Zaslal: so říjen 04 2025, 10:30 Předmět: Nabíjecí Li-Ion USB články
Nedávno jsem nakoupil 20ks těchto nabíjecích článků do termostatických hlavic v baráku. Po měsíci jsem vyřadil 4ks, protože se velmi rychle vybily a jeden kus už nešel vůbec nabít. Na fotce je jak to vypadá normálně a rozebraný.
Ta co nešla nabít, měla vyteklou baterii, tak jsem odpájel měnič a vyhodil. Pak jsem změřil měniče. Dávají skoro přesně 1,5V a pokud napětí na článku klesne pod 3,3V, tak ho sníží na 1,1V. Což je docela chytré řešení a pomůže to indikovat vybití baterie zařízením.
No a pak jsem začal měřit klidový proud měničů. Pohyboval se od skoro 1mA do nějakých 60uA na kus, což je opravdu moc.
Na fotce je vidět dva keramické kondy, mají každý 15uF a ty se ukázaly jako vadné. Po vypájení měly svodové proudy 60uA až skoro tu 1mA při 4V. Vyměnil jsem je, a každý měnič bere naprázdno cca 6-7uA.
Takže na vině nejsou vadné články ale obyčejné laciné SMD kondíky
Zaslal: so říjen 04 2025, 14:36 Předmět:
Přesně tak. Jinak třeba tantalové SMD elity se dělají ve žlutém provedení a klasické SMD elyty jako malé válečky viz přiložené obrázky. To co je na plošňáku na fotce jsou keramické kondenzátory (ne elyty) a keramické kondenzátory se ve zmíněné kapacitě dělají jak už zde bylo zmíněno.
Zaslal: so říjen 04 2025, 15:24 Předmět:
Ty kondíky jsou už vyměněné, ty původní byly ještě o fous menší. Jsou to keramiky 15uF, nejspíš na 5V. Údaj o kapacitě je je sci-fi, to mi bylo jasné už při nákupu. Článek téhle velikosti je tak okolo 1,5Ah.
Jinak je docela štěstí, že se dají ty pouzdra dobře rozebrat. Samolepka jde kásně sloupnout a na horním okraji kovového pouzdra jsou 4 hluboké důlky, které stačí vzít malým rozbrušovacím kotoučkem a hotovo. Plastový vršek ja natolik těsný, že to stači po opravě jen zamáčknout a nemusí se to fixovat.
Založen: Feb 09, 2017 Příspěvky: 474 Bydliště: Na dohled od Spolany
Zaslal: so říjen 04 2025, 16:05 Předmět:
Li-ion články velikosti 13300 z elektronických cigaret (ty co vypadají jako kondenzátor) mají psanou kapacitu 360 mAh, změřená u 4 ks je okolo 250 mAh. Jeden - jiný výrobce - má psanou 500 mAh, reálnou 370 mAh. Válcové Li-pol (stříbrný pytlík) jsou lepší. Kapacita na výstupu měniče může být tak 800 až 1000 mAh.
Nechápu, proč jsi tam nedal eneloopy. Sanyo bylo lepší, ale i ty od Panasonicu jsou jsou o koňskou délku lepší než cokoli jiného. Používám bílé s nápisem "For industrial use" koupené na radioburze
Zaslal: so říjen 04 2025, 16:52 Předmět:
Proč ne Eneloopy? Hlavice mají problém s nižším napětím Ni-Mh článků (stále hlásí vybití). Navíc jsou žlábky pro baterie těsné a o malinko větší Ni-Mh se tam skoro nedají narvat.
Zaslal: so říjen 04 2025, 20:04 Předmět:
ondraN napsal(a):
Údaj o kapacitě je je sci-fi, to mi bylo jasné už při nákupu. Článek téhle velikosti je tak okolo 1,5Ah.
Údaj o kapacitě uvedený na nabíjecí baterce 1,5V je samozřejmě správně akorát, že těch 3800mAh není vztaženo k té interní Li-Ionce, ale k předpokládané kapacitě pro těch 1,5V, které to dává na výstupu. Při 1,5V je to 5700mWh a při přepočtu na Li-Ion článek s nominálním napětím 3,7V to je cca 1540mAh.
Takže kupodivu obojí je správně tj. Li-Ionka je sice jen okolo 1,5Ah, ale při přepočtu na 1,5V je hodnota samozřejmě vyšší viz těch cca 3,8Ah.
Nicméně stejně to nebude plně využitelná kapacita jednak proto, že se něco ztratí v měniči (žádný nemá účinnost 100%) a také proto, že se ta Li-Ionka nikdy nevybíjí úplně.
Zaslal: so říjen 04 2025, 20:24 Předmět:
Ideální bude když si to prostě ověří reálným měřením kapacity. Třeba nějakým levným měřičem kapacity Li-ion článků. Pro orientační účely to bude stačit. Pak sem může napsat kolik ten článek v reálu skutečně měl.
Zaslal: ne říjen 05 2025, 14:06 Předmět:
Jelikož mě zajímá jen použitelná kapacita článku, tak jsem ho nabil a zapojil na zátěž 15ohm a zapnul logování na voltmetru. Uvidiíme, za jak dlouho se sníží výstupní napětí z 1,5V na 1,1V.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.