Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Stupnice
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 14:38    Předmět: Citovat

OK2STO napsal(a):
Vážení diskutující, místo toho, abyste autorovi byli vděční, že něco takového vytvořil, tak jste nespokojeni...

Máš pravdu, i já jsem mtajovskemu poděkoval, ale někde to zmizelo, vidím tu jen ten druhý příspěvek. Ale měl jsem otevřených víc karet (likvidoval jsem spamy v profilech), takže nejspíš moje blbost, vypadá to, že jsem si zavřel kartu před odesláním, nebo příspěvek rovnou vyhodil.
Tak to zopakuji: mtajovsky, díky za tu práci, taky bych ale dal přednost uložení v SVG a třeba i v bitmapovém formátu.

A pro rnbw: nerozumím tomu, proč stupnici určenou do jednoho konkrétního měřidla, zvětšovat či zmenšovat (to vlastně přehlédl i Jirka_Z). Konečně - Samec to tu už napsal taky.
Samozřejmě, když si stupnici pro MP120 v 300 dpi pětkrát zvětšíš na monitoru, už jsou ty zuby vidět, při desetinásobném zvětšení už to ruší. Ale to by pak ta stupnice potřebovala měřidlo MP1200, tedy metr dvacet na metr dvacet. Ve skutečnosti zabírá jen setinu této plochy, na které to neuvidíš.
Vytiskni to ve skutečné velikosti a dobře si to prohlédni.
Dokonce i těch 300 dpi v tisku úplně stačí pro MP120 vždycky, pro MP80 určitě taky, protože tam si ji nezvětšíš, jako na monitoru. Jak už bude stupnice nalepená za ručičkou, neuvidíš zubatinu 300 dpi ani lupou. A v 600 dpi? To už ji musíš hodně zvětšit, aby to nějak rušilo, či mělo vliv na čtení hodnoty.
Nakonec rozměry stupnice pro MP80 (to jako příklad) jsme tu už měli změřené.
A do přílohy dávám její potisk v 600 dpi.

MP80_600dpi.png
 Komentář:
Schválně, co na tom vypadá hnusně, když je to na ploše 73,4 x 47,6 mm, a oblouk stupnice pro 80° výchylku je dlouhý sotva 56 mm...
 Velikost:  213.97 kB
 Zobrazeno:  18 krát

MP80_600dpi.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 14:54    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
...
A pro rnbw: nerozumím tomu, proč stupnici určenou do jednoho konkrétního měřidla, zvětšovat či zmenšovat (to vlastně přehlédl i Jirka_Z).

To je o principu. Když se jednou provždy naučím, že určité věci se dělají nějakým způsobem, bývá to pak lepší.

Já jsem to prostě jako obvykle napsal trochu obecněji bez toho, že by šlo pouze o jednu stupnici. Mimochodem, *.cdr už je vektorový formát, takže stačí to převést do něčeho přístupnějšího.

Což třeba může být i *.odg z LO Draw, protože ten si (pokud bude chtít) otevře opravdu kdokoliv.

No a ještě jeden konkrétní příklad, proč vektory: docela běžně se (alespoň mně) stává, že chci použít pouze malou část z dokumentu a následně ji silně zvětšit. Pokud je dokument vektorový, je to z principu neomezené. Když je bitmapový, tak....

Edit: zkoušel jsem všemožně zpracovat hned ten první soubor na stránce (500UA.CDR). Pravděpodobně je vytvořený v Corel Draw 5, ale nenašel jsem způsob, jak vše korektně nejen konvertovat, ale i pouze zobrazit. Vždy tam něco chybí, nebo je alespoň posunuté jinam (jednotky, popis stupnice atd.)....prostě proprietární formát. A to jsem používal i "sofistikované" on-line nástroje.

K autorovi: ano, původní myšlenka byla dobrá, oceňuju to a děkuju (i když nejspíš nevyužiju). Jen prostě vlastní realizaci by to chtělo udělat jinak...

Ze dvou možností často volím tu třetí.
masar

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 15:32    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
... Jen prostě vlastní realizaci by to chtělo udělat jinak...
Vlastní realizace byla řešena pro vlastní potřebu autora, ne pro veřejné využití. Nyní autor zpřístupnil obsah svého serveru zájemcům o jeho využití. Pokud ten zájem mají, využijí ho. Pokud ne, žádají o zlatý podnos.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 15:47    Předmět: Citovat

mtajovsky napsal(a):
Po letech jsem zprovoznil server se několika překreslenými stupnicemi, pokud by se to někomu hodilo.

Díky, všechno naprosto normálně funguje kromě souboru BS275 panel, kde to píše, že soubor nebyl nalezen.
Ano je to v normálním CDR souboru a obrázky. Kdo pracuje v Corelu, tak s tím nemůže mít problém. Laughing
rnbw

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 15:51    Předmět: Citovat

Pointa je v tom, ze to je plateny SW, ktory vacsina ludi kupeny nema.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 16:07    Předmět: Citovat

masar: protiřečíš si hned v prvních dvou větách (doufám, že je dodatečně nezměníš).

Já když cokoliv zveřejňuju, tak se vždycky zajímám o to, jestli to ostatní mohou zpracovat.

Ale to nic, někteří to prostě nepochopí. Ten "zlatý podnos" je fakt úlet.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
masar

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 16:17    Předmět: Citovat

Zřejmě nejsi ten zájemce, o kterém píšu.
Wink
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 17:11    Předmět: Citovat

Jde o stupnice ke konkrétním přístrojům, do konkrétních měřidel. Čili lze předpokládat zájem z řad těch, kdo tuto techniku repasují. I když se jim podaří repase, že přístroj vypadá zvenčí i zevnitř, jako nový, a také jako nový funguje, neznamená to, že zvládnou i grafiku stupnic. A právě jim ten zlatý podnos může uspořit spoustu starostí s něčím, k čemu ani nemají potřebné žezlo, kterým by zrovna té tvorbě stupnic mohli efektivně vládnout.
Tím žezlem samozřejmě myslím software k otevření vektorového souboru.
Vždyť FrontDesigner, kterým se stupnice dají naučit doslova za pár minut, je také vektorový program (to konečně taky dává smysl), ale ve free verzi z něj lze dostat přímo jen soubor .emf.

Naposledy upravil Hill dne pá listopad 14 2025, 17:12, celkově upraveno 1 krát.
Celeron

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 17:11    Předmět: Citovat

Nemáte prosím někdo stupnici na milivoltmetr BM512? Je úplně stejná jako zde postnutá BM534, jenže ta je MP80 a já potřebuju MP120. Je podobná tý, co sem dal Hill ale místo rozsahu 10V má jen 1V a dělení po 0,1.
Díky!

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 17:19    Předmět: Citovat

A chceš to přepsat?
samec

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 18:38    Předmět: Citovat

MP120
Šírka plechu 111,55mm, výška plechu 86,25mm. Ostatné rozmery bude presnejšie odmerať z obrázku. Rozlíšenie 300 DPI.
Rovnejšie to nešlo naskenovať.

120mm_2p5A.jpg
 Komentář:
 Velikost:  234.45 kB
 Zobrazeno:  6 krát

120mm_2p5A.jpg

masar

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 18:58    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
A právě jim ten zlatý podnos může uspořit spoustu starostí s něčím, k čemu ani nemají potřebné žezlo, kterým by zrovna té tvorbě stupnic mohli efektivně vládnout.
Tím žezlem samozřejmě myslím software k otevření vektorového souboru...
To žezlo si mohou snadno opatřit.
1. Stáhnout a nainstalovat trial verzi Corel Draw Graphic Suite X5
2. Otevřít v něm požadovaný soubor *.cdr a jedním kliknutím exportovat do požadovaného formátu, např. pdf.
To vše netrvá ani 20 minut.
Se souhlasem autora dám i odkaz ke stažení pdf-verzí (zlatého podnosu).
Wink
mtajovsky

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 19:40    Předmět: Citovat

Stupnice byly dělány v Corel Draw 5 před drahnou dobou. Bohužel, je to 16 bit program, proto potřebujete 32 bit Windows. Stránka je přístupná přes HTTP, pro HTTPs bych musel něco platit a vzhledem k tm, že tam nejsou žádné citlivé údaje, to nepovažuji za potřebné. Jestli se k tomu dostanu, přidám asi, vzhledem k ohlasům, nějakou bitmapovou verzi, jenom teď nevím, jestli to Corel bude umět.

Naposledy upravil mtajovsky dne pá listopad 14 2025, 19:45, celkově upraveno 1 krát.
Celeron

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 19:43    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
A chceš to přepsat?

No ale ta tvoje je na MP80. Myslíš, že bude stačit jen zvětšit? Předpokládám tisk na A4 samolepku a přelepit původní stupnici, která je vyšisovaná do žluta. Teda žlutý je i plast čelního průhledu ale lepší nemám. Už jsem to tak párkrát dělal, pokud se ale okraj, hlavně rohy neobjedou párátkem namočeným v prstolepu, tak se to časem odchlípne. Kámoš tvrdí, že mu funguje stříknout původní stupnici Uhu Glue Permanent ve spreji a plácnout na to novou. Nojo, ale pak se zase přesně trefit...

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 19:47    Předmět: Citovat

Ze mnou uvedeného odkazu jsem Corel Draw nainstaloval na Win11/64-bit a funguje bez problémů. 30-ti denní verze stačí pro nejnutnější úpravy a převod formátů.
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: