Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

PŘÍLOHY A JINÉ
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cust

PříspěvekZaslal: po říjen 27 2025, 19:14    Předmět: Citovat

člověk, kterému se to hodí, to přelouská i bez skládání
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32

PříspěvekZaslal: po říjen 27 2025, 19:21    Předmět: Citovat

Zmije napsal(a):
Abych soubor <1 MB rozděloval na 3 díly jsem línej, sorry.
Myslím, že bych to dělal stejně zbytečně, protože čtenář bude línej to skládat.
Záležitost max. na 5 minut? Skládat to snad nikdo nemusí, přečte si jen stránku 1-10 v jednom souboru nebo další v dalších souborech. Dělám to i obrázků schémat. Jedno hlavní v menším rozlišení a více potom výřezů ve větším rozlišení. Už kvůli tomu, že z celého schéma TV někoho většinou zajímá např. jen zdrojová část.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zmije

PříspěvekZaslal: po říjen 27 2025, 22:30    Předmět: Citovat

Proč bych věnoval 5 minut na takovou blbost jako je uložení přílohy? Když to nahraju do webshare služby a dám sem odkaz pořídím to do 1 min.
Jestli vadí, že to za pár týdnu odumře tak nastavte rozumně limit aspoň na to jedno mego.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: po říjen 27 2025, 22:35    Předmět: Citovat

Méně než třetinový soubor se stejným obsahem je v příloze.

gl-eko-navod-k-instalaci-obsluze-a-udrzbe.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  gl-eko-navod-k-instalaci-obsluze-a-udrzbe.zip
 Velikost:  273.85 kB
 Staženo:  7 krát

Ze dvou možností často volím tu třetí.
EKKAR

PříspěvekZaslal: po říjen 27 2025, 22:36    Předmět: Citovat

Zmije napsal(a):
Proč bych věnoval 5 minut na takovou blbost jako je uložení přílohy? Když to nahraju do webshare služby a dám sem odkaz pořídím to do 1 min.
Jestli vadí, že to za pár týdnu odumře tak nastavte rozumně limit aspoň na to jedno mego.
A eště si dupni. Kolikrát tady ještě budeme opakovat, že na stávajícím enginu to nelze?
DukeNuke

PříspěvekZaslal: po říjen 27 2025, 22:42    Předmět: Citovat

Wono je to jedno. Když se zvětší velikost přílohy, tak některým bude i to málo. A přibude těch, který místo toho, aby použili Alt-PrtScn pro aktuální okno, přiloží screen celé obrazovky.
samec

PříspěvekZaslal: po říjen 27 2025, 22:43    Předmět: Citovat

Limit 300kB šetrí miesto dvojako. Jednak samotným obmedzením veľkosti súboru, ale tiež aj odradením mnohých lenivcov, ktorí ak musia prílohu upravovať, tak radšej nenahrajú nič. Takže ak by sa limit zvýšil z 300kB na trebárs 1MB, tak množstvo ukladaných dát na serveri stúpne nie 3x, ale možno 10x.

300kB na ilustračné fotky je viac než dosť.

Oficiálne manuály, katalógy, časopisy, knihy, či kdejaké dobové tlačoviny patria na archive.org Právník
Thomeeque

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 10:04    Předmět: Citovat

Otázka je, jestli to šetření stojí za to. Protože sice docílíš toho, že se ušetří místo, ale možná za cenu toho, že sem lidé nevloží něco, co by velmi pomohlo danému tématu. Někdy od fotky potřebuješ víc než jen to, aby byla ilustrační. Mít u postu rovnou vše relevantní pohodlně a čitelně zobrazitelné usnadňuje "práci" ostatním a spíš dostaneš relevantní odpověď. Na dekompresi, prolejzání rozporcovaného PDF atp. se ti kde kdo vykašle. Mnoho let jsem na https://forum.strojirenstvi.cz, tam je velikost vložené přílohy neomezená, počet také (nebo alespoň jsem za ta leta na žádný limit nenarazil a postuju tam opravdu hodně) a to fórum to nějak dává. Také je tam mimochodem možnost přílohu umístit na vybrané místo v postu. Musím říct, že takto rozmazlenému mi dát dohromady toto dalo dost zabrat, zvlášť smyčka "ořezávej a resizuj dokud velikost <= 300kB" u každého obrázku byla dost vysilující a neobešlo se to bez komromisů (např. fotky průběhů na osciloskopu jsem měl připravené tak, aby bylo vidět i to, kam přesně je osciloskop připojen, ale to by pak už byl samotný průběh nečitelný). Já byl motivovaný ten post vytvořit, takže jsem to dal, ale bude takto motivovaný i ten, kdo zná odpověď?

T.

Naposledy upravil Thomeeque dne čt říjen 30 2025, 11:17, celkově upraveno 2 krát.
p32

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 10:45    Předmět: Citovat

Thomeeque napsal(a):
Otázka je, jestli to šetření stojí za to.
Jistě, že to za to stojí. Ale jestli je to fakt málo, tak to nastav na větší soubory, ne?
Nejde ti to? Tak si zkus přečíst tady něco o tom, proč to nejde a nemudruj.
Mimochodem, na co sem dáváš špatný odkaz? A jak sis všiml, tak na tom strojírenství mají jiné jádro diskusního fóra a to je jako porovnávat auto s bicyklem. Divíš se tomu, že bicykl nejede stejně rychle jako auto? Laughing
Thomeeque

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 11:06    Předmět: Citovat

Reagovat budu až na lidi, kteří mají zájem o normální diskuzi. T.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 11:51    Předmět: Citovat

Co je těžkého na tom, projevit k ostatním trochu úcty, ukázat, že mi stojí za to, si pro ně s tím dát trochu práce? Třeba rovně naskenovat schéma, vyčistit všechno zbytečné (struktura papíru je v souboru považovaná za užitečnou informaci, ačkoli nic užitečného ke schématu nedodává, to například), zkrátka pohrát si s tím. A nakonec se ukáže, že se schéma vejde do 300 kB i ve formátu PNG, nebo GIF, a ještě zbude.
A JPG? Na to přece existuje nastavení v mnoha fotoeditorech: nastavím dolní limit 100 kB a nepodkročitelnou spodní hranici kvality, třeba 75 %. Když mi to editor nezpracuje, no tak fotku zmenším, nemusí být zrovna ve 4K, stejně obvykle neopustí monitor, stačí do 2K i menší.
Nejčastěji si tu stěžují ti, kdo vloží fotku do Malování a ani neoříznou 90 % nevyužité plochy, kterou jim program nabídl. Nejen, že neoříznou to ne podstatné, ale dokonce přidají zbytečné - jistě mnozí pamatujete, že tu kdysi byla fotka krystalového filtru vložená do rohu fotky psa, kterou v tom Malování měl autor předtím. I s tím psem se vešla do těch 300 kB celá - tak jsem stáhl, ořízl a vložil zpět. Ale na obrázek samotný zbylo rozlišení haňba plut.
Další do fotky vloží popisky, ani nezmění velikost písma, a nechá to zkomprimovat tak, že popisky jsou nečitelné...
Prostě všechno je v lidech. Až budeme moci přejít na nový engine, počítá se i s mnohem většími přílohami, ale také se snadnější kontrolou, co patří k bastlení, a co se dá řešit všude jinde.

Je to pohodlné, vyfotit něco mobilem a někam vyvěsit.
Něco, jako "to jsou Niagarské vodopády a ta červená tečka vpravo dole, to jsem já". Nebo "na té fotce je vidět nejen průběh oscilogramu, ale také, jak a kam byl připojený osciloskop". Jako by to nešlo nafotit do dvou souborů, v každém z nich to podstatné.
Aneb - lenost je matka pokroku a ten ji za to podporuje.
Nakonec se z té fotky nepozná kale ani jedno, ani druhé. Zato objem hostovaných dat už je takový, že jejich stažení nějakých pár hodin zabere. A to musíme, protože permanentně hrozí nenapravitelný kolaps zastaralého engine.
Už tak si z těchto stránek někteří dělají cochcárnu, ještě, aby sem cpali spousty zbytečných informací, tedy toho, co na fotce vlastně být nemuselo. A to by tu dost nebezpečně nabobtnalo.
Jsem vděčný moderátorům za to, že to zbytečné blokují, kdykoli já sám to nestíhám.
starecd

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 12:05    Předmět: Citovat

To Hill: zas si myslíte, že všichni jsou super ajťáci a vše zvládají levou zadní no a není to pravda, navíc takto upravenou fotku nikde nevyužiju bo požadují vyšší rozlišení.

Naposledy upravil starecd dne čt říjen 30 2025, 13:34, celkově upraveno 1 krát.
ferdislav

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 12:21    Předmět: Citovat

Já to v office picture manager otevřu, vyberu upravit a pak tam je nabídka na komprimaci nebo změnu velikosti, vyberu jak chci a fertig
Naučil jsem to ženu i dítě, nic složitého
A v pdf prohližeči mám možnost exportu do jpeg apod....
Thomeeque

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 12:34    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Co je těžkého na tom, projevit k ostatním trochu úcty, ukázat, že mi stojí za to, si pro ně s tím dát trochu práce?

Musíš na to mít čas, pohodu, prostředky, know-how (to, co popisuješ, nejsou pro mnoho lidí žádné triviality, viz co píše starecd) a motivaci (která je jiná pro tazatele a pro někoho, kdo ví a je do určité míry ochoten poskytnout odpověď).

Ty příklady, které uvádíš, věřím, že nastávají, ale jsou dost extrémní a určitě se netýkají třeba mne.

A pokud tu jsou lidé, ochotní takové excesy řešit, tím spíš nemá smysl ostatní omezovat.

Hill napsal(a):
Něco, jako ... "na té fotce je vidět nejen průběh oscilogramu, ale také, jak a kam byl připojený osciloskop". Jako by to nešlo nafotit do dvou souborů, v každém z nich to podstatné.

A co tím fórum získá? Ja budu muset tvořit dvě fotky místo jedné, prát se s limity, ostatní budou muset přepínat mezi dvěma fotkami, aby viděli celou situaci a na serveru bude zabráno stejně nebo více místa, než kolik by zabrala fotka jedna.

T.
rnbw

PříspěvekZaslal: čt říjen 30 2025, 12:35    Předmět: Citovat

Toto nie je forum pre analfabetov. Pre tych je facebook a tiktok.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 2 z 5

Přejdi na: