Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19876 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá září 19 2025, 11:39 Předmět: KU68 a dvojtej schodišťák Tango
Elektroinstalatéři, dá se do KU68-45 narvat a hlavně zapojit dvojtej schodišťák Tango s veškerou dále popsanou instalací a zapojovačkou? Já jsem snad dvojtej schodišťák nikdy neosazoval.
Když si představím, že tam jdou 2 kabely 3Ax1,5 (k druhýmu schodišťáku), jeden 5Cx1,5 (k lustru) a dva 3Cx1,5 (přívod, pokračování do dalšího vypínače světla) a dvě, možná tři trojtý Wagovky na propojení N a PE, tak mám trochu obavu. Samozřejmě předpokládám vylomení středovýho čudlu krabice. Dá se s páčkovejma Wagovkama a nebo si mám radši vzít malý bez páček?
Jo a ten přívod je snad 3Cx2,5, elektrozedníkovi došla 3Cx1,5, takže neohebnost sama. Nemám si vzít s sebou pro sichr pár KU68-70? _________________ Jirka
Založen: Jun 20, 2005 Příspěvky: 968 Bydliště: Hospoda u Třebíče
Zaslal: pá září 19 2025, 11:52 Předmět:
Co je vzadu za tou krabicí? Je to v betonu nebo "třicítka" Ytong? Není tam místo pro vylomení dna krabice a tu zapojovačku schovat tam? Do desítky zdi by se to blbě schovávalo...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19876 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá září 19 2025, 20:12 Předmět:
Jo, to jsou ty KU68-70 hluboký. Já to nerozlišuju, prostě krabice průměr 68 mm a hloubka.
To je tak, když se elektrozedník pustí do instalace a ušetří jednu krabičku na dva schodišťáky vedle sebe a do jedný nacpe dvojtej schodišťák. A pak navíc neví, jak to zapojit a obrátí se na mě. No vešlo se, musely se dát malý Wagovky na dráty bez páček, PE a N zkrátit aby přečuhovaly jen o dýlku odizolování přes rantl krabice. A fázový a propojovací taky udělat dost krátký. Propojení PE a N se muselo natlačit a porovnat úplně do dna krabice, nejhorší bylo natvarovat dost tvrdý dráty z přívodní 3C x 2,5.
Závěr, dá se to nacpat, ale kdyby strojky nebyly na nástrky ale na šroubky, asi by se to nevešlo.
to vašekpetr: dva byly ve štorce zdi, tedy 6 cm cihla a 2 x 2 cm omítka. To bych po vylomení dna či s KU68-70 byl skrz. Čtyři byly v plný 30 cm, tam by to šlo. Jenže při tom počtu kabelů, co jdou do krabice se dno prohlubuje majzlíkem celkem blbě. _________________ Jirka
Kdyby strojky měli šroubové svorky vešlo by se to lépe... bezšroubáky jsou hodně vysoký... teda předpokládám výrobce ABB a ne nějakej Baubau _________________ Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Jde to úplně v pohodě. Je potřeba kabely rozholit až ke stěně krabice. Žíly narovnat, zkrátit tak akorát, zapojit všecko co je do Wagovek, to naskládat ke dnu krabice, a nechat koukat jenom co jde na vypínač. Dělám to tak roky. Potřebuješ odhad a grif. Někdy pod všecko vyjmenované nacpu i časák. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.