Zaslal: st říjen 22 2025, 18:24 Předmět: nejde zvuk na desce Asrock
zdravím,
problém je že na této desce odešly všechny zvukové výstupy. Postupně nejdřív přední na sluchátka. Na zadním mám připojen zesilovač a nevím jestli by bylo možné aby zapnutí zesilovače mohlo poškodit audio výstup. Fungovalo to léta a teď umřel i zadní výstup.
Mírný impuls se na výstupu zesilovače objeví, tak nevím jestli jsem vstup PC odpálil tímto anebo to umřelo z jiných důvodů.
Mám objednanou novou desku a bojím se aby neodešla znovu.
Připínám záznam na výstupu zesilovače po zapnutí. Nějaké hemžení tam je, ale vše do úrovně cca 50 mV to by snad zvukový vstup nemuselo nabořit.
Zaslal: st říjen 22 2025, 18:36 Předmět:
Díval ses, jak je na desce audio řešené? Jestli je tam dedikovaný brouk, tak by se měl dát vyměnit. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Než měnit brouka, to je jednodušší přidat zvukovku, stačí i nějaká USB hračka.
Jinak nemáš problém se zemněním - typicky v paneláku se starým rozvodem a výstup připojený do zesilovače, který je přes něco uzemněn.
Přední (sluchátková) zdířka vypíná při zasunutí jacku zadní (zelenou) zdířku. Pokud se její stav zhoršil, může to být příčina.
Jinak se musíš přesvědčit o funkčnosti zesilovače jeho připojením k jinému zdroji signálu a ověřením, že na jeho vstupním konektoru (jacku) nejsou nežádoucí cizí napětí, která by mohla poškodit MB.
díky,
ale vůbec nevím kde a co hledat a a už vůbec bych neměl šanci něco měnit se svými klepavými rukami a vetchým zrakem.
Jenom mě zajímá jestli by ty impulsy byly schopny nabořit PC výstup.
Na USB zvuk není. Tam ti ho udělá až USB zvukovka, třeba přímo v konektoru těch sluchátek. Chceš říct, že ti nefunguje na USB nic, ani myš? To bys pak měl větší problém...
Pokud myš funguje a nefungují obecně zvukovky, bude to spíš SW problém.
Naposledy upravil xsc dne st říjen 22 2025, 19:11, celkově upraveno 1 krát.
to XSC: než kupovat zvukovku za přibližně stejnou cenu jako deska tak půjdu do desky která bude mírné upgrade.
USB funguje jak má, pouze když připojím sluchátka tak nejdou. Občas jsem to provozoval přes to samé USB a sluchátka i mikrofon fungovaly.
Naposledy upravil marshal dne st říjen 22 2025, 19:14, celkově upraveno 1 krát.
USB funguje jak má, pouze když připojím sluchátka tak nejdou. Občas jsem to provozoval přes to samé USB a sluchátka i mikrofon fungovaly.
Tak si od někoho půjč nějaká jiná nebo tu USB zvukovku. Ať nezjistíš, že to opravdu v HW není. A nebo si tam pusť bokem nějakou čistou instalaci, ať už woken nebo Linuxu.
A ta svá zas vyzkoušej v jiném PC.
Naposledy upravil xsc dne st říjen 22 2025, 19:17, celkově upraveno 1 krát.
měřil jsem to na odpojeném konektoru (jinak to ani nejde) na pinech out 1 a out 2. Proto přední konektor na to nemůže mít vliv. Je to výstup přímo z desky a na desce těžko něco naměřím.
Dnes by měla přijít deska, tudíž další bádání je zbytečné.
Děkuji všem za rady, i když na původní dotaz jsem odpověď nedostal.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.