Zaslal: ne říjen 05 2025, 16:50 Předmět:
ondraN napsal(a):
Jelikož mě zajímá jen použitelná kapacita článku, tak jsem ho nabil a zapojil na zátěž 15ohm a zapnul logování na voltmetru. Uvidiíme, za jak dlouho se sníží výstupní napětí z 1,5V na 1,1V.
Kromě využitelné kapacity na výstupu pro 1,5V by mělo být z hlediska životnosti Li-Ion článku uvnitř zajímavé i to jaké bude koncové napětí interního článku bez zátěže až ochrana uvnitř v článku obvod zcela přeruší.
Předpokládám, že poté co dojde na výstupu ke snížení z 1,5V na 1,1V po nějakou byť krátkou dobu bude na výstupu ještě těch 1.1V až to nakonec spadne úplně na 0V. To bude nejhlubší možné vybití interního článku, které ochranná elektronika uvnitř povolí než vybíjecí obvod zcela přeruší a podle zbytkového napětí po ustálení bez zátěže pak bude možné odhadnout jak hluboko se interní článek při tom vybije.
Za provozu může i při poklesu napětí na výstupu na 1,1V po nějakou krátkou dobu docházet ještě k odběru, a proto je dle mého názoru podstatné změřit i stav interního Li-Ion článku po rozpojení obvodu, protože pokud bude elektronika v článku umožňovat opakované hluboké vybíjené interního Li-Ion článku za cenu dosažení co možná nejvíce využitelné části kapacity tak to může mít za následek to, že takto opakovaně hluboce vybíjený článek pak vydrží mnohem méně cyklů než by vydržel při vybíjení maximálně na 20% zbytkového náboje což je pro Li-ion články doporučené minimum.
Při vybíjení je pokles napětí na článku závislý na odebíraném proudu. Zhruba za 1 hodinu po ukončení vybíjení kdy už bude článek bez zátěže jen s tím minimálním odběrem měniče naprázdno cca 6-7uA by se napětí na interním Li-Ion článku mělo zvýšit nad úroveň napětí při odběru před odpojením obvodu.
Napětí za cca 1 hodinu po ukončení odběru pak doporučuji změřit přímo na tom interním Li-Ion článku.
Zbytkový náboj u Li-Ion článku odpovídá ustálenému napětí bez zátěže zhruba 1 hodinu po ukončení odběru.
zbytkový náboj 20% při ustáleném napětí 3,59V
zbytkový náboj 10% při ustáleném napětí 3,53V
zbytkový náboj 0% při ustáleném napětí pod 3,34V
Přesný odhad v počtu cyklů životnosti se určit nedá, ale obecně platí, že čím hlubší opakované vybíjen pod 20% tím kratší lze očekávat i životnost článku.
Založen: Apr 18, 2011 Příspěvky: 256 Bydliště: Benešov (u Prahy)
Zaslal: po říjen 06 2025, 14:46 Předmět:
Tak koupil jsem v nějakém tom bauhasu (teď mě neberte za slovo, možná to byl jiný hobbymarket, zastávka Čestlice Lipová to vím jistě, ještě když k nám 406 jezzdila přes Čestlice) čtveřici AA (asi dobrý ležák, podle data výroby starého 4 roky). První dojem dobrý. Ale pár týdnů po nabití byly ty baterky mrtvé a musely se nabít. Teď se jedna drží ve svítilně, ty ostatní leží ladem.
Každopádně dokud nějak fungují, tak je nebudu pitvat.
Dost zklamala nenabíjecí tužková lithiová baterka. Slibovali 10+ let výdrže tak jsem ji dal do budíku, kde kvalitní baterky vydržely 8 let a vydržela asi jen něco přes rok.
Za to zápasím furt s nabíjecíma devítivoltovkama do různých měřáků, naposledy jsem koupil v GME Westinghouse a to bylo zatím nejhorší. Ne že to předtím by bylo dobré (dost vydržela baterka z lidlu, občas se ji ještě podaří nabít, ale po 20 letech po ní nemůžu moc chtít, ty ostatní odešly do roka), ono jak je 7 článků (někdy jen 6) v sérii, tak se vždy nějaký brzo pokazí. Nedávno jsem zkusmo koupil právě nabíjecí lithiovku https://www.reichelt.com/cz/de/shop/produkt/li-ion-akku_9v_block_7_4_v_500_mah_usb-c_2er-pack-372316 když jsem objednával nějaké ty věci u Reichelta (tehdy myslím hlavně arduino mkr zero, ale při 7 eurech poštovného jsem tam naházel spoustu dalších věcí). A zatím dobré, ale jak koukám objednávka je ze 23.5. takže to je docela chvilka. Očekávám, že když je tam jedna baterka a měnič, že nebudou takové problémy jako s normálníma devítivoltovkama se 7 články. Ale právě se bojím toho samovybíjení, ta elektronika něco bere.
Zaslal: po říjen 06 2025, 18:34 Předmět:
Tak jsem změřil kapacitu těch svých zázraků. Od plného nabití až po pokles na 1,2V to má 650mAh. Měřeno na dvou článcích a při vybíjecím proudu 100mA a 50mA (stejný výsledek).
Proměřil jsem ještě jednou ten měnič přesněji. Do napětí aku. 3,2V dává 1,5V, pod tím 1,1V a vypne úplně při 2,8V.
Takže závěr. Je to srajda s nízkou životností. Nekupovat.
Uvidíme, jak bude vypadat provoz v termostatických hlavicích, snad to pár sezón vydrží.
Zaslal: út říjen 07 2025, 19:36 Předmět:
Kolega z práce má cca půl roku pár USB dobíjecích Li-ion AA článků 1,5V Soshine od českého prodejce viz tento odkaz.
Články používá a tak sice souhlasil se změřením kapacity, ale už ne s rozebráním ani jednoho z nich, protože u těchto článků se to jeví tak, že případná rozborka není až tak jednoduchá a zřejmě by to skončilo nepoužitelným článkem, pokud by se některý rozebral. Takže jsem změřil jen kapacitu na vnější straně pro 1,5V, ale žádný článek jsem nerozebíral a tudíž jsem nezměřil ani odběr interního měniče naprázdno ani stav interního Li-Ion článku po vypnutí ochrany při vybití.
Tyto články nemají pokles na 1,1V a do poslední chvíle jejich interní měnič drží na výstupu 1,5V a pak když vypne ochrana je napětí na výstupu 0V. Takže žádný přechod na mezistav s napětím na výstupu 1,1V tyto články nemají.
Deklarovaná kapacita těchto článků je 2400 mAh.
Aktuálně změřená kapacita 2050 mAh od plného nabití až po odpojení interní ochranou.
Zaslal: st říjen 08 2025, 6:30 Předmět:
Pro zajímavost jsem koupil na alze články s deklarovanou kapacitou 1700mAh. Změřená kapacita do poklesu na 1,1V je 1600mAh. Stav se sníženým napětím vydrží zhruba 2h při odběru cca 30mA, pak se měnič vypne. Takže tenhle článek za mě v pohodě a asi jich koupím víc. Navíc je v balení i USB C kabel se čtyřmi koncovkami.
Zaslal: st říjen 08 2025, 6:33 Předmět:
rnbw napsal(a):
Takze o nic lepsie ako NiMH a ako "bonus" mas namiesto poklesu napatia okamzite vypnutie.
Ale je dobré vzít na vědomí, že NiMH články nejdou použít všude. Jednak jsou větší, byť o fous a pak některým zařízením jejich snížené napětí fakt vadí.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.