Zaslal: ne září 28 2025, 14:25 Předmět:
No ty chladiče se obecně moc nekazí. Větráky jdou často vyměnit. Ale málokdo potřebuje deset let starej chladič na historické PC. _________________ 010203
Zaslal: ne září 28 2025, 15:24 Předmět:
Zvědavost mě donutila prověřit chlazení CPU v počítači z roku 2006, kterej půjde brzo do ekodvora, ačkoliv je furt jako novej... To současné programy jsou moc náročné!
Je tam snad tento procesor...
https://www.techpowerup.com/cpu-specs/core-2-duo-e6300.c373
citace:
Intel Core 2 Duo E6300
2 Cores
2 Threads
65 W TDP
1866 MHz Frequency
Conroe Codename
Socket 775 Socket
Při zatížení 100% vyleze teplota nanejvýš na 65°C. Maximální bezpečná teplota by byla 85°C, ale nikdy se jí nedosáhne. Skříň je nějaká obyčejná. Vzadu je malej větrák. Na procesoru je nějaký obyčejný boxovaný chladič tvořený hliníkovým odlitkem bez trubiček.
Proto doporučuji procesory s TDP 65W, budou se dobře chladit.
Zaslal: so říjen 04 2025, 16:03 Předmět:
A poslední teplotní zkouška 100% zatížení se starým chladičem Endorfy Fera 5 Dual Fan. V pokoji nemám žádné vedro, ale teplota zase vylezla na 91°C. Je na čase namontovat jinej novej chladič!
Za mě to je blbost s tím DARK ROCK 5, který má jeden 120mm ventilátor.
Tady je obrázek, na kterém je 88°C s Noctua https://noctua.at/en/nh-d15 , který má dva 140mm ventilátory. Na obrázku je špatně název Ryzen 9, je to z této recenze
Založen: Jun 26, 2009 Příspěvky: 1450 Bydliště: Hlohovec (Sk)
Zaslal: so říjen 04 2025, 19:27 Předmět:
ja mám vodné chladenie vyriešené takto. Do bedne sa mi samozrejme nevošlo. Keďže mám komp pod stolom a pre mňa nemusí vyzerať pekne ... Účel plní, aspoň nebere vzduch z bedne, ostáva viac pre grafiku
Zaslal: ne říjen 05 2025, 0:38 Předmět:
No teda... Bequiet Dark Rock 5 vypadá o dost lépe, než Endorfy Fera 5 dual fan, ale chladí tak nějak skoro stejně! Teplota pomalu vylezla na 92°C. Použil jsem přiloženou teplovodnou pastu bez jakýhokoliv označení, kdoví, jak kvalitní je...
Ještě jsem namontoval jiné větráky... No vypadá to, že teplo se z procesoru nepřenáší zas tak dobře do chladiče. Může to bejt i vlastnost procesoru. Ještě bych mohl vyzkoušet lepší teplovodnou pastu...
Dark rock 5 zatizeni 100 procent 03.png
Komentář:
Velikost:
199.25 kB
Zobrazeno:
17 krát
chladice01.jpg
Komentář:
Ochrannou fólii jsem po vyfocení sundal a zahodil.
That is default Ryzen 7000 series temperature behavior. It's designed to keep boosting clocks until it hits 95C and then stay there. If you got a better cooler, it would still hit 95C, just at a slightly higher frequency.
Enabling Eco Mode in the BIOS will change the behavior to keep temperatures down, and for gaming at least should not have a meaningful impact on performance. For all-core workloads it might have a small impact on performance.
superrob1500
•
před 1 r.
Yes when you stress the CPU it heats up, chips like these newer Ryzen will boosts as much as they can within their thermal constraints. About 95C is the upper limit so it's not exactly abnormal or out of spec for that matter. As for boot up times, make sure your BIOS is up to date. If you still want to replace your cooler, consider a PS/PA120 or the big daddy NH-D15 but be warned that the CPU will likely still reach 95C, it's what they're designed do when pushed.
2
superrob1500
•
před 1 r.
It may still reach that, those shops may say it's not normal because that was the old convention, same reason these temps cause a lot of panic in the community in the early days of AM5 even in this very sub. These chips are designed to push themselves up to there, they like it there, it means they are doing their best. It's not a cooler issue unless its regularly going well past 95C (like nearing 100C). If it's hovering around the 94-96C mark when getting pushed it means the cooler is correctly dissipating the heat.
1
No jdu vyzkoušet Eco mode v Biosu. _________________ 010203
Zaslal: po říjen 06 2025, 23:16 Předmět:
Po zapnutí Eco mode při 100% zatížení se procesor trochu podtaktoval a teplota se ustálila na příjemných 72°C. Příkon je cca 90W. Ale stejně asi někdy vyzkouším lepší teplovodnou pastu.
Psal jsem ti od začátku, že tento CPU prostě víc hřeje a takové teploty jsou normální. Vliv druhu pasty je minimální, spíš závisí na jejím správném nanesení. Když zapneš eco mode, budeš mít eco teplotu, ale taky eco výkon.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3 ... , 9, 10, 11Další
Strana 10 z 11
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.