Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vyúčtování při vadném HDO

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
houmr

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 6:35    Předmět: Vyúčtování při vadném HDO Citovat

ČEZ Distribuce mi ohlásil, že "pro nepřístupnost nebylo provedena kontrola měření/plombování odběrného místa" (Doma skutečně nikdo nebyll). Následným voláním na linku mi bylo sděleno, že od posledního odečtu je nulová spotřeba a je podezření na vadný elektroměr (před 10 dny tu byli odečítat stav). Porovnal jsem faktury s aktuálním stavem elektroměru a skutečně nízký tarif se od října roku 2024 nehnul. Vada není evidentně v elektroměru, ale v HDO, které nesvítí, nebliká a ani se nehejbou spodní relé - je trvale na vysokém tarifu. V tom jsem natočil přes 10MW. V červnu jsem mj. přecházel od MND k PRE a samozřejmě všechno to vyúčtování pracovalo s odhadovaným stavem elektroměru (ten poslední stav k 1.7.25 odhadovali na 36221 VT a 261292 NT a k tomuto stavu jsem se vypořádal s předchozím dodavatelem).

Jak se teď stanoví ten skutečný odběr? Vezme se v potaz, že se ta celková spotřeba natočila jen do VT a poměrem doby VT versus NT se to podělí, nebo mi naúčtují vše za cenu VT (ne že by to byl nějaký závratný rozdíl, tarif D56d), ale to by se museli předpokládám vypořádat s vratkou za těch 6MW v NT, které jsem oproti odhadu nenatočil. Popř. to celé shodí s tím, že měření bylo neprůkazné (ostatně elektroměr má poseldní cejch v roce 2010 a tedy předpokládám propadlý?) a stanoví to nějakým vzorečkem ze spotřeby let minulých?
Zde přikládám stavy ze skutečných odečtů, zazanmenaných na fakturách:

Odečet 14.10.2021 VT 32947 NT 237073
Odečet 2.10.2022 VT 33719 NT 243878 tj. 0,8MW VT a 6,8MW NT
Odečet 13.10.2023 VT 34416 NT 249846 tj. 0,7MW VT a 6,0MW NT
Odečet 3.10.2024 VT 35350 NT 255767 tj. 0,9MW VT a 5,9MW NT
Stav k 13.10.2025 VT 46042 NT 255767 tj. 10,7MW VT

Už z odečtu roku 2024 je vidět mírný nepoměr VT/NT takže už nějaký měsíc asi HDO nefungovalo a při odečtu by si mohl dotyčný všimnout, že nebliká.

Pracovník ČEZ Distribuce přijde příští týden.

P.S. Ten nárůst v posledním roce je dán rekonstrukcí a připojením dosud nevyužívaného objektu.

IMG_9296.jpg
 Komentář:
 Velikost:  289.6 kB
 Zobrazeno:  20 krát

IMG_9296.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 6:45    Předmět: Citovat

Mám zato , že téměř všichni dodavatelé čehokoliv s měřením spotřeby přenášejí na odběratele povinnost uživatelsky měřidla kontrolovat . Z tvého je zřejmé , že jsi nebyl revizor .
bu2520

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 7:02    Předmět: Citovat

Teď při posledním odečtu mi zjistili, že mi nepřepíná VT NT, vypočítali mi to průměrem podle minulého vyúčtování (prý) . Měl jsem slušný přeplatek tak jsem neprotestoval.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 7:05    Předmět: Citovat

Dodej společnost .
bu2520

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 7:15    Předmět: Citovat

ČEZ
danhard

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 8:02    Předmět: Citovat

Jé takovej pěknej elektroměr, na tom funguje jednofázová fotovoltaika jako víno Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
HF_Tech

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 8:13    Předmět: Citovat

Tatík měl podobný problém. Dodavatel ČEZ. Odešla krabice HDO, tak to dopočítali poměrem podle předchozího zůčtovacího období.
Závada byla vyloženě v HDO, tak ho vyměnili a vrátili přeplatek.
p32

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 8:14    Předmět: Citovat

Zajímavé. VT a NT se mění každého půl roku a nikdo neví, že je HDO podělané. Nám se stalo to, že se HDO pokazilo "stavbou" skříně pro 3F u sousedů nad námi a již druhý den jsem jim hlásil, že to podělali. Dotyčný "šéfmontér" zavolal na nějaké číslo a další den přišel extra montér s novým HDO a namontoval ho. Asi jsme za toho půl roku museli dost ušetřit, protože denní přepínání na NT je od 11,10 do 14,50 hodin, kdy se tedy vaří, peče, pere atd. za výhodnou sazbu. To je takový problém připojit paralelně ke stykači za HDO jako indikace zapnutí HDO doutnavku s odporem, aby tolik nesvítila?
houmr

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 8:16    Předmět: Citovat

p32 napsal(a):
To je takový problém připojit paralelně ke stykači za HDO jako indikace zapnutí HDO doutnavku s odporem, aby tolik nesvítila?

Na co? Každé HDO co jsem viděl, mělo na sobě nějakou LED, která buď svítila nebo blikala, a stav relé je viditelný skrz průhledný kryt.
A pokud někdo má stykač NT přístupnější než HDO, i na tom stykači je obvykle vidět, jestli je přitažený. Na indikaci nízkého tarifu jsem spíš kdysi viděl přímo zásuvku v koupelně, která byla pod napětím, jen když byl nízký tarif. Obvykle pro pračku, ale viděl jsem tam i lapičku, aby pani věděla, jestli může žehlit.
bu2520

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 8:29    Předmět: Citovat

Pokud bych byl v důchodu a jediná radost by byla číst akční letáky, pak bych mohl přihodit i sledování HDO a plánovat si kdy pustím pračku myčku a uvařím oběd. Nicméně mám tarif D45 a to je 20 hodin denně NT, čili vychytat ty čtyři hodiny, kdy se mám uskromnit je náročné. Very Happy
p32

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 11:36    Předmět: Citovat

houmr napsal(a):
p32 napsal(a):
To je takový problém připojit paralelně ke stykači za HDO jako indikace zapnutí HDO doutnavku s odporem, aby tolik nesvítila?

Na co? Každé HDO co jsem viděl, mělo na sobě nějakou LED, která buď svítila nebo blikala, a stav relé je viditelný skrz průhledný kryt.
Je vidět, že jsi to opravdu, ale opravdu nepochopil. Laughing
Ty bys jako v bytě chodil furt na společnou chodbu a otevíral rozvodovou skříň, abys mohl provádět to, co jsi napsal? Přitom je docela jednoduché pro to ověření (protože to stejně víš podle daného času) jen kouknout na tu doutnavku s červeným nebo zeleným filtrem v průhledné rozvodnici nad vstupními dveřmi. Na pračce ušetříš, když je zapnuta až při NT a ne když to jen tak hádáš a zapneš ji o 5 minut dříve i s jejím topením pro ohřev vody.
A nemá to nic společné s důchodem nebo s Babišem, je to jen prostý údiv pro ty, co mají D25d a zapíná se jim to na 3-4 hodiny přes den a 4-5 hodin v noci a oni vlastně ani neví, kdy.
houmr

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 11:54    Předmět: Citovat

Těžko tě někdo může pochopit, když nenapíšeš podrobnosti, které tě k této úvaze vedly. Sad
Já třeba mám elektroměr a kruhovací rozvaděč vedle sebe venku na baráku, obojí samozřejmě za neprůhlednými dvířky rozvaděčů. Je mi šumák, kdy běží jaká sazba, TČ s ní pracuje jen v podobě blokace bivalentní topné tyče, od které mám ale stejně trvale shozený jistič. S rozvody ve starších činžácích, kde lze potkat bojler, se obvykle setkávám s premixovými deskami, kde je vedle sebe jak elektroměr, tak HDO i stykač. Stejně to vypadá po vsi na starých domech.
Jističe nad vstupními dveřmi jsem viděl jen v panelácích, tam jsem ale zase nikdy nepotkal sníženou sazbu...
Mimochodem Eaton dělá stykač i s indikační kontrolkou, kdo to potřebuje, může si ho tam osadit...
Achab

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 12:58    Předmět: Citovat

houmr napsal(a):
Jak se teď stanoví ten skutečný odběr?

Odhadem podle historie spotřeby a příslušné třídy přepočteného typového diagramu dodávky (TDD), pro daný typ odběru a region. Přepočtený TDD se používá pro odhady spotřeby, normalizovaný převážně pro výpočet záloh.

Přepočtené TDD
Normalizované TDD

Příklad běžných tříd TDD a sazeb:

TDD1 - Podnikatel bez tepelného využití elektrické energie (C01d, C02d)
TDD4 - Domácnost bez tepelného využití elektrické energie (D01d, D02d)
TDD5 - Domácnost s akumulačním spotřebičem (D25d, D26d)
TDD7 - Domácnost s přímotopným vytápěním / tepelným čerpadlem (D45d, D55d, D56d)

TDD zohledňuje různé statistické faktory, které ovlivňují odběr. Například průběh denních teplot má vliv na provoz topení, délka dne na veřejné osvětlení (TDD8) apod. Aktuálně přidělený TDD je obvykle na faktuře (aspoň u E-Onu).
BOBOBO

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 13:46    Předmět: Citovat

Náhodou já mám tuto doutnavku doma a opravdu jsem dřívě pral a vařil v nočním čase . Dnes , když mám klesající letos 3,20 a 3,00 na to se ru . A o to budu brát víc proudu , abych si duševně vyrovnal zdražení elměru . A i díky tomu , že ji mám , jsem přišel hned na vadné HDO .
danhard

PříspěvekZaslal: út říjen 14 2025, 17:57    Předmět: Citovat

BOBOBO asi neví, že distribuce NT a VT má rozdíl skoro 2Kč/kWh Rolling Eyes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: