Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ultrazvuková pračka LP - VEVOR a další ... Zkušenosti

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wishmasterX

PříspěvekZaslal: so listopad 08 2025, 21:43    Předmět: Ultrazvuková pračka LP - VEVOR a další ... Zkušenosti Citovat

Zdravím Všechny ...

Pere tady někdo z Vás LP utrazvukem ?

Nedávno na Facebooku, na Hifi fóru někdo nabízel praní LP ultrazvukem, konkrétně pračkou Vevor, dotyčný psal, že i silně zašpiněná a umaštěná LP je po vyprání krásně čistá ...

Já mám namíchaný roztok destilka, ispoprophyl v poměru 750+250ml na litr, Smáčedlo Ilford a pár kapek čistého saponátu, ale LP po 15 minutovém praní stejně nejsou čisté, jak pán popisuje ...

Dříve jsem pral LP v ruční pračce Knosti a LP vypadají na pohled určitě lépe, nehledě na to, že si s tím ultazvukem nejsem úplně jistý, zda se jedná o dobrý nápad, pračka byla levná a dá se myslím použít i jinak ...

Kdyžtak se prosím podělte o své zkušenosti.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec

PříspěvekZaslal: so listopad 08 2025, 22:19    Předmět: Citovat

BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: ne listopad 09 2025, 8:12    Předmět: Citovat

Tak jsem se chtěl podívat na složení zázraku na mytí , ale zase ten nefungující odkaz .... Co se běžně používá např. na brýle v ultrazvuku ?
jogi24

PříspěvekZaslal: ne listopad 09 2025, 16:20    Předmět: Citovat

Za mna aj ked teda niesom fajnsmeker co cisti vynyly, ale naj funguje AG MAX III.
Myslim ze by mohol aj na vynylove platne....
wishmasterX

PříspěvekZaslal: ne listopad 09 2025, 16:27    Předmět: Citovat

jogi24 napsal(a):
Za mna aj ked teda niesom fajnsmeker co cisti vynyly, ale naj funguje AG MAX III.
Myslim ze by mohol aj na vynylove platne....

Bylo by fajn, kdyby se k tomu mohl někdo vyjádřit, protože vinyl není stříbrná mince nebo brýle ... Very Happy
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: ne listopad 09 2025, 17:09    Předmět: Citovat

Fšak ti to nenařizuje . Já to v tipě koupím .
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: po listopad 10 2025, 7:25    Předmět: Citovat

Já vinyly myju v laciné čínské stolní čističce, akorát je potřeba je napíchnout na nějaký klacek, aby nebyla ponořená etiketa, a ručně s tím otáčet, to by ještě chtělo automatizovat. Používám vodu s jarem a oplach čistou horkou vodou. I silně zaprášené a uťapané desky jsou vzhledově opravdu jak nové a na zvuku se to taky projeví. Samozřejmě pokud je deska poškrábaná, tak to nepomůže.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron

PříspěvekZaslal: po listopad 10 2025, 10:08    Předmět: Citovat

Kámoš mi kdysi říkal, že když v Tesle Hradec Králové začali zkoušet praní ultrazvukem, tak se jim vyvrbil dost velkej průšvih. Většina saponátů obsahuje fosfor a ten i v minimální koncentraci něčemu ve výrobě keramiky vadil. A nejhorší bylo, že se to neprojevovalo ihned ale až po čase.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: po listopad 10 2025, 10:22    Předmět: Citovat

Dotaz zněl na mytí gramofonových desek z PVC a ne na výrobu keramických kondenzátorů z keramiky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron

PříspěvekZaslal: po listopad 10 2025, 15:39    Předmět: Citovat

No když jseš přesvědčenej, že to usazování fosforu nemusí na vinilech vadit.
O týhle vlastnosti saponátů v ultrazvuku se zas tak moc mezi lidma neví.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lesana87

PříspěvekZaslal: po listopad 10 2025, 15:48    Předmět: Citovat

Co tak použít bezfosfátový prostředek na nádobí?
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: po listopad 10 2025, 18:17    Předmět: Citovat

Používám jar a v jeho složení nejsou fosfáty uvedeny. Dle článku https://www.trideniodpadu.cz/post/2014/09/16/poz%C5%AFstal%C3%AD-z-rodiny-fosf%C3%A1t%C5%AF se fosfáty používaly v pracích prášcích a v ČR je jejich používání od roku 2006 zakázáno.
Mysteri

PříspěvekZaslal: pá listopad 14 2025, 23:19    Předmět: Citovat

wishmasterX napsal(a):
....Já mám namíchaný roztok destilka, ispoprophyl v poměru 750+250ml na litr, Smáčedlo Ilford a pár kapek čistého saponátu, ale LP po 15 minutovém praní stejně nejsou čisté, jak pán popisuj...

VEVOR som si za cca 150€ kúpil v auguste minulého roku. Prišiel za 5dní. Konštrukcia už napovedala, že firma vyrába pôvodne tieto ultrazvučky (podobne, ako iné zariadenia) pre autodielne a iné zámočnícke profesie. Ten ,,upgrade" pre čistenie vinylov je iba nadstavba, ktorú využili na ďalšom novom trhu.... Za tú cenu je prevedenie o.k., akurát diery na dištantčných krúžkoch boli veľmi tesné, nedali sa nasadiť na hriadeľku, tak som ich musel prevrtnúť vrtákom.
Preskočím všetky postupné potupné skúsenosti a opíšem zhrnutie:
Ten Tvoj pomer voda - ISO je ZLÝ, ale že veľmi - LP bude matná, fľakatá.
Moja overená náplň: cca 4l destilky, cca 1,5 dcl ISO, pár kvapiek (cca krátky čúrek) čistiaceho prostriedku na riad (ja som používal ten najlacnejší, čo používam doma roky, pod 1€ z Kauflandu) a cca pol kávovej lyžičky aviváže Lenor.
Podstatný základ je: Aby hladina vody siahala TESNE pod etiketu LP. Zároveň, aby voda nenavzlínala na etiketu, tak musia byť krycie disky poriadne utiahnuté.
Ak aj etiketa bude mokrá, nič sa nedeje. Odporúčam čistiť naraz max. 2ks LP umiestnené na okrajoch. Prvé čistenie starej LP nechať na max, t.j 45 minút.
Ja som čistil svojich takmer 300 LP a prišiel som k týmto záverom:
- hladinu vody udržuj tesne pod etiketou. Keď bude nižšie, tak to budeš počuť potom pri záveroch LP. Ako ja, keď Rumours a aj iné, mi začala v závere silne - pôvodne, opäť praskať....
- Najlepšie je čistiť po 1LP v strede osky, prípadne max. 2LP, umiestnené na okrajoch. Fyzika bubliniek skrátka nepustí. Osadenie 5LP je zbytočná práca....
- po oschnutí treba LP pretrieť µténovou utierkou
- Očistené LP treba vložiť do NOVÝCH vnútorných obalov, inak to celé nemalo zmysel...
- 50 ročná, často hraná LP Vladimír Mišík ETC1(našťastie nepoškrábaná) hrá ako nová, bez praskotu....
- LP od vydavateľstva Balkanton netreba čistiť, tie praskali už pred vylisovaním...... Sad
- LP, ktoré boli hrané na kufríkových bakelitových UNITRAch, sú osústružené, nič im nepomôže.....
ZÁVER: LP po vyčistení vyzerá ako nová, bez šmuhov, otlačkov prstov a pod. Škrabance samozrejme ostávajú... Zlepšenie zvuku je badateľné, u ohratých LP však zázrak nečakajte....
V každom prípade: VEVOR za cca 150€ spraví rovnakú službu, ako všeliake značkové LP čističky za 400 až 700€. A v tejto môžete čistiť aj šperky, okuliare, ložiská..... 😎
wishmasterX

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2025, 0:25    Předmět: Citovat

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Děkuji za shrnutí, jen bych podotknul, proč jsem používal doposud ten poměr, na litr roztoku 8dcl destilka + 2dcl isoprophyl+lžička smáčedla+pár kapek neparfemovaného prostředku na nádobí, tento "recept" jsem na šel na více fórech a pral jsem LP v ruční pračce Knosti, kdy po vyprání a osušení ve stojenu byly LP na pohled jako nové ...
Zkusím ten poměr roztoku, jak píšeš, jen musím namíchat 5l, protože abych se dostal těsně pod etiketu, musím do pračky nalít těch 5 litrů ... Cool
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: