Jo, to jsou přesně ty hroty (klony JBC) o kterych se tu od začátku bavíme. Pokud žluťák nějak extrémně nezmrší PIDku, mělo by všechno fungovat obdobně. U této stanice chybí podpora nejslabších hrotů C115 na jemnou práci a má spínaný zdroj, jež při čínské kvalitě těchto věcí nejspíš nebude mít dlouhý život. Trafo je trafo.
U levných čínských páječek se spínanými zdroji se často stává, že hrot není uzemněný (přímo spojený s PE). Je plovoucí, takže se na něm objevuje všelijaké napětí, při pájení uzemněných desek blbne regulace apod. Osobně bych do toho nešel. Už jen kvůli notoricky známé "kvalitě" čínských spínaných zdrojů.
Zaslal: pá září 19 2025, 7:07 Předmět:
Ne že by se to dělo často, ale oceňuji když je možné za chodu vyměnit hrot a nemusím čekat až ručka schladne. Dřív jsem to musel pomocí kleští přehazovat, ale když to jde bez nich je to paráda.
Asi zkusím ty kleště co jsem odkazoval koupit, když to nebude nic moc tak je prostě hodím na hromadu nářadí, které bylo slepými uličkami. Jen mě tam mate první zásadní věc, mluví se tam, že páječka má 140W , ale zdroj 65W tak že ve finále to může být reálných 40 a to při dněšní bodu tání bezolova, kdy ještě musím prohřát lepidlo pod součástkou a odvodem tepla z desky může být dost hraniční.
To je jeden z důvodů proč jsem koupil tu AIXUN T420D. Ta nemá uvnitř spínaný zdroj jako tohle, má klasické trafo a hrot je uzemněný (vzadu je navíc i zemnící konektor). Staničku jsem koupil u componentidigitali, měli nejlepší cenu a po drobném handrkování mi ji poslali za cenu bez DPH a s použitelnou fakturou.
Zatím jsem z toho nadšený, ta rychlost nahřátí je opravdu blesková, takže při odložení pera do stojánku si můžu nastavit pokles do standby teploty bez prodlení, aniž by to omezovalo při práci. Než vytáhnu pero a přiblížím ho k desce je už znovu na pracovní teplotě. Dá se zapnout grafík kde je nejen teplota, ale i dodávaný příkon do pera. Při nažhavování ze standby teploty je tam mírný krátkodobý překmit, ale pokud je to měřeno na termočlánku který není úplně ve špičce hrotu, tak to ničemu nevadí a spíš to bude plus, protože na špičce se to vlivem setrvačnosti srovná. Oproti mému starému T12 je to úplně jiná liga, a s páječkama typu ERS s odděleným hrotem a tělesem úplně jiný svět .
Když po krátké době používání shrnu plusy a mínusy (mimo zcela zjevné věci):
+ oddělitelné držáky per, je od nich 1m dlouhý kablík ke stanici, tu můžu strčit někam kde nepřekáží na stole. Držák se dá dokoupit a nejspíš nebude problém tam dobastlit přepínač aby se daly jednoduše používat všechny 3 velikosti per bez pracného prohazování káblíků s ručkami, protože stanice zvládne jen dvě současně.
+pera jsou opravdu maličká a ručky tenké, i to nejvýkonnější C245 je subjektivně menší než T12. Nejsou to žádné kopyta jak tu někdo psal. Ručka C115 má kablík snad jen 2-3mm tlustý, takže při jemné práci vůbec netahá.
+ proud jde přímo z trafa do ručky, není tam klasický zdroj s problematikými elektrolyty (v čínském provedení) Jediné dva malé elektrolyty co tam jsou slouží jako filtry ve stepdownu pro napájení logiky. Vzhledem k nízkému odběru tohohle si myslím že by mohly vydržet a stanice tak fungovat bez závad delší dobu kvůli absenci klasických kurvítek. Na desce tak nemá co hřát.
+ opravdu velký výběr tvarů per (jde to do stovek tvarů)
+ káblíky k perům jsou pěkně ohebné, žádné tuhé kabely jak u některých jiných.
- dávají k tomu 9 hrotů (od každé velikosti tři, ale jsou to takové nepříliš použitelné tvary, mírně řečeno.
-pera se dají prohazovat za chodu, ale po vytažení pera za takovou drážku to následně zůstane v misce a nejde jednoduše nasadit bez toho aniž bych se ho musel dotýkat. Tohle by chtělo dořešit nšějakým stojánkem.
- Vypínač je na zadní straně škatule. To je opravdu hovadina a bude to první věc co budu řešit.
- stanice se náhodně probouzela i když bylo pero v držáku. Po upgrade FW se to spravilo a už to nedělá. FW se upgraduje přes USB nebo WIFI, byla tam v1.1, nejnovější je v1.7. Takže to vypadá že výroce se na podporu úplně nevysral. V dodávaném softu je seznam verzí, takže nejspíš tam půjde nahrát i starší, kdyby se něco nepovedlo (nezkoušel jsem to)
-v jednom z držáků je nějaký ocelově vypadající kartáč, ve druhém houbička, což mi nepřijde moc praktické. Naštěstí se dají ty silikonové misky dokoupit, kartáč z toho vyhodit a nacpat tam klasickou mosaznou drátěnku.
Prý pak blbě funguje regulace. Problém jsou Y kondenzátory ve spínaných zdrojích mezi primárem a sekundárem v kombinaci s tím, že hrot nejspíš není připojen na gnd toho zdroje. V hrotu je špička kterou se pájí zapojena na jeden konec termočlánku, řekl bych že z konstrukčních důvodů. Na forech psali, že když pájíš na uzemněných věcech, blbla regulace, víc jsem to ale nezkoumal.
To fakt netuším, řešili to na eevblogu. Já si z toho vzal jen to, že takovou páječku nebrat, moc jsem to dál nesledoval. Osobně si ale myslím, že tohle by napadlo žlutého muže taky a pokud by to fungovalo dobře, nedával by do těch vyšších modelů trafák.
Protože jsem to nikde nenašel a zajímalo mne jak je to vlastně s max. příkonem jednotlivých velikostí per, udělal jsem takové rychlé měření. Nechtělo se mi kuchat kabely a měřit proud, změřil jsem spotřebu celé stanice wattmetrem schopným měřit jen činný výkon a s max. rozlišením 2mW, takže žádný zásuvkáč z lidlu co ukazuje kraviny.
Výsledky jsou v tabulce, od příkonů je již odečten příkon stanice naprázdno bez připojených per, takže zbývá zohlednit jen účinnost toroidu která bývá slušná. Diodový usměrňovač uvnitř není, AC se spíná mosfety přímo do pera. Myslím že pro tento účel nemá význam honit ze za přesností na watt, takže takhle to postačí.
-Standby je spotřeba při 90C.
-320C je pájecí teplota (tady stačilo malými pery trochu pohnout ve vzduchu a už bylo vidět jak spotřeba okamžitě roste)
-100% jsem udělal tak, že jsem ponořil hrot do vody. Páječka jela na maximum.
Pera jsou opravdu maličké, žádné kopyta jak tu někdo vypisoval. Přidávám foto se srovnáním s klasickou záplakou a mým starým hrotem T12 (ten největší) který by měl mít příkon cca 70W (neměřil jsem to)
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.