Hmmm, a navíc ty hmatníky nevypadají na stavebnici ELTRA-Isostat, viz obrázek ze zdejšího vlákna. Němci používali své přepínače. Hmatníky jsou vypuklé dovnitř, jsou delší a navíc z nich ještě vyčnívá krček, kterým se nasouvají na vlastní přepínač. S hmatníky ze soupravy Isostat je shodný jen průměr- 12 mm. Spíše se jedná o zákaznický díl.
Zaslal: út květen 22 2018, 18:30 Předmět:
Hmm, hmm, tak ho tady poslouchám cca 14 dní, cca 10 hodin denně a jeho přednes se mi líbí čím dál víc. Na to jak je to starý, to hraje velice příjemně.
Zaslal: ne říjen 26 2025, 20:52 Předmět:
Rád bych oživil toto téma - dostal se mě do ruky tento stroj. Uvnitř ale už někdo něco kutil.
1) na horní plechový kryt byl zespodu nalepen kus plechu, který upadl a ulomil obě cívky za stereodekodérem. Rádio hraje, i stereo, ale zatím netuším kvalitu zvuku - neposlouchal jsem na sluchátka. Viz foto a označené cívky ve schématu. Otázka zní - čím je nahradit - musely by se převinout (prostřední vývod je utržený) a následně ještě "naladit" (indukčnost nebude totožná?). Je to dost pracné. K čemu je tam ten LC člen?
2) CCIR stupnice má být nastavena 88-104MHz. Hrubým poslechem se mě to nezdálo - 88 cca sedí, pak se postupně rozjíždí, např radio čas 94,6 ukazuje na stupnici skoro 98 a horní konec je někde kolem 102MHz. Zjistil jsem, že se někdo ještě vrtal v desce ve schématu označené jako "OIRT - leiterplatte". Originál trandy V700-701 SC236/7d jsou oba nahrazené za KC507, taktéž nahrazen trimr R705, ale zdá se mě že za stejnou hodnotu 22k. Otáčením trimru se celá stupnice posouvá směrem nahoru/dolů, maximum je pak 104, ale minimum je pak kolem 90. Dále OIRT pásmo je divné, naladím na něm např. radio Čas také ve stereu, ale se slabším signálem + také nějaké rakouské stanice občas ve stereu - měl jsem pocit, že v OIRT se nevysílalo stereo, ale možná se pletu. Zajímalo by mě, jestli se dá FM sladit, aby pasoval začátek i konec - nemám s tím zatím žádnou zkušenost.
2004 Příspěvky: 20766 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne říjen 26 2025, 22:30 Předmět:
1) Ty cívky jsou zádrž zbytku pilotního kmitočtu 19 kHz, tedy mají 15 mH každá.
Ten kmitočet by při záznamu na magnetofon mohl způsobovat interferencí s předmagnetizační frekvencí magnetofonu vznik neladících tónů v záznamu a oblbovat případnou záznamovou automatiku. Co by udělal se vzorkovací frekvencí při digitálním záznamu, si netroufám odhadnout.
Ale vychází mi, že hlasitost bude asi o 12 dB nižší, a pak - skrz ty kondíky C313/C314 (4n7) zrovna moc ochotně hloubky neprojdou, na průběhu deemfáze a té zádrže se podílejí i C315 a C316 (15n), ty tam musí zůstat. Když každou z cívek nahradíš drátovou propojkou (zkratuješ C313 a C314 každý), bude to hrát hloubky líp a v plné úrovni.
Jak z toho půjde nahrávat, se uvidí, tedy uslyší. Podle toho se pak rozhodni, jestli ty cívky zase složit a opravit to, nebo se obejít bez nich.
2) Tam se někdo vyblbnul s ladicím napětím, asi se pokoušel o úpravu, kdy pro pásmo CCIR není třeba stisknout dvě tlačítka (FM + KW) najednou: ta deska OIRT Leiterplatte je přepínatelný stabilizátor ladicího napětí (rozsah přepíná jeden segment tlačítka KW) a zesilovač odchylky AFC: v pásmu CCIR kdy jsou stisknutá tlačítka FM+KW, tedy v tom dnes používaném, by se mělo ladicí napětí na běžcích ladicích potenciometrů pohybovat v rozsahu asi 6,5 až 28 V pro 88 MHz (R708 a R707) - 104 MHz (R705). To maximální napětí bude asi poněkud nižší.
Se zvednutím maximálního napětí se posune i dolní konec stupnice, takže to budeš muset zase trimrem R707 vrátit na místo.
Jestli se ale budeš pokoušet "natáhnout" rozsah do 108 MHz, mysli na to, že varikapům se nemusí víc, než 30 V, líbit. Tedy, jestli zjistíš, že potřebuješ ladit výše, ale nejde to, budeš muset sáhnout na kapacitní trimry ve vstupní jednotce.
A, abych nezapomněl: v OIRT se stereo vysílalo, ta zkratka znamená jen "východní" pásmo 65,5 - 74 MHz, to pásmo se už nepoužívá (a na Proximě na něj stačilo jediné tlačítko FM).
Zaslal: ne říjen 26 2025, 22:52 Předmět:
Díky za rady.
Nyní hraje opravdu divně. Zkusím dát propojky, tušil jsem, že to bude asi filtr na těch 19 kHz, z rádia se pravděpodobně nebude nikdy nahrávat, spíš na poslech. Jedna cívka má oba vývody, ta by se dala při troše štěstí vrátit, druhá má utržený vnitřní přívod, ta by se musela převinout.
S tím štelováním stupnice - zkusím proměřit ladící napětí a uvidím, jestli se mě to povede trochu lépe seřídit, zběžně jsem koukal do katalogu a ty KC by parametrově měly zhruba odpovídat SC, otázka proč to někdo měnil, také ten trimr. Možná se mě tu i někde budou válet ty SCčka, za mlada jsem rozebíral nějaké NDR stroje.
Zbytek funguje relativně dobře - poťáky po vyčištění nechrastí, stereodekodér funguje, ukazatel vyladění s a277 také.
To, že něco naladíš v OIRT je při silném signálu normální. Je to zrcadlový příjem, kdy se od přijímané frekvence odečte frekvence oscilátoru (normálně se má od frekvence oscilátoru odečíst ta přijímaná) a vznikne 10,7MHz, tedy normální FM mezifrekvence. jen je to slabší, protože vstupní filtr je naladěn na příjem toho správného kmitočtu o 20MHz níž.
Příklad - naladíš OIRT na 70MHz, to znamená oscilátor kmitá na 70+10,7, to je 80,7. No a přijímáš 80,7+10,7, tedy 91,4, což je CCIR.
KC za SC není důvod měnit, jen kdybys to dělal kvůli vzhledu
Zaslal: po říjen 27 2025, 5:33 Předmět:
Jestli z toho nebudeš nahrávat, tak ty propojky úplně stačí.
A do zdroje ladicího napětí můžeš dát KC507 nebo KC147, ty vydrží přes 45 V. Největší odběr ladicího kombajnu je při CCIR pásmu těsně kolem 2 mA, to se ty tranzistory ani neohřejí.
Až si budeš hrát s ladicím napětím, nezapomeň, že pro současné pásmo se stisknou dvě tlačítka současně (KW+FM), teda, jestli to tam už někdo předtím nevyřadil natvrdo. To ale zjistíš, jestli ladicí napětí přimáčknutím tlačítka KW stoupne.
Zaslal: út říjen 28 2025, 0:13 Předmět:
Cívky za stereodekodérem jsem přemostil drátem a hraje to mnohem lépe.
Stupnici se mě zatím sladit nepodařilo. Spodních 88 MHz má odpovídat cca 10,5V na ladícím R (zde mě zrovna hraje silná stanice) - tam není problém. Horní se dá trimrem nastavit max na 28,3V, ale to neodpovídá ani těm 104 MHz, mám na 103,5 nějaké silnější rakousko a to nenaladím - chybí tomu ještě něco navíc. Znamená to, že si ještě budu muset pohrát s odporovým děličem R704-R706 je to tak?
Si říkám, jestli to není tím, že byl přijímač stavěn na 220V. Nicméně ladící část je napájena z větve s MAA550 a tam jsem naměřil 33V. Vyšší je pouze napájecí napětí konců, naměřil jsem 19V, je to teda na hraně + žárovička podsvětlení stupnice asi bude taky trochu trpět.
Zaslal: út říjen 28 2025, 7:40 Předmět:
Ty konce i žárovička by to měly normálně skousnout, předepsaná tolerance napětí, kterému musí přístroj odolat, byla už tehdy ±10 % kolem jmenovitého. Ty přístroje tedy musely mít ještě nějakou tu rezervu navíc, aby spolehlivě přežily dlouhodobý provoz při napájení napětím na mezích tolerance. A koncáky s A210K si nechaly líbit neuvěřitelné namáhání.
To by mě neděsilo.
Potíž je s ladicím napětím: maximum je 33 V, ale to nejde v daném zapojení využít, protože by nefungovalo AFC. Vždycky tam potřebuješ o pár voltů méně, aby to podle AFC mělo "kam chodit". A ten rozdíl zůstane jako úbytek napětí na tranzistoru V700.
Ale ono by ani zvýšení z těch 28,5 V na 33 V příliš rozsah nenatáhlo, při takto velkých napětích už strmost závislosti kmitočtu na ladicím napětí klesá k nule, jinak řečeno - zatím, co při změně ladicího napětí z 8 V na 9 V se posune začátek rozsahu řekněme o 2 MHz, při změně z 28,5 V na 29,5 V se "natáhne" rozsah jen o asi 200 kHz.
Ale ta jednotka je určená k příjmu v obou rozsazích, t.j. 65,5 - 104 MHz.
Rozsah OIRT (65,5 - 74 MHz) nepotřebuješ, takže je jednodušší použít nižší ladicí napětí:
Nezbude ti, než vyjít z maximálního napětí, které máš při vypnutém AFC k dispozici, tedy z těch 28,5 V, a dostat maximální přijímanou frekvenci 108 MHz na stupnici právě při tomto napětí: kapacitním trimrem C123 ve vstupní jednotce se snaž dosáhnout k těm 108 MHz.
Na jadýrka cívek zatím nesahej.
Pak nalaď nějakou slabší stanici okolo 106 MHz a trimry C101 a C108 vstupní jednotku doladit na maximální citlivost. Na stupnici stejně nemůžeš koukat, ručička už teď ukazuje hausnumera, musíš ladit podle známé frekvence vysílače.
A nakonec odporovým trimrem R707 na desce OIRT upravíš rozsah ladění, aby stupnice začínala na 87,5 MHz, horní konec už se neposune.
Tento proces nevyžaduje opakování, leda bys k té požadované stanici na nejvyšší frekvenci ještě nedosáhl. Ale o tom až pak.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.