Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Horkovzdušnej friťák
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 20031
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 11:57    Předmět: Horkovzdušnej friťák Citovat

Leta mám voleják a už je dost sežranej a zažloutlej od voleje. V provozu tak 1 x za 14 dní. Hranole, karboše, křidýlka, bavoráci a vlašťovky. Taky ten volej není už za pár kaček jako dřív.
Jaký jsou zkušenosti s horkovzduchama? Má to smysl pořizovat když mám starou dobrou Remosku?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
josef_novak



Založen: May 06, 2017
Příspěvky: 1140

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 12:45    Předmět: Citovat

Neznám ty dnešní horko-vzduchy, ale asi 12 let máme Tefal s otáčecí lopatkou, která vše pomalu promíchává. Slouží sem tam na americké brambory, křidýlka nebo kostky krkovičky, když je potřeba udělat jídlo rychle. Opravdu stačí trochu oleje a koření.
Např. dám křídla, po deseti minutách přidám brambory a po cca 30-35 minutách je hotovo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
decmen



Založen: Sep 25, 2013
Příspěvky: 669
Bydliště: Chlumec n.C.

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 13:27    Předmět: Citovat

Žena ho dostala od tchána vloni k vánocům. Nadával jsem, že je to krám do baráku - nějakej Tefal, digitál, nádoba asi 4,5 l.
No pak si na něj zvykla, koupila z pečícího papíru takový misky,aby nebyla celá nádoba zasviněná. Děláme v tom hlavně ryby, nějaký masový plátky, grilovanou zeleninu ale třeba i smažák (ten obaluje v lupínkách), hranolky moc nejíme. Dvě porce se v tom udělají v pohodě.
Volejový Bravo vytahuju jen v létě na smaženej květák, jinak je umytej a schovanej v komoře.
Shrnutí: dokázal bych žít i bez HF , ale když už je doma, tak využití má.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2692
Bydliště: SR, Poprad

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 13:44    Předmět: Citovat

kedze uz byvam zase sam, tak je to pre mna paradna vec. Je to vlastne taka mini rura. Robim v tom skor tie mrazene veci, uplne bez oleja. Hranolky, syr, rybie prsty, ale aj pizzu alebo ked chcem nieco prihriat. Take veci, ako kridelka to som neskusal. Ale malo by tam ist vsetko, co sa bezne pecie v teplovzdusnej rure, akurat nemusis nahrievat a na 1-2 porcie je to akurat.
_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2832
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 15:58    Předmět: Citovat

Máme už druhou a je potřeba si na to zvyknout. Počítat s tím, že třeba maso se v ní dost vysušuje, a musí se podlejvat vodou. Třeba na hranolky je potřeba taky dávat pozor. Ty kupovaný určený do trouby jsou v poho, ale obyč do friťáku ne, a doma nakrájený politý olejem už vůbec ne.
Hlavní pozor dej na dotykový ovládání, který mají dneska už skoro všechny. Vypařující voda začne sama mačkat lačítka, a to bys tu troubu pak radši prohodil zavřenym oknem. Konkrétně třebas Philco. Tam to fakt nefunguje. Je potřeba vyzkoušet, jestli neblbnou i jiný trouby a kdyžtak vrátit. Koupil jsem nedávno Rohnson, a má jen kroutítko na teplotu a na čas. Vše mechanika. Spokojenost.

_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 20031
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 16:11    Předmět: Citovat

Na ten nastavovací systém s dvojkolečkem jsem včera v místním krámě koukal. Menší, přední byl čas a za ním velký plochý s funkcema, nebo co. Tím menším se dalo kroutit asi 270° ale tím velkým nehnul ani prodavač. Jak to funguje? Nemusí být horkovzduška pod napětím aby se s tím dalo kroutit?
Dík za info.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martinkopp



Založen: Oct 12, 2023
Příspěvky: 1086

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 16:19    Předmět: Citovat

Je to jen malá trouba, nic víc. S klasickým fritováním to nemá nic společného. Osobně jsem raději koupil minitroubu, přišla mi praktičtější a taky líp v kuchyni vypadá než tyhle plastové kýble. Friťák to v žádném případě nenahradí. Nazývají to fritézou ze stejného důvodu jako třeba veganský špekáček.

Pokud máš rád klasické hranolky, spokojený nebudeš (vyzkoušej si je v troubě). Kup si takovou tu celoplechovou co se dá vyndat spirála s elektronikou a zbytek může do myčky. Tam nic žloutnout nebude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 8207
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 16:19    Předmět: Citovat

Z zdravotních důvodů jsem to koupil loni, a docela to využívám, třeba na přírodní řízky je to fajn. Nebo na filé.
Hned jsem zavrhnul plastové varianty, mám Philco se skleněnou nádobou.
Vždy přidám malou lžičku oleje na dno, aby se maso tolik nevysušilo.
Čištění je v pohodě, vyjma kovové mřížky na dně, ale když se nechá odmočit, tak to jde.
Moja ženská do toho taky koupila ty mističky z pečícího papíru, ale já ani nevím, kde jsou, takže je používá jen ona Very Happy

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2832
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 16:58    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Jak to funguje? Nemusí být horkovzduška pod napětím aby se s tím dalo kroutit?
Dík za info.
Nevím. Mám dvě kolečka vedle sebe, normálně s nima točim, akorát čas nejde zkrátit, jako u některých mechanických minutek. Prostě doleva s nim neotočim.
_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
decmen



Založen: Sep 25, 2013
Příspěvky: 669
Bydliště: Chlumec n.C.

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 19:02    Předmět: Citovat

Normálně máme na prodejně asi 7 typů HF, Filko, Eta, Filips, Catler a já nevím co ještě. Jsou i se dvěma nádobama, jedna menší, jedna větší nebo dvě stejný nad sebou (to je myslím to filko, ale to už je velká kredenc a vesměs všechno z Fastu nesnáším.
Jsou mechanický i s dotykáčem, normálně jde s těma mechanickejma točit i s časem doleva, pak to na nule cinkne jako ti cinkne hloupá mikrovlnka jen se dvouma knoflíkama. Ta co máme doma je s dotykáčem a za ten rok, co ji máme nebyl problém. Jen jsem ženě koupil takovej rozprašovač skleněnej na olej, aby to maso nebo hranole trošku špricla. A ta mřížka na dně musí být vyndávací, jen na 4-řech silikonovejch podložkách na nožičkách, aby neležela na dně. V podstatě s údržbou není problém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martinkopp



Založen: Oct 12, 2023
Příspěvky: 1086

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 20:20    Předmět: Citovat

Trápím se z horkovzdušnou fritézou abych jedl zdravě, ale pak na to nakydám olej aby se to dalo jíst Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 8207
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st listopad 19 2025, 21:14    Předmět: Citovat

Martinkopp- než začneš plácat, tak si to kup, at vidíš, kolik se z té lžičky oleje ztratí Laughing
_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4755
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: čt listopad 20 2025, 7:51    Předmět: Citovat

Trochu OT . Kdysi mě vyhodili z předváděcí akce na známé hrnce, kde jako prezentaci dělali bramboráky a řízky na sucho. Skupina dam nadšeně chrochtala nad tím jak to je fantastické a zdravé (pár doprovodných pánů v koutku mlčelo) . Tak jsem se zeptal jestli jim to opravdu chutná a jak se objevily komentáře že je to jiné a řízek na sádle je řízek na sádle, byl jsem decentně vyveden , že ruším předváděcí akci.
Pokud je olej dobře rozpálen , tak ho potravina nestačí absorbovat protože se zatáhne. Problém klasického friťáku vidím v tom že se do něj dá příliš velký objem potravin a olej schladne , čili nesprávné používání, včetně údržby.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2692
Bydliště: SR, Poprad

PříspěvekZaslal: čt listopad 20 2025, 8:44    Předmět: Citovat

Michal22 napsal(a):
Vždy přidám malou lžičku oleje na dno, aby se maso tolik nevysušilo.

ja som si kupil taky rozprasovac na olej (nieco ako sprej), staci mi par krat strieknut na maso, a nie je vysusene. Podobne aj napr. mrazene hranolky. Par krat postriekam a su potom take velmi jemne chrumkave. Pouzivam to aj na panvicu, aby som nerobil uplne nasucho, ale zaroven aby som tam zbytocne nelial kopu oleja. Nic sa nepripali a nie je to nasiaknute olejom.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martinkopp



Založen: Oct 12, 2023
Příspěvky: 1086

PříspěvekZaslal: čt listopad 20 2025, 18:38    Předmět: Citovat

Já ve friťáku měním olej vždy když se to ukáže na displeji (netuším za kolik hodin to je) ale vyliju prakticky to samé co jsem tam nalil. Dvě litrovky jsou plné a třetí chybí cca 2-3cm. Subjektivně bych řekl že oleje v jídle zůstane mnohem míň než kdybych ho na to množství hranolek stříkal apod. Ale je to každého věc, víra tvá tě uzdraví... Smile Jinak olej musí být samozřejmě horký jak už tu někdo poznamenal a nesmí se tam naházet víc jak jedna větší porce hranolek najednou. Když někdo nasype plný koš pro celou rodinu do malého 3l friťáku, je jasné že to napije.

Osobně tam ale dělám jen hranolky, topinky, vyjímečně smažený sýr. Nikdy jsem nepřišel na chuť věcem typu naplácat na maso mouku, staré pečivo a nevím co ještě a pak ho trápit v oleji, takže je možné že tam je spotřeba větší, nevím. Jediné co snad z masa dělám jsou rybičky grundle, ale potom je olej stejně na vyhození protože smrdí rybinou a i když propagátoři zdravé výživy jsou schopni ledasčeho, nedokážu si představit jak někdo tohle dělá v horkovzdužné troubě jakékoliv velikosti nebo názvu Smile.

Maso hodím na gril nebo grilovaci desku, tam se stejně žádný olej neudrží a klasickou pečínku si zamastí každý sám podle vkusu. Ta se táhne v troubě, nikdy ne ve friťáku, teda aspoň doufám že to tak nikdo nedělá Smile.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund