Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8535 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: st září 24 2025, 17:05 Předmět:
.. a ani by mít neměly. To by tě energetici neměli moc rádi kdybys jim bral jen jednu polaritu. Ale tady jde spíše o různé poruchové stavy kdy se např. propálí do kostry nějaká dioda nebo polovodič.. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
DC složka se objevuje všude, kde jsou ze sítě napájené usměrňovače nebo pulsní regulátory. Není velká (většinou do 1 V), ale je tam.
I malý DC proud procházející rozdílovým trafíčkem chrániče může zavinit přesycení jeho miniaturního jádra a následně chránič úplně přestane reagovat - bez zátěže funguje normálně, ale pokud jsou za ním už provozované spotřebiče, přestane reagovat na zkušební tlačítko i na měřící přístroj (a na poruchové proudy).
Naopak při průrazu třeba síťové části spínaného zdroje za usměrňovačem na kostru musí chránič vybavit i na DC složku reziduálních proudů. To AC chránič neumí - nemá jak. Z hlediska úrazu je přitom DC napětí vražednější.
Čili AC chránič může být leda před obvodem, kde je nějaké odporové topení, vláknové žárovky nebo běžný indukční elektromotor. Jinde je jenom pro parádu.
DC složka je dnes v síti NN v podstatě všudypřítomná. Velmi často je to třeba příčina bručení transformátorů v audiotechnice (většinou toroidů nad 100VA v zesilovačích) a musí se to řešit DC filtry nebo oddělovacím trafem. Ten jeden stejnosměrný volt dovede protlačit primárem většího trafa už docela zajímavé proudy. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19865 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st září 24 2025, 18:31 Předmět:
Ono to s chráničema nebude zas tak horký. Půlku mýho života se nedávaly a přežili jsme, neb jsme proti elektrice vočkovaný. A propo, existuje vůbec nějaká statistika kdy prokazatelně AC chránič zabil člověka při stavech kdy reaguje jen A chránič?
Na netu jsem našel, že A chrániče mají až kolem 37% vyšší poruchovost. A jak je vidět na mým případu, ani tlačítko testu u AC neřekne nic o stavu chrániče a to i tak jednoduchýho s rozdílovým trafem. Co teprv krám nacpanej čínskou elektronikou...
Aby to nebylo jako s 100 mA požárníma chráničema v dřevostavbách. Vím o případu že i přes jeho použití dva roky starej barák lehl popelem na mezifázový oblouk v domovním rozvaděči od vypáskovanýho svazku drátů s prořízlou izolací od blbě nastavený Jokariny při holení kabelů. Padal 32A jistič v elektroměráku, majitel ho párkrát nahodil a bylo vymalováno. Barák z Europanelů hoří jak fakule. _________________ Jirka
Celeron:
Chránič přeci reaguje na unikající proud. Ze zkratu mezi pracovními vodiči žádnej proud mimo obvod neuniká.
Chránič jenom vylepšuje ochranu. Dokonalá ochrana ale neexistuje. Oblouková ochrana taky reaguje na nedotažený spoje, možná na nějaký sršení ve zuhelnatělým materiálu, ale zkrat nerozezná.
Chtěl jsem jenom říct, že když už použít chránič, tak ať je aspoň správnýho provedení. Jinak tam bude jenom pro parádu (a navíc zbytečný kontakt na pracovním nuláku, který může zase přinést jiné problémy). _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
2004 Příspěvky: 20725 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt září 25 2025, 8:18 Předmět:
Na testovací tlačítko může chránič reagovat bez problému i za přítomnosti stejnosměrné složky.
Horší je to při revizi, kdy jinou hodnotu vybavovacího rozdílového proudu ukáže Fluke, Metrel, jinou ABB, a Illko či Metra; budou tvrdit každý něco jiného. Podle použité metody měření a vyhodnocení. Zkrátka prohlásí chránič za vadný, protože nevyhověl umělým podmínkám simulovaným v testu. Přesto týž chránič reálně dokáže zachránit kdeco a kdekoho.
Jinak řečeno - když změříte ten chránič tak, jak ho měří výstupní kontrola výrobce, určitě dojdete k vyhovující hodnotě.
Viz koeficient x1,5 u hodnot naměřené impedance smyčky. Taky kdysi platila naměřená hodnota, dnes ne, musí se přepočítat...
Já jsem měl zase opačný problém, že padal AC chránič zdánlivě náhodně.
Po nějakém bádání jsem zjistil, že do dělá, když je v baráku zapnutá najednou sušička a pračka a ještě k tomu něco sepne dalšího jako indukce nebo tepelné čerpadlo. Dal jsem pak A chránič s In=80A a od té doby je klid.
Na zásuvky a světla jsou už dobu nařízené chrániče char. A. Je pravda, že AC chrániče zatím nejsou zakázané, a tudíž se pořád doprodávají, ale používat je není dnes úplně rozumné.
To sou mně zas pohádky…
ransom napsal(a):
Z hlediska úrazu je přitom DC napětí vražednější.
Tvl doufám, že si nehraješ na eletrozedníka? Bys měl pomalu vrátit ai vovčanku, natož tak hrabat na eletroinstalace.
Zaslal: čt září 25 2025, 12:25 Předmět:
Změna ČSN 33 2130 ed.4 od 01 / 2025:
- každý světelný obvod musí mít vlastní chránič 30 mA
- světelný obvod musí být chráněn odděleně od zásuvkových obvodů
- pro světelné obvody jsou zakázány chrániče typu AC
Platí pro objekty bytové / občanské výstavby a podobné s laickou obsluhou (administrativa, školy, hotely apod).
Nejspíš lobbing výrobců. Po vyčerpání možností tlaku na chrániče budou asi na řadě ochrany AFFD.
Tak. V domácnostech ani třeba dílenskejch apod. provozech to není.
Ale kdo není vůl, vyjma výjimečnýho zdělávání ACček právě třeba nekde v dílně bo zahradním domku, to už dávno nepoužívá. Dyž SEZácký Ačko na 10 kA mám za cenu nejakejch ítoňáckejch ACčkovejch mrtek na 6 kA, tak tvl
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 7022 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: pá září 26 2025, 5:50 Předmět:
Behemot napsal(a):
Tak. V domácnostech ani třeba dílenskejch apod. provozech to není.
Ale kdo není vůl, vyjma výjimečnýho zdělávání ACček právě třeba nekde v dílně bo zahradním domku, to už dávno nepoužívá. Dyž SEZácký Ačko na 10 kA mám za cenu nejakejch ítoňáckejch ACčkovejch mrtek na 6 kA, tak tvl
Rád bych ti nějak pomohl, ale nevím teď jak.
K těm chráničům, zkus změnit prodejce...
Zaslal: pá září 26 2025, 6:46 Předmět:
Ještě jedna věc tu nepadla, dneska téměř každé zařízení má kvůli filtrům nějaký únikový proud a když se to posčítá tak dokáže chránič vypadávat docela ochotně, Sám jsem zažil, jedna místnost v ní dva frekvenční měniče 1kW a jak se zapnuly oba tak náhodně lítal chránič. Nakonec jsem kouknul do manuálu a tam byl únikový proud 20mA u každého, ale dalo se to propojkou snížit na 10mA . Vzhledem k tomu , že se tam pracovalo s vodou nebylo vhodné dát chránič na vyšší hodnotu a pochopitelně nebylo v rozvaděči místo na další chrániče. Čili dokážu si představit když je na chrániči víc zařízení s filtry, že se to může nasčítat.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.