Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Aký kúpiť telefón?
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
adakar

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 13:51    Předmět: Aký kúpiť telefón? Citovat

Asi budem musieť ísť do toho - ak chcem stavať RD.. Ukončiť dôvody, že nie som doma na maili, že fotku čo mi poslal ako vyriešiť to či ono na mojom telefóne vidím nečitateľnú a malú, že kontakt na tú firmu pozriem až budem večer doma na nete, že tiež potom nájdem kde majú takú koncovku.. Inak asi každý povie tak si zožeň telefón čo má dnes každé decko, alebo neotravuj so stavbou a choď "voľakde"..

Pre mňa by to mal byť telefón, aby ho zvládol dnešnej doby pomaly už technický analfabet. Tak aby, okrem zavolania a sms, dokázal:

1. ma ešte prevychovať na jeho používanie, urobiť so mnou skok cez to dlhé obdobie ktoré som vynechal,

2. aby som ho dokonca začal mať rád ako svoju N-6020,

3. na hlavnej ploche upozorniť, že mi prišiel gmail,

4. prípadne v tých upozorneniach odfiltrovať vybraných odosielateľov mailu (nestresovať sa na ceste záhradkárskou osadou, že pozývajú na guláš),

5. na hlavnú plochu predstrčiť že prišiel čas na zaznamenanú povinnosť,

6. vedel oznámiť narušenie zabezpečovačky, vedel som si to pozrieť live a aj späť (žiadnu ešte nemám),

7. kompatibilnosť s nejakou domácou meteo,

8. možno aby mi to dokázalo ukázať kde som a znavigovať ako sa kam dostať - výnimočne by sa zišlo..

9. a čo ešte sa bežne potrebuje - keďže ja zatiaľ nič nepotrebujem..

10. ??

11. a mal jednoduché a ľúbivé užívateľské rozhranie na hodiny a dátum (ako Nokia C5-00 - chovaná v spálni na tento účel - nahmatám, zmačknem, hodiny bez okuliarov, v dobrom nepriblblom fonte..

12. A keďže mám rád jednoduchosť a prehľadnosť, a nerád mátam po duchoch, aby sa všetko ponúkalo v tomto zmysle.. Na obrazovke čo najväčšej a najčitateľnejšej, a vo vrecku čo najmenšej..

13. už len aby tam šla nastrčiť klávesnica od pc..

14. O značkách vs. spoľahlivosť neviem či mám požadovať písať..

Aký telefón poradíte?

edit: úprava názvu Nokie

Naposledy upravil adakar dne út říjen 07 2025, 22:55, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rampage

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 14:04    Předmět: Citovat

Má financie stavať barák v dnešnej dražobe - zato nevie aký mobil vybrať. Najmä ten posledný bod: strčiť do mobilu klávensicu z PC. Ci beka. Boomer jak vyšitý. Vykrúcaciu číselnicu tam zadrátovať nechceš tiež?

Mám Xiaomi (Android), mobil ešte s 3,5mm audio štekrom. Do jeho USB mi ešte nenapadlo pripojiť klávesnicu, zato 720kB disketovú mechaniku to rozpozná, takže si ilúzie o tom nerobím.
3), 4), 5), 6), 8឴), 12) zvládne, 7) asi ano, meteo mi netreba, stačí SHMÚ, 10) ??, s 1), 2) a 9) si poraď sám.

Naposledy upravil rampage dne út říjen 07 2025, 14:11, celkově upraveno 1 krát.
adakar

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 14:11    Předmět: Citovat

Boomer som si musel pozrieť čo je - asi ti práve ide karta. Opájaj sa, neboj, príde to.

Prosím o rozumné rady.

Naposledy upravil adakar dne út říjen 07 2025, 14:15, celkově upraveno 1 krát.
EKKAR

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 14:15    Předmět: Citovat

Prakticky všecky tvoje požadavky je schopnej splnit až na čestný výjimky každej šmatlofoun "poháněnej" systémem Android. Je v podstatě jedno, jestli koupíš korejskej Samsung nebo PRCáckej klon pod značkama Xiaomi nebo POCO, dležitější je, aby to mělo dostatečně velkou paměť RAM s ohledem na potřeby procersoru (aby se to nesekalo), abys měl pro svoje potřeby dostatek místa na vnitřním úložišti nebo výměnný paměťový kartě a abys měl pro sebe vyhovující foťák a displej. Zbytek se v dnešní době řeší doplněním aplikací z nákupních "center" GooglePlay nebo Amazon - a těch tam je na výběr že nevíš kam dřív kliknout. Prakticky všecky tvoje požadavky se shodujou s mýma a já už bych se k Nokiím (a to jsem byl hodně vyhraněnej "nokyják") nevracel. PC klábosnici chápu, i já mám občas problém trefit na šmatlodispleji jednotlivý pidipísmenka. Jedno z řešení je přenos textu z PC do founa pomocí funkce některejch komunikátorů, třeba Rakuten Viber na to má udělanej "kontakt" nazvanej "Moje poznámky" - tam si napíšu z libovolnýho přihlášenýho přístroje co chci nebo vložím odkaz a odešlu, jako bych ho poslal komukoliv z jinejch kontaktů - akorát že jen zůstane v "dialogovým vlákně" a můžu si ho odkudkoliv odjinut zase přečíst, zkopírovat nebo otevřít a použít na jiným zařízení nebo v jiný aplikaci. Typicky - brouzdám o pauze v práci po netu na mobilu, líbí se mi video na Streamu, ale na mobilu je pidi-mini. Navíc jsem v práci, kde je hlučno a neslyšel bych pořádně zvuk. Kliknu na "Sdílet", vyberu Viber - "Moje poznámky" - a doma po práci si ten odkaz rozkliknu na Viberu na PC s plnou parádou ...

Naposledy upravil EKKAR dne út říjen 07 2025, 14:22, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 14:16    Předmět: Citovat

Tvé požadavky splňuje naprosto jakýkoliv telefon s androidem.

Klávesnice k tomu přes USB připojit jde, akorát je na to potřeba redukce.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
EKKAR

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 14:29    Předmět: Citovat

rampage napsal(a):
Má financie stavať barák v dnešnej dražobe - zato nevie aký mobil vybrať. Najmä ten posledný bod: strčiť do mobilu klávensicu z PC. Ci beka. Boomer jak vyšitý. Vykrúcaciu číselnicu tam zadrátovať nechceš tiež?
...
Neboj, taky na tebe dojde. Já se za "boomerství" nestydím, na rozdíl od dnešních 20-40letejch si my umíme poradit i v situacích, kdy nemáme přístup na internet. BTW, s Androidem jsem se před léty seznamoval velice na rychlo - odporoučela se mi symbianová (už dotyková !!!) Nokia 500 a já musel ze dne na den řešit kudy 100hoven. A můj synátor, dneska čerstvej Bc. v IT, tehdá nevycválanej týnejdžr, nestačil čumět, jak rychle se jeho "bůmrtatík" přeorientoval na jiný ikonky a jinak obsluhovaný funkce ...

Doslova, JE TO JEN A JEN O CHUTI UČIT SE NOVÝ VĚCI.

forbidden

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 14:49    Předmět: Citovat

adakar napsal(a):
13. už len aby tam šla nastrčiť klávesnica od pc..

BT klávesnice k tomu půjde.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rampage

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 15:00    Předmět: Citovat

forbidden napsal(a):
BT klávesnice k tomu půjde.

BT mu neraď. Ešte pôjde k zubárovi, aby mu spravil modrý zub.

EKKAR napsal(a):
Neboj, taky na tebe dojde.

Kiež by tomu bolo hneď, taký RD by sa mi zišiel. Budem musieť predať akcie a rozbiť prasátko. Možno i k tomu napíšem štrnásťodrážkový výčet, že jak to mám spraviť dobre.

No dobre, zasmiali sme sa, k veci: ak si chceš smartfón vyše prispôsobovať než používať taký aký ti naordinujú, hneď ako prvé môžeš vylúčiť Apple/iPhone.
I keď ani Android neni dneska med lízať. Za odblokovanie bootloadera si PRCák v Xiaomi vypýta týždeň čakania.
No a tiež schopný adblock tam hodiť.. ak teda nechceš sledovať reklamy celý čas, bez toho, aby si niečo niekam platil. Pretože to ak si nespravíš, tak v dnešnej dobe ich budeš mať všade a nezávisle od značky. Námet na bod 10.

Tú redukciu z USB-C na A ktorú spomína Lukas-Peca niekedy zvyknú dať do príslušenstva mobilu - ale v prípade že tomu tak nebude, nie je to nič čo by nemal sortiment zeleného škriatka.
Treba tiež dodať, že softwarovú klávesnicu si vieš do istej miery veľkostne prispôsobiť - hardwarovú ani tak nie. Čiže, nosiť so sebou placku ktorej miera ergonomie bude podobná jak u mobilu, to už dle chuti každýho soudruha.
dj_Paul

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 15:28    Předmět: Citovat

To nejdůležitější jsem nenašel..
Rozpočet?

Xiaomi, pocco, oppo a cojávím jaký opo ještě bych nebral, už jen kvůli obsahu reklam přímo v systému.

Já preferuji v pořadí Sony (jsem sony ovce), Motorola, pixel, až někde hluboko samsung.

A unlock bootloaderu? k čemu? Navíc u člověka kterej to bude držet poprvé v ruce.
rampage

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 16:00    Předmět: Citovat

dj_Paul napsal(a):
A unlock bootloaderu? k čemu? Navíc u člověka kterej to bude držet poprvé v ruce.

No napríklad na to, aby odtiaľ mohol neskôr poodstraňovať to, čo behom chviľky držení v ruce, zistí že mu tam netreba a je skôr na obtiaž. Vrátane tých reklám. Bez superusra to úplne nedá, maximálne tak ďalším pluginom/balastom z app storu. Napísal štrnásť odrážok, toto môže doplniť ako pätnástu, pretože o nej ešte nevie.

Kristova noha, načo sem vôbec píšem... Hin zober taký, čo má farebnú obrazovku. A taký čo má všetky gé. Štyrigé päťgé (ten zlý, bakaný), čím vyše tým lepšie.
dj_Paul

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 16:18    Předmět: Citovat

nezlob se na mě, ale člověka, který je ochotný se naučit s tím nějak fungovat, v životě to nedržel v ruce, budeš od začátku bombardovat reklamou přes půl obrazovky, potom mu vnucovat unlock aby ten bordel odstranil aniž by o tom něco věděl? Po tomhle seznámení bude akorát nas.ranej a krám skončí v šuplíku a znechutí ho to o to víc. Takovým lidem patří do ruky telefon, kterej mu nebude házet klacky pod nohy. Toto už jsem ve svém okolí řešil několikrát ikdyž jsem přímo před tímto varoval. Doporučím vzít telefon s co nejčistším androidem.

Apropo.. jak je to dnes s bankovní aplikací na odemčeném bootloaderu? Vím že s tím některé banky nechtěly fungovat, současnou situaci ale neznám.
rampage

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 16:30    Předmět: Citovat

Nevoď za nos. Reklamy nie sú špecifikum výlučne Xiaomi či Oppo, jak píšeš, bude ich mať dnes už v každej značke a to či už v menšej alebo väčšej miere. To rátam teraz iba čiste systém a jeho pridružené aplikácie či štandardne distribuovaný "OEM balast". Vôbec nie už samotné aplikácie typu webový prehliadač, YT či iné. To, že sa toho balastu niekde nezbaví aspoň cez adb ak už nie plný unlock, je vec druhá.
To, že je tento proces krkolomný, za to sa poďakuj tomu, komu tvoria zdroj príjmu, že majú status quo tak nastavené. A nebude to jediný zdroj, samozrejme. Kto neska číta EULA?

Pod "najčistejším Androidom" si predstavuješ čo, Sony nebodaj? Chceš mi povedať, že si to bude bez roota vedieť (neskôr) tak prispôsobiť jak tú starú Nokiu? No to ťažko.

dj_Paul napsal(a):
jak je to dnes s bankovní aplikací na odemčeném bootloaderu?

Funguje mi v pohode ako banková aplikácia, tak aj 2FA či pobočka zdravotky. Treba si to vedieť ošetriť:

EKKAR napsal(a):
JE TO JEN A JEN O CHUTI UČIT SE
dj_Paul

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 16:43    Předmět: Citovat

v Sony jsem neviděl jedinou, pokud pominu chrome a aplikaci youtube, ale to není vina Sony. To je věcí těch co píšou weby. To řeší liška s adblockem.

Motorola dtto to samý
Pixel asi taky. Samsung to samý. U samsungu mi absolutně nesedí to jejich UI. Mám ho v kapse jako služební. Pokud nepotřebuju do firemního prostředí, tak použiju svůj telefon.
dj_Paul

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 16:46    Předmět: Citovat

rampage napsal(a):

EKKAR napsal(a):
JE TO JEN A JEN O CHUTI UČIT SE

a to se podpoří zabordeleným krámem už v krabičce
masar

PříspěvekZaslal: út říjen 07 2025, 16:47    Předmět: Citovat

dj_Paul napsal(a):
...Takovým lidem patří do ruky telefon, kterej mu nebude házet klacky pod nohy. Toto už jsem ve svém okolí řešil několikrát ikdyž jsem přímo před tímto varoval. Doporučím vzít telefon s co nejčistším androidem...
Jednoznačný souhlas.
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na: