Dobrý! Mám těch BATů dokonce pět! Ale zase nemůžu najít ty GAZ, kterou potřebuju na opravu PU-120. Tam nějaký doveda dal KY-130 a blbě natočil volič. Měřidlo naštěstí funguje.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34567 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po říjen 20 2025, 2:57 Předmět:
ransom napsal(a):
Tady je ale řeč o měření na nf zesilovači.
Kterej nakrmíš spínákem a muziku do něj pustíš z D/AC empétroskovou ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
2004 Příspěvky: 20749 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po říjen 20 2025, 7:11 Předmět:
Řeč je tu o AZK401 a 405, ty nemají spínaný zdroj, ale poctivé trafo.
I jejich první stupeň si případnou "chlupatinu" ze zvukové karty potlačí dost účinně.
Čili na orientační měření, jak který stupeň zesiluje, i ta zvukovka normálně stačí.
Na měření magneťáků obvykle používám tónový generátor a milivoltmetr, obojí na baterky. Ale taky externí zvukovou kartu AxaGo s napájením po USB z noťasu: jednou, jako sine generátor, podruhé k měření. A vždy kontroluji osciloskopem s čítačem. Z té zvukovky se mi nachytal síťový brum, zjevně špatným stíněním kablíku Jack -> DIN, musel jsem si udělat redukci na poctivě stíněnou šňůru DIN-DIN z osmdesátých let minulého století, a dobrý.
Z toho mi vychází, že ani nějaký spínák nemusí nutně být tím, co zanáší největší chybu do měření. Je potřeba přitom používat uši a v případě pochybností neuškodí osciloskop.
Na železném trafu není nic poctivého. Z podstaty fungování jednoduše neodstraníš brum na 100Hz.
Naopak u spínaného zdroje to není vůbec žádný problém.
Hill: ta Axago zvukovka jde připojit přes USB galvanické oddělení: https://www.laskakit.cz/usb-2-0-izolator/ Někdy je problém s rušením od toho malého DC/DC měniče na oddělovači - pak ho stačí nahradit akumulátorem a LDO nebo jiným typem a v kombinaci s Visual Analyzérem už jsou výsledky měření velice profesionální vzhledem k finančním nákladům. Přes FFT je hned vidět harmonické zkreslení.
Na měření magneťáků obvykle používám tónový generátor a milivoltmetr, obojí na baterky. Ale taky externí zvukovou kartu AxaGo s napájením po USB z noťasu:
...
Z té zvukovky se mi nachytal síťový brum...
Kterej nakrmíš spínákem a muziku do něj pustíš z D/AC empétroskovou ...
Tak si připoj na výstup DACu osciloskop a podívej se, jak vypadá sinus co z něj leze. Mimochodem, sinus v MP3 je furt sinus. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
2004 Příspěvky: 20749 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po říjen 20 2025, 15:17 Předmět:
To jsem blbě napsal, na vině byl kablík Hama se svými čtyřmi fousy, marně se snažícími něco odstínit, omotanými kolem každé žíly, nikoli zemní smyčka. Lezla tam síťová padesátka zvenčí. O to víc, že příliš nízká maximální úroveň na výstupu zvukovky nestačila vybudit gramovstup kazeťáku, a musel jsem použít příliš citlivý vstup pro "diodový" výstup rádia. Hraní si s výstupní úrovní ze zvukovky a odporové děliče před vstupy sice pomohly, ale ne úplně.
Udělal jsem si adaptér DIN5 - jack 3,5, použil starou stíněnou šňůru DIN-DIN a byl pokoj. Ale to už jsem psal.
Vlastně jsem se o tom zmínil hlavně pro demonstraci toho, že v analogové technice už dávno před spínanými zdroji existovala přehlídka rušivých napětí zhoršujících odstup a ovlivňujících výsledky měření.
A že tedy ne vždy za to může pulsní zdroj, a že ze zvukové karty může lézt i signál srovnatelný s dobrým generátorem.
Podotknu ještě, že generátor mám napájený dvěma plochými bateriemi, milivoltmetr pak dvěma 9 V bloky. Když ty potřebné baterie zrovna po ruce nemám a nechystám se k několik dní opakovanému měření, abych je využil a nerozložily se samy mezi dvěma použitími, improvizuji se zvukovkou a TRMS voltmetrem v osciloskopu. Kdysi, když jsem ještě megmetem PU310 nabíjel svitek 8µ/1000 V a odpaloval vyčerpané vrstvy na katodách obrazovek, měl jsem aspoň nějaké ty ploché baterie v záloze. Ale taky byly za jinou cenu, než dnes...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.