Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20031 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st listopad 19 2025, 11:57 Předmět: Horkovzdušnej friťák
Leta mám voleják a už je dost sežranej a zažloutlej od voleje. V provozu tak 1 x za 14 dní. Hranole, karboše, křidýlka, bavoráci a vlašťovky. Taky ten volej není už za pár kaček jako dřív.
Jaký jsou zkušenosti s horkovzduchama? Má to smysl pořizovat když mám starou dobrou Remosku? _________________ Jirka
Neznám ty dnešní horko-vzduchy, ale asi 12 let máme Tefal s otáčecí lopatkou, která vše pomalu promíchává. Slouží sem tam na americké brambory, křidýlka nebo kostky krkovičky, když je potřeba udělat jídlo rychle. Opravdu stačí trochu oleje a koření.
Např. dám křídla, po deseti minutách přidám brambory a po cca 30-35 minutách je hotovo.
Žena ho dostala od tchána vloni k vánocům. Nadával jsem, že je to krám do baráku - nějakej Tefal, digitál, nádoba asi 4,5 l.
No pak si na něj zvykla, koupila z pečícího papíru takový misky,aby nebyla celá nádoba zasviněná. Děláme v tom hlavně ryby, nějaký masový plátky, grilovanou zeleninu ale třeba i smažák (ten obaluje v lupínkách), hranolky moc nejíme. Dvě porce se v tom udělají v pohodě.
Volejový Bravo vytahuju jen v létě na smaženej květák, jinak je umytej a schovanej v komoře.
Shrnutí: dokázal bych žít i bez HF , ale když už je doma, tak využití má.
Založen: Dec 12, 2005 Příspěvky: 2692 Bydliště: SR, Poprad
Zaslal: st listopad 19 2025, 13:44 Předmět:
kedze uz byvam zase sam, tak je to pre mna paradna vec. Je to vlastne taka mini rura. Robim v tom skor tie mrazene veci, uplne bez oleja. Hranolky, syr, rybie prsty, ale aj pizzu alebo ked chcem nieco prihriat. Take veci, ako kridelka to som neskusal. Ale malo by tam ist vsetko, co sa bezne pecie v teplovzdusnej rure, akurat nemusis nahrievat a na 1-2 porcie je to akurat. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2832 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st listopad 19 2025, 15:58 Předmět:
Máme už druhou a je potřeba si na to zvyknout. Počítat s tím, že třeba maso se v ní dost vysušuje, a musí se podlejvat vodou. Třeba na hranolky je potřeba taky dávat pozor. Ty kupovaný určený do trouby jsou v poho, ale obyč do friťáku ne, a doma nakrájený politý olejem už vůbec ne.
Hlavní pozor dej na dotykový ovládání, který mají dneska už skoro všechny. Vypařující voda začne sama mačkat lačítka, a to bys tu troubu pak radši prohodil zavřenym oknem. Konkrétně třebas Philco. Tam to fakt nefunguje. Je potřeba vyzkoušet, jestli neblbnou i jiný trouby a kdyžtak vrátit. Koupil jsem nedávno Rohnson, a má jen kroutítko na teplotu a na čas. Vše mechanika. Spokojenost. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20031 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st listopad 19 2025, 16:11 Předmět:
Na ten nastavovací systém s dvojkolečkem jsem včera v místním krámě koukal. Menší, přední byl čas a za ním velký plochý s funkcema, nebo co. Tím menším se dalo kroutit asi 270° ale tím velkým nehnul ani prodavač. Jak to funguje? Nemusí být horkovzduška pod napětím aby se s tím dalo kroutit?
Dík za info. _________________ Jirka
Je to jen malá trouba, nic víc. S klasickým fritováním to nemá nic společného. Osobně jsem raději koupil minitroubu, přišla mi praktičtější a taky líp v kuchyni vypadá než tyhle plastové kýble. Friťák to v žádném případě nenahradí. Nazývají to fritézou ze stejného důvodu jako třeba veganský špekáček.
Pokud máš rád klasické hranolky, spokojený nebudeš (vyzkoušej si je v troubě). Kup si takovou tu celoplechovou co se dá vyndat spirála s elektronikou a zbytek může do myčky. Tam nic žloutnout nebude.
Založen: Mar 28, 2012 Příspěvky: 8207 Bydliště: Brno
Zaslal: st listopad 19 2025, 16:19 Předmět:
Z zdravotních důvodů jsem to koupil loni, a docela to využívám, třeba na přírodní řízky je to fajn. Nebo na filé.
Hned jsem zavrhnul plastové varianty, mám Philco se skleněnou nádobou.
Vždy přidám malou lžičku oleje na dno, aby se maso tolik nevysušilo.
Čištění je v pohodě, vyjma kovové mřížky na dně, ale když se nechá odmočit, tak to jde.
Moja ženská do toho taky koupila ty mističky z pečícího papíru, ale já ani nevím, kde jsou, takže je používá jen ona _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2832 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st listopad 19 2025, 16:58 Předmět:
Celeron napsal(a):
Jak to funguje? Nemusí být horkovzduška pod napětím aby se s tím dalo kroutit?
Dík za info.
Nevím. Mám dvě kolečka vedle sebe, normálně s nima točim, akorát čas nejde zkrátit, jako u některých mechanických minutek. Prostě doleva s nim neotočim. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Normálně máme na prodejně asi 7 typů HF, Filko, Eta, Filips, Catler a já nevím co ještě. Jsou i se dvěma nádobama, jedna menší, jedna větší nebo dvě stejný nad sebou (to je myslím to filko, ale to už je velká kredenc a vesměs všechno z Fastu nesnáším.
Jsou mechanický i s dotykáčem, normálně jde s těma mechanickejma točit i s časem doleva, pak to na nule cinkne jako ti cinkne hloupá mikrovlnka jen se dvouma knoflíkama. Ta co máme doma je s dotykáčem a za ten rok, co ji máme nebyl problém. Jen jsem ženě koupil takovej rozprašovač skleněnej na olej, aby to maso nebo hranole trošku špricla. A ta mřížka na dně musí být vyndávací, jen na 4-řech silikonovejch podložkách na nožičkách, aby neležela na dně. V podstatě s údržbou není problém.
Založen: Mar 28, 2012 Příspěvky: 8207 Bydliště: Brno
Zaslal: st listopad 19 2025, 21:14 Předmět:
Martinkopp- než začneš plácat, tak si to kup, at vidíš, kolik se z té lžičky oleje ztratí _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Založen: Jul 16, 2007 Příspěvky: 4755 Bydliště: u HK
Zaslal: čt listopad 20 2025, 7:51 Předmět:
Trochu OT . Kdysi mě vyhodili z předváděcí akce na známé hrnce, kde jako prezentaci dělali bramboráky a řízky na sucho. Skupina dam nadšeně chrochtala nad tím jak to je fantastické a zdravé (pár doprovodných pánů v koutku mlčelo) . Tak jsem se zeptal jestli jim to opravdu chutná a jak se objevily komentáře že je to jiné a řízek na sádle je řízek na sádle, byl jsem decentně vyveden , že ruším předváděcí akci.
Pokud je olej dobře rozpálen , tak ho potravina nestačí absorbovat protože se zatáhne. Problém klasického friťáku vidím v tom že se do něj dá příliš velký objem potravin a olej schladne , čili nesprávné používání, včetně údržby.
Založen: Dec 12, 2005 Příspěvky: 2692 Bydliště: SR, Poprad
Zaslal: čt listopad 20 2025, 8:44 Předmět:
Michal22 napsal(a):
Vždy přidám malou lžičku oleje na dno, aby se maso tolik nevysušilo.
ja som si kupil taky rozprasovac na olej (nieco ako sprej), staci mi par krat strieknut na maso, a nie je vysusene. Podobne aj napr. mrazene hranolky. Par krat postriekam a su potom take velmi jemne chrumkave. Pouzivam to aj na panvicu, aby som nerobil uplne nasucho, ale zaroven aby som tam zbytocne nelial kopu oleja. Nic sa nepripali a nie je to nasiaknute olejom. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Já ve friťáku měním olej vždy když se to ukáže na displeji (netuším za kolik hodin to je) ale vyliju prakticky to samé co jsem tam nalil. Dvě litrovky jsou plné a třetí chybí cca 2-3cm. Subjektivně bych řekl že oleje v jídle zůstane mnohem míň než kdybych ho na to množství hranolek stříkal apod. Ale je to každého věc, víra tvá tě uzdraví... Jinak olej musí být samozřejmě horký jak už tu někdo poznamenal a nesmí se tam naházet víc jak jedna větší porce hranolek najednou. Když někdo nasype plný koš pro celou rodinu do malého 3l friťáku, je jasné že to napije.
Osobně tam ale dělám jen hranolky, topinky, vyjímečně smažený sýr. Nikdy jsem nepřišel na chuť věcem typu naplácat na maso mouku, staré pečivo a nevím co ještě a pak ho trápit v oleji, takže je možné že tam je spotřeba větší, nevím. Jediné co snad z masa dělám jsou rybičky grundle, ale potom je olej stejně na vyhození protože smrdí rybinou a i když propagátoři zdravé výživy jsou schopni ledasčeho, nedokážu si představit jak někdo tohle dělá v horkovzdužné troubě jakékoliv velikosti nebo názvu .
Maso hodím na gril nebo grilovaci desku, tam se stejně žádný olej neudrží a klasickou pečínku si zamastí každý sám podle vkusu. Ta se táhne v troubě, nikdy ne ve friťáku, teda aspoň doufám že to tak nikdo nedělá .
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.