Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19800 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po září 15 2025, 16:55 Předmět: SMD Shottky dioda
Mám tady miniaturní digi termostat ve kterým je v pulzáku proražená dioda na sekunáru před elyt filtrací. Pouzdro je SMA , možná SMB a je na ní napsáno 921.
SMD kód to asi nebude, na Codebooku i jinde jsem ho nenašel. Spíš to bude část popisu typu. Hledal jsem na TME něco v SMA s podobným popisem a nic.
Co to sakra může být? _________________ Jirka
Dal bych tam nějakou, co se vejde a odchod. Práce na 10 minut Ve snu by mě nenapadlo tu na to zakládat téma _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Zaslal: út září 16 2025, 9:21 Předmět:
Nojo, máte mě za blbce, děkuji. Problém ale je, že těch termostatů tu mám 22 ks ze série několika set až tisíc kusů a ve všech je odešlá ta samá dioda, nic jinýho. A vím, že jich bylo stovky v rámci záručních reklamací.
Na výstupu pulzáku je 6V, odběr při převracení polarizovanýho relé asi 90 mA, v klidu jen 3mA. Protože to je termostat pro elektropodlahový topení s zálohou chodu na asi 3 dní se supercapem, při HDO se napájení 230V vypíná. Vše jde na supercap, pouze nepřepíná relé. No a při zapnutí napájení ta dioda zcela náhodně, třeba až po několika letech provozu odejde.
Tak jsem chtěl vědět, co v tom je za originál diodu. SMA shottky bývají většinou 40V a proudově nad 0,5A a tak by mě zajímal důvod, proč ten konkrétní typ odchází. Ten termostat se vyrábí ve stejným zapojení se stejnejma součástkama už asi 8 let a tohle byl problém jen jedné série z určitého roku.
JirkaZ: Kdyby ses kouknul na rozdíl SMA a SMB, tak bys zjistil, že se tolerančně překrývají, takže stejně šuplérou nepoznáš. To označení jsem nenašel ani v SMB.
HF_Tech: Je v tom pulzáckej SMD sedminoh, rovněž nelze z označení nic vybádat. Reverzem přes ruskej srovnávač mi vždy některá noha nesedí.
Kdyby to bylo tak triviální, jako výměna diody v jednom kuse, tak se tu opravdu neptám. Jenže tohle trochu smrdí hlavně směrem k zákazníkům po záruce.
Ještě mě máte za blbce? _________________ Jirka
Celeron: pošli mi do SZ typ toho termostatu a případně telefonní číslo.
Můžu ti domluvit konzultaci ve firmě která takové věci vyvíjí a vyrábí v sousední vesnici a už mají tenhle problém vyřešený.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6504 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: út září 16 2025, 11:17 Předmět:
Celeron napsal(a):
Tak jsem chtěl vědět, co v tom je za originál diodu. SMA shottky bývají většinou 40V a proudově nad 0,5A a tak by mě zajímal důvod, proč ten konkrétní typ odchází. Ten termostat se vyrábí ve stejným zapojení se stejnejma součástkama už asi 8 let a tohle byl problém jen jedné série z určitého roku.
Takže to může být problém vadné série diod anebo použití nevhodné náhražky.
Jsou lidi, kteří by si oměřili, co se tam děje, a pak si tam sami vybrali vhodnou náhradu
P.S. Walter Schottky byl Němec, tak mi to tvoje “shottky” rve oči.
Zaslal: út září 16 2025, 16:13 Předmět:
tomasjedno napsal(a):
Jsou lidi, kteří by si oměřili, co se tam děje, a pak si tam sami vybrali vhodnou náhradu
Jestli víš, jak nasimulovat vznik závady, která se projeví třeba půl roku po výrobě a nebo taky po čtyřech letech, tak sem s tím. Jsme na doufám odborným fóru a místo toho tady řešíme pravopis a jak se píšou jména. Já nevím, jak to nasimulovat, zkouším to vyřešit třeba osazením mnohem předimenzovanější diody a proto jsem požádal o pomoc s identifikací původní. _________________ Jirka
workhard: tak normální elektronik by se primárně snažil zjistit alespoň napěťové a proudové poměry v obvodu.
Co chceš řešit za poměry v obvodu, kde je 5V a proud 00prd. Dám tam co mám a hotovo. Ovšem jestli je to nějaká velkovýroba, tak to je pak něco jiného, tam musíš nacpat to nejlevnější, co existuje. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5726 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: út září 16 2025, 17:39 Předmět:
Ten superkondenzátor sa nabíja zo sekundáru cez tú diódu? Je na priamo alebo cez odpor? Ono taký kondenzátor starne, a keď sa vybije, tak môže pri následnom nabíjaní cucať viac ako je zdravé. A to sa už dióde nemusí páčiť. Tiež sa v týchto kondenzátoroch niekedy vytvorí zvod, to sa potom nabíjajú permanentne. _________________ Globálne otepľovanie je spôsobené masívnou zástavbou a rúbaním storočných stromov. Kamene namiesto trávy tiež prispievajú k otepľovaniu.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6504 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: út září 16 2025, 18:50 Předmět:
Celeron napsal(a):
Jestli víš, jak nasimulovat vznik závady, která se projeví třeba půl roku po výrobě a nebo taky po čtyřech letech, tak sem s tím.
To nevím, ale ze tvého popisu (problém se týká jedné série) mi vyplývá, že se jedná buďto o vadnou sérii diod nebo o nesprávné diody (záměna, třeba omylem).
BTW, jak ty diody odcházejí? Unikl dým? Proražené? Přerušené? Všechny stejně, nebo ne?
workharde, tvůj přístup nebudu raději komentovat (pokud ho myslíš vážně).
Jirko, proč "máte mě za blbce", co to je za ublíženeckou pozici?
Osobně bych to celé intenzivně prozkoumal, tím spíš vzhledem k okolnostem, které uvádíš. Ten průzkum pochopitelně nejlépe osciloskopem s nejrůznějšími zátěžemi na výstupu a napájením na vstupu.
Osobně to tipuju takto:
1) PRCácký šmejd, ať už celé (skutečně se to vyrábí v tuzemsku?) nebo jednotlivé součástky;
2) vada výrobní série těch diod;
3) chybný návrh, typicky třeba neošetřené napěťové peaky vznikající vlivem rozptylové indukčnosti trafa, chybějícího snubberu (nejen u spínače na primáru, ale i u diody), atd. apod.
Prostě bych začal poctivou analýzou a na jejím základě bych se rozhodl, co dál. Možností je řada, ale bez měření není vědění (ti, co to nechápou, nejsou technici, alebrž nevím co).
Jo a kdybys uvedl typ spínače/řídícího obvodu na primáru a jeho zapojení, tak by se třeba dalo i usoudit, zda limituje proud - to kvůli vyloučení přetížení diody při zapnutí. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
workharde, tvůj přístup nebudu raději komentovat (pokud ho myslíš vážně).
Tož bádejte hoši, stejně dospějete k tomu, že je to šmejd a s diodou ze zdroje vyhozeného settopboxu už to dávno mohlo vesele fungovat. Zrovna tak chcípou světýlka s pohybovým čidlem, která si lidé s oblibou montují do chodeb a tak podobně, tam to navíc odvalí i primár. Ale kdo si hraje. nezlobí _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.