Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

jaký LINUX ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lesana87

PříspěvekZaslal: ne říjen 19 2025, 21:03    Předmět: Citovat

Nedá, to je tajný projekt. Very Happy
Velké čtverečky jsou CPLD.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
asdf

PříspěvekZaslal: ne říjen 19 2025, 21:12    Předmět: Citovat

A kolik to má MHz? A kolikabitový to je?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
danhard

PříspěvekZaslal: ne říjen 19 2025, 21:16    Předmět: Citovat

A kde jsou ty kompromitující obrázky ? Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
asdf

PříspěvekZaslal: ne říjen 19 2025, 21:19    Předmět: Citovat

Tady.

Edit: Jdu spát. Dobrou noc.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: po říjen 20 2025, 7:04    Předmět: Citovat

PotPalo napsal(a):
Bastlírnu mi načítal minule aj Pentium 1 s 32 MB RAM a Windows 98 na svojom pôvodnom IE. A to ešte nebol ani nainštalovaný ovládač pre grafiku. Bastlírna je v tomto vysoko pokroková stránka, má kompatibilitu so všetkým. Cool

Dsl bodka sk ide v tomto este dalej, ta sa zobrazi aj v textovom links-e Smile

rnbw napsal(a):
HF_Tech napsal(a):
Ono je taky možnost utratit jeden důchod za Apple Mini M4 a vstoupit do 21. století...

Fuj. Ten ich OS je tak d.ebilny, ze mam vzdy chut to cele rozkopat, ked s tym musim nieco robit.

Apple je pre ludi, ktori si chcu zapnut pocitac a spusti konkretny program a o nic ine sa nestarat. Ziadne extra funkcie, ziadne extra moznosti konfiguracie, pre nich je os len spustac dalsich aplikacii a samozrejme musi vyzerat pekne.

lesana87

PříspěvekZaslal: po říjen 20 2025, 7:23    Předmět: Citovat

asdf napsal(a):
A kolik to má MHz? A kolikabitový to je?

Z80 je kupodivu 8-bitová a běží na 10 MHz. V CPLD u ní je naprogramovaná MMU, která umožňuje běh až 32 procesů. Každý proces má svůj izolovaný 64 KB adresní prostor, rozdělený na 16 4 KB stránek mapovaných z 1 MB fyzického adresního prostoru (max. 640 KB RAM). Procesy mají dvě úrovně oprávnění, kernel a user. Je tam i ochrana před přístupem do nenamapované stránky, zápis do RO stránky. Běží na tom Annix 0.4.1, slepenec Unixu V6 a Linuxu <1.0.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=854390#854390
Ta fotka CPU desky je dost neaktuální, už je toho na ní o dost víc. Smile
asdf

PříspěvekZaslal: po říjen 20 2025, 7:45    Předmět: Citovat

Hmm. Klobouk dolů. V tom je hodně práce. Děkuju za info.
ransom

PříspěvekZaslal: út říjen 21 2025, 21:44    Předmět: Citovat

Jinak tedy... Koukal jsem na své dva HTPC s Linuxem Mint. Na obou je Firefox v angličtině a chová se to stejně jako na zmíněném notebooku: Při pokusu o stažení jazykového balíčku přímo ve Firefoxu to tvrdí, že balíček nelze stáhnout, bo není připojení k Internetu (což je blbost, neb prohlížeč surfuje jak o život).
V jazykových nastaveních Linuxu je zadáno pro češtinu "uplatnit v rámci celého systému" a potvrzeno.
Na všech třech počítačích (2x HTPC, 1x notebook) jsem instaloval systém ze stejného obrazu. Linux Mint 21.2 Cinnamon, verze prostředí 5.8.4. Na notebooku po nové instalaci aktuálního Mintu 22 je všecko v pořádku. Takže je to nějaký bug oné konkrétní verze. Na HTPC by mi to nemuselo vadit, neb tam prohlížeč používám jen já, a Engeleš zvládám. Ale z principu to přeinstaluju taky.

rnbw

PříspěvekZaslal: út říjen 21 2025, 21:58    Předmět: Citovat

V Debiane sa to riesi takto:
kód:
apt install firefox-esr-l10n-cs
JirkaZ

PříspěvekZaslal: út říjen 21 2025, 22:02    Předmět: Citovat

Mint spravuju jen jeden, a to 21.3 Cinnamon. FF tam samozřejmě je česky.

Obecně: FF se dá lokalizovat buď přímo z něj, nebo (v Linuxu) doinstalací jazykového balíčku pro FF v systému a pak už jen volba jazyka ve FF. Systémová lokalizace je lepší.

Případně lze stahovat a používat FF přímo od Mozilly (zejména tyto ESR verze), ale pokud libovolná instalace není systémová (viz poslední odstavec), tak nebývají aktivní aktualizace apod.

Vzhledem k tomu, že Mint vychází z *buntu, tak používá i jeho repozitáře a měly by tam jazykové balíčky být k dispozici. Dal jsem si tu práci, že jsem ho pro Mint 21.3 a FF 144 našel v nativním repozitáři Mintu.

Pochopení základů správy libovolné linuxové distribuce prostřednictvím jejího balíčkovacího systému je vážně v pyramidě znalostí úplně dole.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
nonius

PříspěvekZaslal: st říjen 22 2025, 17:01    Předmět: Citovat

Pokud je ten Firefox stažený přímo ze stránek Mozilly, je potřeba, aby měl běžný uživatel nastavené právo zápisu do adresáře Firefox, jinak ta automatická aktualizace nefunguje.
ransom

PříspěvekZaslal: st říjen 22 2025, 17:14    Předmět: Citovat

Lokalizovat FF přímo z něj NELZE, když jasně píšu, že FF při pokusu o stažení cz jazykovehoz balíčku FF tvrdí, že není připojený k internetu (přitom je).
Jazykový balíček systému JE nainstalovaný. Celý systém je správně lokalizovaný.
Volba CZ pro celý systém v nastavení jazyka JE aktivní.
Nesmíte se na mě zlobit. Jako blbý BFU jsem opakovaně naletěl na tvrzení linuxové propagandy, že "hotový dospělý systém, po instalaci připravený k použití". K tomu mi klofání do příkazového řádku úplně neštymuje.
Jistěže nevím, která bije. Ovšem rady těch, kteří vědí která bije, jsou jaksi nepoužitelné, když se ani neobtěžují pozorně přečíst popis problému.
Kontrolní dotaz: PROČ VŮBEC při instalaci, kde na samém začátku vyberu českou lokalizaci, dojde k nainstalování anglicky lokalizovaného výchozího prohlížeče? Není odnikud stažený, je součástí instalace. To je prostě kiks a nedodělek.

asdf

PříspěvekZaslal: čt říjen 23 2025, 9:40    Předmět: Citovat

Tak jsem nainstaloval Linux Mint 21.2 Cinnamon. A Firefox fakt byl anglicky. Zkusil jsem Nabídka/Volby/Jazyky - nic. Nainstaloval jsem aktualizace - pořád nic. Reinstaloval jsem balík firefox a firefox-locale-cs - stále nic. Přidal jsem ve Firefoxu jazyk v Nastavení/Jazyk/Vybrat alternativy/Přidat - a ejhle, už je to česky. Příkazový řádek jsem nepotřeboval. Ale dalo to dost vztekání.
JirkaZ

PříspěvekZaslal: čt říjen 23 2025, 12:18    Předmět: Citovat

asdf napsal(a):
... Přidal jsem ve Firefoxu jazyk v Nastavení/Jazyk/Vybrat alternativy/Přidat - a ejhle, už je to česky..

Ano, toto se mi občas dříve dělo i v Kubuntu, ale vzhledem k tomu, že lokalizace FF se dá řešit více různými způsoby, tak jsem to zkusil vyřešit právě popsaným způsobem a taky to tehdy zabralo. Opakovalo se to dokonce po každé aktualizaci FF.

Myslím, že to je spíš problém FF než té které distribuce Linuxu, ale kdo ví... Někde jsem totiž zahlédl bug, že Firefox občas nerespektuje systémové nastavení jazyka.

Každopádně to není nic ke zhroucení a dá se to vyřešit bez problémů. Některé programy třeba vůbec českou lokalizaci nemají a angličtina je tady oficiálně s námi nějakých krátkých 35 let...

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5

Přejdi na: