Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Uprava zesilovace transiwatt 40 junior
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
AZK401

PříspěvekZaslal: ne říjen 26 2025, 18:28    Předmět: Citovat

Vzkaz ze záhrobí
aneb NEVĚŘTE NIČEMU!

Léta používám TW40 Junior - nejdřív po rozvodu jsem nic lepšího neměl, s gramofonem NC 470, později jsem přezbrojil a léta ležel na dně skříně. Vytáhl jsem ho znovu před cca 15 lety pro gramofon NC 440 upravený na 78 šelaky a dokonce dokoupil bedny RC 20. Pak jsem do něj připojil vyřazený kazeťák a CD - bo DUAL nečte všechny formáty. Za historii byl vícekrát opravovaný - jednou profesionálem, jinak dvakrát odpálené konce, díky geniálním konektorům tečka-čárka a zkratům v nich.

Dneska chci něco zkoušet, jednou rukou opřený o topení a druhou vytahuji šňůru od gramo - s konektory tesla se šroubkem - a dostal jsem pecku! Statická elektřina, soudím a šáhnu podruhé - větší pecka! TW byl vypnutý. Tak jsem vzal voltmetr a ze země vstupů zesilovače proti topení naměřil poctivých temelínských 235 V!!!

Jakto, že nás to za ty leta nikoho nezabilo?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc

PříspěvekZaslal: ne říjen 26 2025, 18:59    Předmět: Citovat

To by se muselo prošlehnout trafo nebo něco uvnitř dotknout.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: ne říjen 26 2025, 20:40    Předmět: Citovat

Zcela tu chybí informace o tom, jak tvrdé to napětí je.

Pokud jsi měřil standardním multimetrem s Ri cca 10MΩ, tak se klidně může jednat o kapacitní vazbu mezi primárem a sekundárem blbě udělaného trafa, nebo je tam odrušovací kondík apod. (teď se mi nechce hledat schéma TW40).

Takže ještě jednou, dej tam do série járovku třeba 230V/60W a změř unikající proud, ne napětí.

Taky zkus otočit vidlici v zásuvce (předpokládám, že máš plochou pro spotřebiče třídy II).

Ze dvou možností často volím tu třetí.
AZK401

PříspěvekZaslal: ne říjen 26 2025, 21:16    Předmět: Citovat

Díky za rady. připomínám, že TW byl vypnutý. V primáru je jenom doutnavka a její předřadný odpor. Vzhledem k tomu, že jsem šahal na nalakovaný topení, tak předpokládám, že tam nějaký odpor byl - i když asi neodpovídající 60W žárovce.

Teď už na to nemám náladu, ale začnu od přívodní šňůry a vypínače. Možná, že ten doveda stavitel uzemnil tu doutnavku? Ale má to výrobní štítek od Jandy.
AZK401

PříspěvekZaslal: út říjen 28 2025, 17:06    Předmět: Citovat

Sice jsem celé po běhal po doktorech a zítra jdu na operaci, ale přesto jsem si našel čas. A:
- přes žárovku proud 0,00A
- z roztržitosti bez žárovky - resp. byla zapojená v sí'ťovém přívodu TW - blesk, vyražené 10A pojistky doma a hlavní u elektroměru na chodbě.

Jestli přežiju péči FN Královské Vinohrady, budu pátrat dál.
masar

PříspěvekZaslal: út říjen 28 2025, 17:45    Předmět: Citovat

O rizikovosti tvé operace sice nic nevím, ale mám takový dojem, že to tvoje "pátrání" představuje větší hazard. Žárovka v síťovém přívodu zřejmě na nesprávném vodiči... - spálený Ampérmetr též obvykle ukazuje 0,00A...
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
AZK401

PříspěvekZaslal: út říjen 28 2025, 18:11    Předmět: Citovat

no. no, nepřeháněj. Žárovka na správném vodiči, x-krát vyzkoušené na oživování lampáčů. Ampérmetr nespálený měří normálně (kupodivu). Ale stejně, jestliže ta žárovka posloužila jako předřadný odpor v napájení pro lampáče předepsaným způsobem, proč tak neposloužila pro TW 40 a pustila do něj min 15A? Pravdu ale máš, že to zkoumání je nebezpečné. Oddělovací trafo nemám.
barnodaj

PříspěvekZaslal: út říjen 28 2025, 18:26    Předmět: Citovat

Za a). Nemáš doma fázi na kolíku v zásuvce?
b). Nemáš použitou dvoužilovou šňůru a jeden vodič spojený s kostrou?
c). Od prvopočátku blbě zapojenou přívodní šňůru, ale závadu to vykazuje
až po zapojení do druhé strany rozdvojky - té z prohozenou fází a nulou?
masar

PříspěvekZaslal: út říjen 28 2025, 19:01    Předmět: Citovat

AZK401 napsal(a):
Žárovka na správném vodiči, x-krát vyzkoušené na oživování lampáčů...
No právě to jsem si myslel, "na oživování lampáčů" je té žárovce jedno, na kterém je vodiči, protože indikuje proud tekoucí oběma přívodními vodiči. Jenže ve tvém "případě" musí být v sérii s fázovým vodičem. A 60W žárovkou teče proud, schopný tě zabít.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
AZK401

PříspěvekZaslal: so listopad 01 2025, 20:02    Předmět: Citovat

Zásadní chyba byla započít s vědeckým zkoumáním pomocí žárovky a nezkontrolovat nejdřív pohledem a zkraťákem přívodní šňůru a cestu k pojistce a vypínači v zesilovači.

Protože já sice vyrazil pojistky až v Temelíně, ale přístrojová pojistka 0,5A vydržela, přitom kostru jsem uzemnil až u vstupů. Jinak zesilovač dál hraje

Teď nevidím, tak pokračování až příště.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: so listopad 01 2025, 20:10    Předmět: Citovat

Úplně nechápu, jak jsi mohl měřením přes járovku "vyrazit pojistky až v Temelíně" - ona tam totiž byla právě pro tento případ.

Mám trochu pocit, že se úplně neorientuješ v problematice, ale třeba se mi to jen zdá...

No a přihlouplá poznámka o "vědeckém" zkoumání? Jak jinak chceš pracovat s elektřinou než s hlubokou znalostí základních věcí? Sekerou či kladivem?

Ze dvou možností často volím tu třetí.
AZK401

PříspěvekZaslal: so listopad 01 2025, 20:17    Předmět: Citovat

No přihlouplá -já považuji kontrolu zásuvky, přívodního kabelu a vypínače přístroje za nutné předcházející jakýmkoliv kvalifikovanějším způsobům hledání závady tohoto druhu - se známkami pronikání síťového napětí na kostru.

Bohužel jsem to tentokrát nedodržel - takže ano, přihlouplý.

A jinak žárovka byla na správném - živém konci. Dával jsem na to pozor už při skládání přípravku pro lampáče. Hnědý do levé zdířky zásuvky - nebo je to vědecky jinak?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: