Celeron: Tak jsi mně trochu uklidnil, že to je skutečně tím Testerem. Já tam to trafo naštěstí mám jen jedno (černé) spolu s keramickým filtrem. Tak jsem zvědavý, jestli tato dvojice pustí signál vůbec dál.
sis2:Tohle schéma jsem měl mít před lety. Zajímavé je, že WP-23 i WP-75 měly ten primár zapojený opačně oproti Svíčkovi , tedy přehozenou tu krajní nohu.
JirkaZ: Před obědem jsem zkusil zapnout osciloskop a generátor (je to Hantek DSO2D15), jen tak zkusmo jsem chtěl nastavit 455 kHz co to ukáže na obrazovce, no a spojil jsem pak zem se zemí a + generátoru se sondou osciloskopu a na obrazovce se neobjevilo ale zhola nic.
Takže buď odešel generátor do věčných lovišť a nebo jen dělám něco špatně , bohužel nevím co. Budu si s tím hrát odpoledne, samozřejmě dám vědět, jakmile z toho něco vydoluju. Zkusím taky znovu zkouknout výukové video k tomuto osciloskopu, jestli to pomůže.
Dobrá zpráva, generátor jede, na obrazovce mám krásnou sinusovku 455 kHz, tak můžu zkusit měřit tráfko.
JirkaZ: tak jsem zkusil odpory 480k, pak 150k, pak 15k... a na obrazovce nic, generátor nastavený na 455 kHz. Postupoval jsem takto :
Když zkusím samotný generátor, tak je na obrazovce krásná sinusoida 455 kHz.
Když připojím trafo (pro 1.test žluté, ale to je snad jedno)tak, že spojím krajní vývod primáru a protější nohu sekundáru se zemí generátoru a sondy, sondu osciloskopu připevním na druhou nohu sekundáru a generátor přes shora uvedené odpory k odbočce primáru, tak se neděje zhola nic.
Edit: když jsem to zkusil na černém trafu a trochu si s tím víc pohrál, dostal jsem tento obrazec (viz. připojená kresba- můj telefon si s PC moc nerozumí). Kurzory v ose "y" ukazují něco kolem 860 kHz, generátor pořád nastavený na 455 kHz.
osciloskop_orz.png
Komentář:
to, co je šedé, je na obrázku naprosto zbytečné, jen si zasíráš prostor pro přílohy.
Aha, tak to si nesmím plést osu "y" s osou "x" , na ose "x" mám s černým trafem a generátorem na nastaveným na 455 kHz krásných 454,651 kHz (po půlhodině snahy připojit svůj Nokia s Windows 8 k počítači to radši zase nakreslím - viz přiložený obrázek). Ještě jsem nezkoušel prolaďovat generátor, protože to celé držím v v obou rukách, musím vymyslet nějaké upevnění pomocí konektorů.
Tak když jsem to konečně chytil konektory a začal prolaďovat generátor, tak se dělo přesně toto: okolo 455 kHz byla amplituda výrazně maximální, s postupným snižováním a nebo taky zvyšováním frekvence amplituda signálu výrazně klesala - opět přikládám malůvku. Odpor použitý pro připojení odbočky 10k. Použité trafo Toko 7 x 7 mm černé, označení LLC 5338, 455 kHz.
Kdybys generátor ještě připojil přes větší odpor, jak píšu výše (oněch cca 250k, aby ses přiblížil Zo pinu 15 A244D), tak můžeš prohazovat konce primáru a přesněji si namodeluješ rozdíly ve výsledné jakosti LC obvodu a tím i odpovídající selektivitě.
Ale to je jen pro úplnost, lepší to bude zkoušet ve funkčním přijímači. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
2004 Příspěvky: 20829 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út listopad 18 2025, 17:22 Předmět:
Kdy už konečně začneš vkládat oříznuté obrázky (jen užitečný obsah), jak jsem ti předvedl u prvních příspěvků?
Fakt mě nebaví to dělat za tebe pořád.
Mimoto fórum nezná u příloh českou diakritiku v názvech souborů, tak ji taky vynech.
Na modeláře ČTU dlabe, nejsou z nich love. Naposled se snažili o nějakou kontrolu asi před 20lety. Dneska nahánějí spíše wifináře a na malé ryby dlabou. Když to nebude pouštět každý den, tak mu celkem nic nehrozí.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.