to DukeNuke
to se mi líbí, mohlo by to mít pod 200uA i když nevím jaký příčný proud má TL431.
Nakonec využiju tvůj návrh a stavebnice půjde do skříně.
Díky moc
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34552 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st říjen 08 2025, 16:37 Předmět:
marshal napsal(a):
to DukeNuke
to se mi líbí, mohlo by to mít pod 200uA i když nevím jaký příčný proud má TL431.
...
Podle sériovýho odporu klidně i jen 100µA . _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Taky po něm nikdo nechce aby v tomto případě stabilizoval
Podívej se na SLVA987A.pdf "Using the TL431 for Undervoltage and Overvoltage Detection"
Je to příklad jak udělat okénkový komparátor.
To DukeNukeho zapojení moc dobře fungovat nebude. Když budu mít zítra chuť, tak to nakreslím.
Doporučuju se mermomocí nedržet šuplíku a pořídit referenci + OZ (komparátor) s malým klidovým odběrem. Mám tím na mysli vyšší jednotky až nižší desítky µA.
Běžná ZD při opravdu malých proudech nebude fungovat dobře.
V autě pozor na vibrace, vysoké a nízké teploty, vlhkost (až kondenzující) a napěťové špičky na palubní síti, na toto všechno je potřeba pamatovat a udělat obvod tomu odolný. Taky je velmi vhodné celý obvod jistit pojistkou řekněme 63 mA, aby při poruše auto nepodpálil.
Edit: abych byl konkrétní, tak LM385 umí (dle výrobce) pracovat od 10 až 20 µA. OZ či komparátory s malým odběrem mívají nízké Vcc max, takže by bylo potřeba je napájet ze stabilizátoru s nízkým klidovým proudem a vzorek pro komparaci brát před stabilizátorem, nebo komparátor udělat diskrétně.
K té TL431: existuje TLV431 s katodovým proudem 80 µA. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Když ti někdo řekne, že máš stavit něco s TL431 a tranzistory, okamžitě řekni, počkej kámo, vem trubku a hned ho jebni po hlavě. Takovou trubku nos u sebe a okamžitě po té palici.
JirkaZ správně doporučuje co máš použít. Já jen doplním, že pokud jedeš vysloveně po spotřebě, jde to i s nižšími desetinami µA. Například LTC1540 je komparátor s integrovanou referencí = přesně to co potřebuješ se spotřebou 0,3uA. Ale dělá se i spousta podobných pokud by ti tenhle nevyhovoval (nesledoval jsem cele vlakno). 50let staré součástky jako TL431 dnes už opravdu ne.
Nevím jak by to fungovalo s relém, ale jako indikace vybité baterky s LED to funguje...
Jinak nechápu ty vaše proudy...
Pokud je na R2 více než 2,5V, pak je TL431 "otevřená" a proud, který teče R3 je cca 1,2mA. To je trvalý odběr. K tomu je třeba připočítat proud děličem, který je ale zanedbatelný.
A chtěl šuplíkové zapojení a to je jedna z možností.
Tak ano, k nabité autobaterce v dobrém stavu lze připojit obvod se spotřebou třeba několik mA. Jde ale o to, jak dlouho to vydrží...
Příklad: odběr 5 mA za měsíc sníží kapacitu o 3,6 Ah.
Jenže těch spotřebičů je tam x dalších a je prostě rozumné každý klidový odběr minimalizovat. Navíc baterka je jen málokdy plně nabitá a v dobrém stavu.
Taky se to celé dá řešit metodou vzorků, tedy vhodným nízkopříkonovým spínačem s krátkým pulsem a dlouhou mezerou ten vyhodnocovací obvod spínat jen občas. Pak jeho příkon nebude kritický.
Řešení je celá řada, spíš jde o to, zda/jak je tazatel schopen celou věc realizovat (i kdybychom mu to tedy celé vymysleli).
Jo a fakt nevíme, co tedy v tom šuplíku má _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne st říjen 08 2025, 20:32, celkově upraveno 1 krát.
Tazatel chtěl něco, co postaví ze součástek v TO92 nebo DIP8 a běžne to koupí v kusovém množství.
To jednoduché zapojení s TL431 moc dobře fungovat nebude. Zkuste si na REF připojit 10-otáčkový potencimetr a zkuste si nasimulovat pomalé vybíjení akumulátoru...
Jinak místo zastaralého TL431 se používá TLA431 nebo TLV431 v SOT23-3
Kdybych to bral ad absurdum, tak tam dám ATtiny10 v SOT23.
Tohle zapojení mi funguje jako kontrola vybití 9V baterky v měřiči snímačů. není třeba zkoušet aripot. Je to jednoduché a funkční.
Jakýkoli AVR by samozřejmě použít šel, ale ten taky bude trvale žrát. I když míň. Výhoda je, že se dá uspat, pak je spotřeba zanedbatelná.
Děkuji za všechny odpovědí ale nahlodali jste mě.
Jirka: Jo a fakt nevíme, co tedy v tom šuplíku má - mám většinou součástky z let osmdesátých, nějaké operáky, TTL brouky, KC, KF tranzistory, něco MLT a TR191 a pod.
To asi v současné době použitelné nebude, proto se přikláním k možnosti nakoupit součástky pro dnešní dobu poplatné.
Tu stavebnici jste mi rozmluvili kvůli LM358, zapojení od DoukeDuke se mi líbí ale i na to jsou pochybnosti.
Zkuste teda navrhnout něco bezšuplíkového, ale spolehlivého.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.