Zaslal: so říjen 25 2025, 21:03 Předmět:
Hill napsal(a):
To je po letech typická závada, některé kusy startují zpomalené až o 20 %.
děkuju, zkusím to někdy rozebrat
Taky ještě když vidím ten obrázek těch mazacích míst, u jednoho B4 (ze kterého jsem teď vzal mezikolo) se mi nevím proč zasekával pravý unašeč na té kovové tyčce, jak jsem ten unašeč páčil ven vyndal jsem to i s tyčkou, potom mě až napadlo tam dát olej a povedlo se mi to oddělit, tyčku jsem vrátil zpátky, ale ono si to tu tyčku teď už vždycky trochu povytáhlo nahoru a zase se zaseklo (ale stejně v tom B4 je něco tak blbě že se ani nezapne, na chvíli se rozsvítí žárovka a odejde pojistka, s tím ale teď nic dělat nebudu)
2004 Příspěvky: 20766 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so říjen 25 2025, 21:35 Předmět:
Všechny magnetofony řady B4 mají stejnou mechaniku, ten tlakový odlitek byl náramně dobře vymyšlený, protože dával hodně možností, jak změnit vybavení příslušného modelu, aniž by se musela měnit odlévací forma.
Liší se proto jen v osazení příslušenstvím, které tam buď je, nebo není: počítadlo návinů, přepínač rychlostí (pokud tam není, je odklápěcí mezikolo napevno fixované proti největšímu průměru předlohy, tedy na nejvyšší rychlost 9,52 cm/s). Pro výkonové tranzistory (obvykle OC30) jsou na odlitku vyfrézované plochy, kterými se chladí.
Gumová řemenice na motoru se vyráběla s různými průměry a měnila se už ve výrobě tak, aby rychlost posuvu pásku, když stroj opustil fabriku, byla 9,52 cm/s.
Dále se podle modelu používaly dvě různé tlačítkové sady ovládání funkcí na straně pravé, vlevo pak byla či nebyla tlačítková sada přepínače stop (půlstopé B41 a B44 neměly ani tu), také se lišily držáky potenciometrů a indikátoru.
V modelech B43/B43A se používala unikátní tlačítková sada, v níž každé tlačítko ovládalo jednu až čtyři přepínací lišty a pár pérových svazků podle toho, co se na které stopě má dít (nevím ale o nikom, kdo využil častěji přepis a multiplayback, ten stejně nestál za moc).
Zato měl tento model těžší setrvačník a dvojnásobný průměr tónového hřídele - jako jediný měl rychlosti 19,05/9,52/4,76 cm/s.
Škoda jen té krátké tónové dráhy, kam se nevejde zvlášť záznamová a snímací hlava, takže tříhlavý stroj z toho nikdy být nemohl. A taky škoda té nedostatečné momentové rezervy motorku (a to v první sérii B4/ANP220 byl motorek ještě slabší!).
Zaslal: ne říjen 26 2025, 10:33 Předmět:
Nahrávání teď vypadá že fungovalo, ale nezaplo se mazání a indikátor mi ukazoval nezávisle na nastavené hlasitosti (ale reagoval na vstup), to budou ty kontakty že? ale co s tím? mám je nějak vyčistil alpou?
A taky mi ještě chrastí potenciometry, když bych to nějak rozebral byl by problém to složit?
Zaslal: ne říjen 26 2025, 20:26 Předmět:
A bylo by nějak možné modul nahrávacích korekcí z B4 zapojit do B42? Samotný přepínač jsem si tam už osadil (vím že jsem ho tím trochu znehodnotil, ale mám dost 2,7cm/s nahrávek a plánuju ho používat jako hlavní)
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.