Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Semafor - doplnková šípka
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Na vyzkoušení
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 11:42    Předmět: Citovat

Zelenu sipku dolava v protilahlom rohu som u nas videl (ale nie v BA) - a prednost som teda daval, lebo oproti isli auta rovno.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 11:52    Předmět: Citovat

DukeNuke: uplne normalne, v takomto stave znamena, ze mozes ist doprava, ale musis dat prednost autam, ktore tam odbocuju z protismeru. Ak by svietila zelena na tom trojsemafore, tak to znamena, ze mas zelenu a teda prednost mas ty.

rnbw: to mame aj u nas a co som vypozoroval, tak ta sipka svietila vtedy, ked za tou krizovatkou mali chodci cervenu a zhlasla, ked im nabehla zelena na priechode.

jjilek

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 12:29    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):

jjilek: světelné křižovatky v Olomouci jsou vůbec specialita, nejlepší je ta u nádraží Smile

To je asi skutečně extra speci. Kdysi krátce jako řízená fungovala, ale značně zpomalovala a omezovala provoz. Takže světla vypnuli a i přes občasné diskuze zde stále bliká jen žlutá. Olomoučtí řidiči si poradí, pustí tramvaje a autobusy. Ostatní řidiči si navzájem vyhoví podle okamžité situace. Ale neznalí mimoolomoučtí? Na ty si domácí musejí dát obzvlášť pozor. Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 12:32    Předmět: Citovat

rnbw: v tom případě máte asi jiné zákony nebo ta auta jela na červenou.

jjilek: ano, takový hanojský systém za české peníze.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
p32

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 12:59    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):
jjilek: světelné křižovatky v Olomouci jsou vůbec specialita, nejlepší je ta u nádraží Smile
Pokud myslíš tu u vlakového nádraží, tak tam není žádný problém. Hlavní je dána značkami a vedlejší jsou taky řádně označené. Musí se jezdit podle značek a ne podle dojmu, že širší s tramvajovými kolejemi je hlavní (to až za tou křižovatkou) a že tam bývá pár střepů od řidičů neznalých značek a předpisů, tak to je normální snad všude.
adakar

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 13:08    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Jak víme, někteří chodci slyšeli, že jak vstoupí na přechod, mají přednost. Nějaké další kecy, že si přesto mají počínat opatrně, ba dokonce, že se na červenou ani nepřechází, patrně vysoko překračuje jejich ego, nebo mentální způsobilost.
Milé, hlavne úvod. To ego je dnes neskutočné - a pozorujem že dosť často stúpa práve spolu s tým v inom vlákne spomínaným vzdelaním (a mojou poznámkou tam k tomu -že žiaľ rozdávané dnes už plošne - prosím neútočím, ja si vzdelanie vážim, a chcel by som to najvyššie, keby som naň mal).
Ono chodci sa dosť často správajú, že naskočením zelenej sa im práve otvoril prechádzkový park..

Tak nejako mám za to, že naskočenie zelenej pre mňa (či chodcovi či v aute) nie je choď! chod! choď! (moja na sedadle spolujazdca - ale zasa ako vodič jediný, kde si dovolím pospať), ale je to daná možnosť že mám otvorenú závoru, a mám zapojiť všetky zmysly na to, aby som sa čo najrýchlejšie, v zmysle predpisov, a zdravý, dostal na druhú stranu..

Tie vyprázdňovacie šípky sa myslím istého času dosť prerieďovali, ako trocha menej zmyselné - a nahrádzali sa preto iným riešením. (v BA pamätám som dosť často vyprázdňoval v križovatke z Tomášikovej na Mierovu - do Elektrocompu - tiež dávno zmizla, neskôr žiaľ aj dobrý Elektrocomp)
PotPalo

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 13:19    Předmět: Citovat

Zelená šípka v protismere je signál na opustenie križovatky. Ak si to teda dobre pamätám. To znamená, že ak už som v križovatke, môžem ju opustiť. O vchádzaní do križovatky na túto zelenú si akosi nespomínam.

Chodcom tiež netreba krivdiť. Sú aj tak nastavené semafory, že chodci majú zelenú iba pár sekúnd. A kým prídu do polovice prechodu, už je dávno červená a autá sa pohýňajú. Otáčať sa na prechode a ísť späť lebo skočila červená je asi blbosť.

Inak túto logiku nelogiku semaforov som mal vždy za nedokonalú. Raz zelená šípka znamená že môžem ísť a ja mám prednosť, a inokedy zelená šípka znamená že mám dávať prednosť. Pritom by to išlo urobiť aj logickejšie: červená-stoj, zelená-choď (mám prednosť), oranžová-choď opatrne (možno ísť ale treba dať prednosť). Pred koncom intervalu by farba blikala (kľudne aj červená), takže oranžová by mohla plniť túto novú funkciu.

Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 13:39    Předmět: Citovat

p32: jo, to je obvyklá reakce. My to tam známe, nám se to tak líbí a jestli s tím mají přespolní problém, tak ať sem nelezou. Že město vyhodilo desítky milionů za něco, co nefunguje, nám nevadí.

P. S.: na té křižovatce se sbíhají tramvajové tratě ze tří směrů, silniční doprava (včetně spousty autobusů MHD) z pěti směrů a do toho šest přechodů pro chodce. Navíc je to celé v zatáčkách a je to lemováno živými ploty, aby tam nebylo vidět. Město celou křižovatku před cca 15 lety nákladně zbudovalo včetně semaforů, po jejím spuštění ale nastal kolaps, tak semafory vypli a od té doby se jezdí podle značek. Že by možná stačilo změnit signální plán, to nikoho nenapadlo. Na semaforech trvale bliká oranžová, takže město pořád platí údržbu a elektřinu. Auta vjíždí do cesty tramvajím, cestující padají, tramvaje zvoní, do toho se motají chodci z nádraží, občas někoho přejedou nebo se něco srazí, ale
p32 napsal(a):
tak to je normální snad všude.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 13:47    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):
...Hillem popisovaný případ se nazývá signál pro opuštění křižovatky a není potřeba dávat přednost vozidlům, ale je nutno dát přednost chodcům, kteří už se nacházejí na přechodu. Zelená na přechodu v tu chvíli už svítit nesmí. Přechody jsou samozřejmě navrhovány tak, aby i na červenou bylo možno přecházení bezpečně dokončit.

Stejně bych místo signálu k opuštění křižovatky rád naproti viděl otuplovaný celý semafor pro odbočení vlevo (zvlášť, když přes vedle stojící kamion na semafory nevidím vůbec a zbytečně čekám, až odjede, abych se dověděl, jestli mám dál čekat, nebo už jsem měl mizet v dáli za křižovatkou), ale současně měl jistotu, že chodci mají červenou. I když, pravda, pro ně má červená až příliš často význam jen informativní.
rnbw

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 13:53    Předmět: Citovat

V niektorych krajinach (napr. USA) maju preto semafory az za krizovatkou alebo visiace nad stredom krizovatky.
jjilek

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 15:11    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):

jjilek: ano, takový hanojský systém za české peníze.

Naprostý souhlas. Na každé vyjetí do města ať OA nebo MHD vidím nejméně 3 významná porušení předpisů. Pokud bych nepotřebovaljet na nákup, tak pro jistotu zůstanu doma nebo jedu MHD. Nevím jak kde, ale v Olomouci určitě.
Sad
Pokud by si ale řidiči na zmiňované křižovatce nevyšli vstříc, mohli by na bezpečnou mezeru čekat klidně 10 minut i víc.

krizovatka50.jpg
 Komentář:
Tady si to užijte:
 Velikost:  120.36 kB
 Zobrazeno:  34 krát

krizovatka50.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
p32

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 17:19    Předmět: Citovat

Tak je to asi o zvyku. Já tam jezdím docela dost často a jediné pravidlo je, že ta silnice odshora dolů je hlavní a že tramvaj jedoucí zezdola k nádraží (doprava) má přednost. To ti k tomu napíše každý, co tam jezdí docela často, že o tom ani nemusí moc přemýšlet. Neviděl jsem tam za posledních 10 let jediný problém. Ano, řidiči, co nemají zkušenosti s tramvajemi, tak jsou většinou celí nesví a neví, co mají dělat a zmatkují. A taky zmatkují ti, co neví, že jedou po hlavní a dávají přednost z vedlejší a vše se potom zablokuje.
To jsem často viděl i v Brně, kde byli i někteří Brňáci ochotni zabočit přes tramvajový pás přímo pod tramvaj.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: čt říjen 09 2025, 19:21    Předmět: Citovat

Já mám okno přímo na tu křižovatku a kvílení kol a zvonění tramvají se tam ozývá každou chvíli.
Yarda1

PříspěvekZaslal: pá říjen 10 2025, 12:47    Předmět: Citovat

Někteří myslivci co vymýšlejí časování semaforů by měli být pověšeni za koule do průvanu. Třeba tady
https://maps.app.goo.gl/NAnySaTzi8gBtJwX9
když se mi rozsvítí zelená ještě nějaké auto projede. A když jsem se koukal na semafor pokud jedu zleva tak to tam fakt tak je.
A taky bych se přimlouval, pokud je křižovatka s přechodem pro chodce, že by se zelená pro chodce měla rozsvítit už když se autům co chtějí zahnout rozsvítí k červené i žlutá

p32

PříspěvekZaslal: pá říjen 10 2025, 12:52    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):
Já mám okno přímo na tu křižovatku a kvílení kol a zvonění tramvají se tam ozývá každou chvíli.
Dneska jsem tam zrovna projížděl 2x a klid jako v parku. Odpoledne přijela žena a že je tam havárka. Laughing
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Na vyzkoušení Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.