Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

PŘÍLOHY A JINÉ
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JirkaZ

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:14    Předmět: Citovat

rnbw: +1

Nic ve zlém, ale jsme tu snad všichni technici a PC jsou tu s námi nějakých pouhých řekněme 40 let. Zřejmě to bylo málo...

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:15    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
...
Aneb - lenost je matka pokroku a ten ji za to podporuje....

Dodal bych: a to je právě ta největší hrůza.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
samec

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:31    Předmět: Citovat

Thomeeque napsal(a):
fotky průběhů na osciloskopu jsem měl připravené tak, aby bylo vidět i to, kam přesně je osciloskop připojen, ale to by pak už byl samotný průběh nečitelný).
To myslíš, akože keby si to nemal na jednej fotke, tak ti to nikto neuverí?

Thomeeque napsal(a):
Musíš na to mít čas, pohodu, prostředky, know-how...
Takže ty na to čas, ani pohodu nemáš, ale plytvať časom, pohodou a prostriedkami druhých ti nevadi?
starecd

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:46    Předmět: Citovat

JirkaZ: ty máš počítače těch 40.let?
Thomeeque

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:52    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
rnbw: +1

Nic ve zlém, ale jsme tu snad všichni technici a PC jsou tu s námi nějakých pouhých řekněme 40 let. Zřejmě to bylo málo...

A zhruba v polovině této éry se ocitá limit 300kB na přílohu a maximálně 5 příloh na post Smile Taky nic ve zlém. Urážet všechny, kteří nejsou tímto směrem "gramotní", je dost smutné, každý umí něco. A je otázka, kolik místních techniků umí ze scanu schematu odstranit strukturu papíru a udělat z něj ostré čitelné kompletní schema v PNG pod 300kB.

samec napsal(a):
Thomeeque napsal(a):
fotky průběhů na osciloskopu jsem měl připravené tak, aby bylo vidět i to, kam přesně je osciloskop připojen, ale to by pak už byl samotný průběh nečitelný).
To myslíš, akože keby si to nemal na jednej fotke, tak ti to nikto neuverí?

Rolling Eyes

samec napsal(a):
Thomeeque napsal(a):
Musíš na to mít čas, pohodu, prostředky, know-how...
Takže ty na to čas, ani pohodu nemáš, ale plytvať časom, pohodou a prostriedkami druhých ti nevadi?

Zkus si nejdřív pořádně přečíst vše, co jsem napsal.

T.

Naposledy upravil Thomeeque dne čt říjen 30 2025, 14:33, celkově upraveno 3 krát.
Cust

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:52    Předmět: Citovat

Já 36 let... Cool
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
starecd

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:55    Předmět: Citovat

Thomeeque: a to je ještě potřeba scaner mít, já na něj nemám místo, bo nemám kancelář.
JirkaZ:rok 1985, to si děláš pr..l?

Naposledy upravil starecd dne čt říjen 30 2025, 14:23, celkově upraveno 1 krát.
samec

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 13:56    Předmět: Citovat

starecd napsal(a):
JirkaZ: ty máš počítače těch 40.let?
A prečo tu nie je možnosť zasielať prísevky v papierovej forme poštou? Veď niekto nemusí mať ani len ten počítač. Pako
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 14:23    Předmět: Citovat

K tomu , abych měl poč pro sebe , jsem se dostal až v práci před cca 20ti lety . A mne činění s programy nebaví , nezajímá , neprogramuju , ani to nebudu nikdy potřebovat . Jsem a zůstanu uživatelem . Technici jsou všichni řemeslníci a je mezi spousta neuživatelů pc , a budou mnohem lepší technici v tomto ponětí než ty . Je paradoxem , že jsem v důchodu z jediné možnosti zaměstnání , začal jsko opravář palubních pc pro busy . Bylo to pro mne dost složité . No ale těch "pár" položek a jejich blbnutí jsem do svého odchodu po 2 letech skoro zvládl . Opravdu je to zbytečný čas . Trochu životní pokory získají lidé až žitím . Mlíčňáky nelze přesvědčit , až život jim musí nafackovat .
Thomeeque

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 14:25    Předmět: Citovat

starecd napsal(a):
Thomeeque: a to je ještě potřeba scaner mít, já na něj nemám místo, bo nemám kancelář.

Ano, musíš mít scanner a kvalitní předlohu. Případně to umět dobře nasvítit a vyfotit, aby byla fotka dostatečně homogenní (barvy, světlost, ostrost), což není úplně snadné (s běžným mobilem dost výzva). Často máš také schema již odkudsi stažené jako JPEG plný artefaktů a nehomogenit, který vyžehlit už opravdu není jednoduché (a není to něco, co by i dlouholetý uživatel počítače měl v malíku, pokud se tím vyloženě nezabývá), PDF může mít export obrázku zakázaný a musíš to fotit z obrazovky atd. T.
Hubert_79

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 14:26    Předmět: Citovat

Poštou, taková moderna. Pěkně na pergamenu psáno husím brkem a posláno poslem koňmo.
EKKAR

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 14:43    Předmět: Citovat

starecd napsal(a):
Ona se dá upravit i fotka z mobilu včetně toho, že mobil s dostatečně dobrým foťákem má dneska po ruce SKORO každej, kdo není vysloveně zamrzlej v éře tlačítkovejch Nokií a Siemensů. Mobily mají navíc funkci "MAKRO" přímo integrovanou, lze jima fotit bez předsádky i tak mrňavý detaily, jako popisky SMD součástek. A bitová redukce fotek - sorry hop jako, součástí každýho balíku "Oppice" od Malýho Měkkýho už doslova desítky let je i "píkčrmenežr" neboli soft, pomocí kterýho lze veeeelice snadno pomocí několika kliknutí hlodafcem fotky ořezávat, otáčet, redukovat nežádoucí zbarvení až úplně na čb variantu, filtrovat detaily a v neposlední řadě redukovat velikost právě pro zjednodušený zobrazení na webech nebo v mailech. Tvrdit "nemám na to prostředky" je sprostá vejmluva, ne omluva, protože v Libre Office se dá dělat něco hooodně podobnýho taky. A když nejhůř, dá se to zmenšit posláním sám sobě mailem, nebo pomocí on-line webovejch služeb, který sem nechci teď dávat, abych to takovejm lenivejm lemrám znovu neusnadnil. Kdo chce, ten si pomoc takovýho druhu určitě najde. Kdo nechce, ten bude akorát hledat důvody...
lesana87

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 14:43    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Trochu životní pokory získají lidé až žitím .

Z tebe ta pokora tady úplně stříká.
EKKAR

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 14:51    Předmět: Citovat

Thomeeque napsal(a):
starecd napsal(a):

Ano, musíš mít scanner a kvalitní předlohu. Případně to umět dobře nasvítit a vyfotit, aby byla fotka dostatečně homogenní (barvy, světlost, ostrost), což není úplně snadné (s běžným mobilem dost výzva). Často máš také schema již odkudsi stažené jako JPEG plný artefaktů a nehomogenit, který vyžehlit už opravdu není jednoduché (a není to něco, co by i dlouholetý uživatel počítače měl v malíku, pokud se tím vyloženě nezabývá), PDF může mít export obrázku zakázaný a musíš to fotit z obrazovky atd. T.
Další vejmluvy. Jde použít tlačítko "PrtScr" (neboli "PRINT SCREEN = VYTISKNI OBRAZOVKU") a "Vložit obrázek" do "Malování" nebo otevřít dokument/stránku v Opeře a přímo vpravo od adresovýho řádku je funkce "Snímek obrazovky" respektive "Uložit stránku v pdf" = ikonka malinkatýho foťáčku. Firefox má funkci "Uložit kopii obrazovky". U dalších prohlížečů jsem to nehledal, vystačím si běžně s těmahle dvěma. A to mi je 56 = počítače jsem ve škole nikdy neměl, všecko s nima související se učím sám nebo poradou s někým, kdo umí víc.

Hubert_79 napsal(a):
Poštou, taková moderna. Pěkně na pergamenu psáno husím brkem a posláno poslem koňmo.
Žabaři. Vytesat do skály a dotyčnýmu poslat pěší poselstvo, aby si to sám došel přečíst ...
Thomeeque

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 15:23    Předmět: Citovat

Print screen je to, co jsem myslel tím "musíš to fotit z obrazovky". Jak píšu, jde o to, jak moc se s tímto vším, "co jde, když se chce", bude chtít babrat tomu, kdo jen přišel odpovědět na něčí dotaz (někomu nezištně pomoct), což nějak všichni ignorujete, ač to bylo jádro pudla (co se mého vstupu do této diskuze týče). T.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: