Zaslal: po listopad 10 2025, 13:33 Předmět:
Pokud to funguje přes jiného operátora tak nebude problém v Zásilkovně ani v její aplikaci a ani v mobilu. Pokud to přes Nordic Telekom dříve fungovalo a nyní nefunguje tak se muselo něco změnit. Pokud se neměnilo nastavení Wifi tak to zřejmě bude nějaký problém na straně operátora. Takže to bude chtít kontaktovat jejich technickou podporu. Měli by se vyjádřit k tomu proč to přes jejich síť nefunguje.
Zaslal: po listopad 10 2025, 16:09 Předmět:
Jo, to je z těch zkištěných zkušeností pravděpodobné. Jen mne napadlo, jestli problémy nemůžou způsobovat poskytovatelem nevhodně nastavené DNS severy. (https://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=45&t=13716&start=105)
Zaslal: po listopad 10 2025, 17:21 Předmět:
Ano v DNS by mohl být zakopaný pes. Můžete to vyzkoušet. Poznamenejte si aktuálně nastavené IP adresy DNS a dočasně si tam nastavte pro primární 8.8.8.8 a pro alternativní 4.4.4.4 a pak zkuste jestli začne aplikace Zásilkovna přes tu Wifi od Nordic Telekom fungovat a nebo ne.
Zaslal: po listopad 10 2025, 19:08 Předmět:
Už jsem se také setkal s problém kdy přístup na některé servery přestal fungovat a jakmile jsem si DNS přenastavil tak problém zmizel. Tak jsem to zase vrátil na DNS poskytovatele a problém se objevil znovu. Tak už mám DNS trvale přenastavené a od té doby už se problém s nedostupností nevrátil. Některým poskytovatelům prostě vyhnívají DNS-ky respektive ztrácejí aktuálnost a pak nedokážou překládat adresy některých serverů.
Už na předchozí straně se tady psalo o tom, že ostatním mobilní apka Zásilkovny funguje normálně a jak psal i sám jjilek funguje i jemu akorát pouze přes jiného poskytovatele. Přes Nordic Telekom mu to aktuálně nefunguje i když mu to dříve fungovalo.
Tak ať si zkusí ty DNS-ky dočasně přenastavit a uvidí jestli to pomůže a nebo ne. Vrátit to může vždycky.
Funkčnost apky Zásilkovny by mohl zkusit ještě někdo jiný kdo má také poskytovatele Nordic Telekom, ale je otázkou jestli se tady někdo takový kromě jjileka vyskytuje.
Zaslal: po listopad 10 2025, 20:30 Předmět:
To nastavení může asi být individuální přímo v anteně na chalupě. Vzpomínám si, že před časem jsem přemlouval lokálního technika, aby mi nastavil mnou vybrané (rychlejší) DNS. Mohu si sice nastavit servery ve Windowsech, to je ale jen přepíšu pro daný PC.
Zaslal: po listopad 10 2025, 21:06 Předmět:
Pokud jsou nějaké problémy s DNS při připojení přes počítač pak je to řešitelné tím nastavením v konkrétním počítači jak zmiňujete.
Pokud jsou problémy při připojení z mobilu pak je potřeba to nastavit v konkrétním mobilu. IP adresy DNS serverů, které bude používat mobil se dají v mobilu nastavit a pak bude mobil ignorovat DNS, které je nastaveno v té anténě a bude používat DNS, kterou mu nastavíte. Níže uvádím možnosti nastavení u mne v Android 14.
Jsou dvě možnosti.
1. Globální nastavení
Pokud použijete tuto možnost bude nastavení platné pro všechna Wifi připojení, která máte v mobilu a možnost 2. pak už neřešíte.
Nastavení ->
Připojení ->
Další nastavení připojení ->
Privátní DNS
a tam nastavit třeba již zmíněné 8.8.8.8
nakonec nezapomenout dát Uložit.
2. Nastavení v mobilu platné jen pro konkrétní Wifi připojení
Pokud použijete tuto možnost bude nastavení platné jen pro to Wifi připojení na chalupě. Až budete na chalupě tak se s mobilem připojte k té Wifi od Nordic Telekom a pak viz níže.
Nastavení ->
Připojení ->
Wifi ->
Ozubené kolečko u připojené Wifi ->
Zobrazit více ->
Nastavení IP -> namísto DHCP zvolit Statická
a pak můžete nastavit DNS1 8.8.8.8 a DNS2 4.4.4.4
nakonec nezapomenout dát Uložit.
Naposledy upravil Valdano dne po listopad 10 2025, 21:39, celkově upraveno 5 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.