Míří ke mně CRT monitor z vyvažovačky, který má prý 9-ti PINový konektor. Pokud to nebude nějaký extrabuřt, předpokládám, že půjde o Herkules. Pokud ho nerozchodím, majitel bude potřebovat nějakou náhradu - Jestli jsem dobře pročet zdejší diskuze, se signálovou složkou by nemusel být problém to nabastlit na AV vstup, ale 18 kHz už asi ani normální stará televize nezasynchronizuje a je otázkou jak by fungoval VN koncový stupeň. Prostoru na laborování moc není, celou vyvažovačku si domů neodvezu a bastlit v garážovém pneuservisu na koleně metodou pokus-omyl se mi taky moc nechce - máte někdo již nějaké zkušenosti ?
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34540 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt říjen 16 2025, 10:43 Předmět:
Přesně, v práci se ještě cca 2-3 roky zpátky vyskytovaly 3 mašiny zn. ENGEL, který pocházely z 90. let minulýho století - a přestože to byly CNC, tak ještě původně měly ovládání řešený zčásti mechanickýma přepínačema a zčásti membránovou (průmyslovou, takže značně odolnou) klábosnicí - a zobrazovačem byl 15" CRT monochrom - světle zelenej luminofor. Obrazárny se samozřejmě časem "vypálily" nebo odešlo něco jinýho, důležitýho pro jejich funkci - a výrobce už zhruba od roku 2005 dodává ovládání výhradně s LCD displejem, samozřejmě barevným, v poslední době už vypustili i mechanický přepínače a celý ovládání je á-la šmatlofoun na velkým barevným dotykovým displeji (22-24" "nastojato"). Pokud původní ovládání i mechanika strojů fungovaly a blblo jem zobrazení, nebylo než nabastlit obdobu a nainstalit malou přenosnou LCD televizi ve funkci monitoru - a ty mašiny tak jely další roky, než se jako hooodně ojetý prodaly dál. Co já vím, do šrotu nešla ani jedna - všecky si odvezli docela nadšení zájemci o "ojetou mašinu". Šlo o 1 stroj s uzavíracím tlakem 600tun a dva menší, 250tunový. Pro představu co taková mašina umí - ta "6-stovka" bezpečně uzavře a udrží uzavřenou formu s povrchem výlisku 1-1,5m² i při vstřikovacím tlaku kolem 250 bar, což je třeba hranatej 25litrovej kýbl na úklidovej vozejk. A podle velikosti komory umí takovej kýbl vyplivnout každejch 60-70 vteřin.
Takže bych se nebál a ten převodník s nějakou LCD "telkou" použitou jako monitor bych do toho pneuservisu nabastlil taky. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: čt říjen 16 2025, 11:45 Předmět:
Zas tak jednoduché to být nemusí. Oni ti výrobci dřív moc neřešili standardy. U některých převodníků sice obraz ukázaly, ale nedal se nastavit obraz přes celou obrazovku, nebo kus obrazu chyběl. A výrobce sice nabízel monitor LCD jako náhradu, ale za 50 000Kč.
Založen: Dec 20, 2007 Příspěvky: 1344 Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Zaslal: čt říjen 16 2025, 11:46 Předmět:
Soused na tohle měl u CNC soustruhů nasyslené staré černobílé VGA monitory. Tuším, že tam stačilo jen zpřeházet piny a doladit knoflíkem frekvenci synchronizace. Pohledej na netu CGA to VGA.
Založen: Nov 01, 2016 Příspěvky: 1119 Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi
Zaslal: čt říjen 16 2025, 12:30 Předmět:
bu2520 napsal(a):
U některých převodníků sice obraz ukázaly, ale nedal se nastavit obraz přes celou obrazovku, nebo kus obrazu chyběl.
To by asi u vyvažovačky moc nevadilo. Ale dávat 2,5 tisíce za něco, co nevím kdy dojde, jak a jestli bude fungovat se mi moc nelíbí. Já budu hlavně doufat, že se podaří rozchodit ten původní monitor...
Hercules tam pravděpodobně nebude. Spíš CGA, nebo EGA.
Jestli máš starší VGA monitor, tak jen udělej redukci. GND + H,V sync a jas zapoj třeba na zelenou a ostaní barvy nezapojuj. Je dost velká šance, že to pojede.
V pravěku jsem měl takhle černobílý VGA od pokladny na CGA kartě a jelo to.
Je taky možné, že ve vyvažovačce je 8bit ISA a stačí zapojit nějaký pravěký trident VGA a pojedeto i s moderním LCD monitorem
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.