. Ale klidně taky z 230 Vstř jiných 230 Vstř, jak to dělá to odělovací trafo.
Jo už jsem to asi pochopil, můžu si ale vlastně nějakým způsobem udělat střidavé napětí ze stejnosměrné baterky?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard

PříspěvekZaslal: po listopad 24 2025, 23:15    Předmět: Citovat

Můžeš, stačí jedno vinutí trafa zapojit do série s elektromechanickým zvonkem třeba. Na druhém budeš mít střídavé napětí.
EKKAR

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 0:28    Předmět: Citovat

105l napsal(a):
EKKAR napsal(a):
A tohle všechno a k tomu asi tak miliónkrát tolik dalšího se nejdřív musíš naučit znát a uplatňovat při práci. Dokud nebudeš mít určitej soubor vědomostí, budeš jen vopičák NĚJAK poskakující kolem něčeho, co je od určitýho napětí schopný tebe i kohokoliv ve tvým okolí okamžitě zabít nebo minimálně poškodit zdraví dotyčný osoby.
No v podstatě když jsem se snažil něco naučit sám zkončilo to tím že jsem nedokázal spočítat pararelní odpory, já v podstatě skoro ani někdy nechápu co počítáme v matematice. Co nevím jak dělat radši dělat nezkouším, myslím že tou výměnou kondenzátorů v šilelisu ale zase snad nemůžu nic zkazit (když tam teda dám správné hodnoty), a ten šroubek přišroubovat na vypínači taky zvládnu, nic víc v podstatě s vysokým napětím nedělám
Možná to uděláš dobře, takže to bude po tvým zásahu chodit - ale ty nebudeš vědět PROČ se to rozběhlo. Ptej se, hledej info v knížkách a časácích, je nás tady víc, co hromadíme chytrosti i v elektronický podobě.
A nezapomínej na jazyky - bez těch se dneska neobejdeš. Nevím jak to máš daleko kam do zahraničí, ale na techniku bys měl aspoň na technický úrovni znát angličtinu, menší úspěchy budeš mít s něminou nebo ruSSáčtinou. Speciálně ta ruSSáčtina tady furt visí jako pozůstatek dob dávno minulejch, ale ono i v ní se daly najít docela užitečný moudra - hlavně proto, že ten národ si nikdy nic nedělal z cizích práv (uznával a furt uznává jenom ty svoje - snaha uplatnit u nich i ty cizí je jima označovaná za nacismus až fašismus), takže bezskrupulózně pajcoval cizí technický řešení nebo překládal a u sebe doma vydával bez autorizace cizojazyčný vědecko-technický knížky. Proto pro znalý tohohle jazyka jsou často právě touhle cestou dostupný i tituly, který vyšly i v neanglicky hovořících krajinách - a nebyly nikdy u nás dostupný ani v EN překladu.
Takže se koukej učit, abys znal a věděl - ono to pak postupně přijde samo ...

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
105l

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 11:26    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Možná to uděláš dobře, takže to bude po tvým zásahu chodit - ale ty nebudeš vědět PROČ se to rozběhlo. Ptej se, hledej info v knížkách a časácích, je nás tady víc, co hromadíme chytrosti i v elektronický podobě.
A nezapomínej na jazyky - bez těch se dneska neobejdeš. Nevím jak to máš daleko kam do zahraničí, ale na techniku bys měl aspoň na technický úrovni znát angličtinu, menší úspěchy budeš mít s něminou nebo ruSSáčtinou. Speciálně ta ruSSáčtina tady furt visí jako pozůstatek dob dávno minulejch, ale ono i v ní se daly najít docela užitečný moudra
To já právě netuším proč no, taky mi to vadí, ale to se stejně asi sám moc nenaučím, budu doufat jestli potom vůbec v té škole (V podstatě z těch návodů k televizím dohromady skoro nic nechápu). Anglicky jakžtakž umím, ale na nějaké dlouhé články to zase není, z ruštiny jenom úplné základy (azbuku přečtu, učíme se skloňovat).
105l

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 11:28    Předmět: Citovat

workhard napsal(a):
Můžeš, stačí jedno vinutí trafa zapojit do série s elektromechanickým zvonkem třeba. Na druhém budeš mít střídavé napětí.
To v podstatě nechápu jak by to fungovalo, ale možná to někdy zkusím. (Zvonek jsem nikdy nezapojoval, použil jsem místo něho motor)
105l

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 11:32    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Nevím jak to máš daleko kam do zahraničí
No snad kromě nějaké Unitry mi polština nepomůže Smile
lesana87

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 11:40    Předmět: Citovat

Ten zvonek je to, co ze stejnosměrného napětí udělá "střídavé" (ono je stejnosměrné, ale pulzující), samotný transformátor pracuje jen se střídavou složkou, neumí usměrňovat ani střídat.
patrikvarga

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 12:24    Předmět: Citovat

Namiesto zvončeka sa dá použiť relé s NC kontaktom.
Kremik

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 15:47    Předmět: Citovat

Není to tak těžký. Trafo funguje na principu sexu. Zasouváš, vysouváš, a ono to něco dělá. Když zastavíš, ať už v jakékoli poloze, už to nic "dělat" nebude. Když připojíš baterku na trafo, je to jako bys zasunul. Dál však už pak nic. Když baterku od trafa odpojíš, jako by jsi vysunul. A dál už pak zase nic. Proto ti tady někteří doporučují zvonek. Zvonků je však spousta, takže ti to nic neřeklo. Mají na mysli zvonek, který elektrický proud neustále spíná a rozepíná. Místo zvonku si představ třeba vypínač. Když s ním budeš rychle cvakat, vyrobíš přerušovaný elektrický proud. Když jím budeš krmit trafo, na jeho sekundáru už budeš mít střídavé napětí. Sice nebude mít sinusový tvar, ale to teď zatím nevadí.
Kdybys chtěl sinus, nahradíš vypínač reostatem. Když jím stihneš za vteřinu 50x otočit tam a zpět, máš na sekundáru síťový kmitočet.
mi-ro

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 17:43    Předmět: Citovat

Zdroje (měniče, invertory), co vyrábějí ze 12V baterky střídavé napětí 230V mají generátor 50Hz. Tímto generátorem se budí výkonové tranzistory a ty pak střídavě připojují na vinutí trafa 12V. To trafo pak už toto střídavé napětí o hodnotě 12V převede na 230V.
105l

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 18:13    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
Zdroje (měniče, invertory), co vyrábějí ze 12V baterky střídavé napětí 230V mají generátor 50Hz. Tímto generátorem se budí výkonové tranzistory a ty pak střídavě připojují na vinutí trafa 12V. To trafo pak už toto střídavé napětí o hodnotě 12V převede na 230V.
takže v podstatě kdybych rozebral ten zdroj do auta a dal pryč 230v cívku tak mám zdroj 12V střídavého napětí?
EKKAR

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 18:48    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
To není pravda. Teda - BEJVALA TO PRAVDA - ještě v době, kdy se běžně do autobusů KAROSA dávaly 600W nebo 900W měniče 24V/230V pro napájení ledniček, videopřehrávačů a k nim přináležejících malejch TV. Byly řízený švábem MDA4700 a obsahovaly buď dvě, nebo 4 trojice "kádéček" 503 s obrovským trafem na EI jádru, díky jehož indukčnostem byl výstupní průběh 50Hz i přes lichoběžníkový buzení poměrně blízkej harmonickýmu, takže s těma měničema šly bez problémů krmit i motorky, který jinak "měničovou modifikovanou sinusovku" moc nemají rády.

Ale zhruba od roku 2000 veškerý tyhle na trhu dostupný "měniče napětí do auta" už jsou dělaný na jiným principu - nemají výkonový trafo navržený na 50Hz, ale nejdřív "vyrobí" pomocí měniče s feritovým tráfkem velikosti vlašskýho ořechu až slepičího vajíčka velikosti "S" a s pracovním kmitočtem v řádu desítek kHz stejnosměrný napětí kolem 350V - a tohle napětí potom "nasekají" pomocí "H"-můstku z vysokonapěťovejch trandů na výstup - průběh je pravoúhlej s mezerou, v lepším případě je vf modulovanej PWM - ten je blíž harmonickýmu průběhu. Měniče pracující přímo na 50Hz dneska abys hledal v poledne se svíčkou ...

mi-ro

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 19:16    Předmět: Citovat

Ano, máš pravdu. Ale i dnes se prodávají UPS s měničem tak jak jsem ho popsal. Tady jde o popsání principu výroby střídavého napětí a následnou transformaci z 12 na 230V. Pro názornost je to pochopitelnější a ne třeba kolegu hned zatěžovat měničem a H mostem s PWM.
juricaj

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 19:37    Předmět: Citovat

Asi ho nechte trochu vydechnout. Trafo, invertor, měnič - to si asi brzy uvědomí, ale myslím, že si to musí pochopit "po svojemu".Je ale dost mladý, nezkušený, tak bych ho raději viděl bastlit na 24V.Nicméně bych asi oddělovák (200 nebo 250W nový asi měl- a asi i vhodnou krabici, ale nevím jestli to mám "105"nabídnout.Tady mě posuňte
Dám fotku i případně vánoční cenu pro "105" do So
Jura
EKKAR

PříspěvekZaslal: út listopad 25 2025, 21:28    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
Ano, máš pravdu. Ale i dnes se prodávají UPS s měničem tak jak jsem ho popsal. Tady jde o popsání principu výroby střídavého napětí a následnou transformaci z 12 na 230V. Pro názornost je to pochopitelnější a ne třeba kolegu hned zatěžovat měničem a H mostem s PWM.
Je to hlavně odpověď na jeho otázku, jestli když odebere z měniče trafo, získá zdroj střídavejch 12V. Zjednodušeně řečeno, nezíská - a to ani v jednom případě.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

Přejdi na: