Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Půjde resuscitace autobaterie Bossch?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 13:47    Předmět: Citovat

Ano, presne tento typ davam do malych UPS (BK650EI) a vydrzia aj 10 rokov. Nie vsetky kusy, ale mnohe ano.

Pozeram teraz baterie k tej velkej UPS. Yuasa NPW36-12. Stav dezolatny. Nameral som od 7,55V po 13,05V.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 14:08    Předmět: Citovat

Hehe a jak dlouho ti to takle "zalohovalo", nez na to nekdo prisel nebo doslo k vypadku napajeni? Smile Moje UPS ma i test 1 tlacitkem, ale stejne sem si na to za cely rok nevzpomnel...

Btw sem zvedav, jak se dostanu do baraku, az bude zas naky veci blackout - odvirani vchodovych dveri pouze na cipy, jestli je to zalohovane a v jakem stavu ty aku jsou, vim ja? Pri poslednim blackoutu to nasi cast prahy zrovna nepostihlo, tak sem to nezjistil... Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
dred

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 15:51    Předmět: Citovat

S novým autom pred dvadsať - rokmi - "väčšinou" si dostal aj dobrú batériu - vydržala aj 10+...
Pri dnešných s novým autom neviem ?!...Ale keď teraz "nová" - kupovaná vydrží 4 roky tak si môžeš gratulovať, že "aká" to bola dobrá batéria... (osobná skúsenosť)... v 21 ročnej Xsaruši (benzín 1,4) mám štvrtú...či piatu?.. ani nesledujem... "Prvá" vydržala bez pár mesiacov takmer 12 rokov...A zázraky s resustitácáciou sa mi u nasledujúcich nepodarili... posledne - doma som ešte normálne naštartoval- zaviezol auto do servisu na pred-prípravu na STK a už sa nedalo znovu naštartovať - ozval sa gong - podpätie... a čaw párky.. Hovorí sa, že starý motor na novú baterku "naskočí" a v tomto prípade to aj tak bolo! Neutral
RayeR

PříspěvekZaslal: st červenec 30 2025, 16:18    Předmět: Citovat

Ano, koupil sem auto s puvodni Vartou a vydrzela snad 14 let. Pak jsem tam mel nakou dalsi Vartu a Bosche a ty daly uz jen asi 5 let, ted mam zas dalsi vartu...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DukeNuke

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 8:17    Předmět: Citovat

Nechce se mi zakládat nové téma, tak to dám sem...
Máte někdo představu, jak dlouho by měla vydržet baterka bez nabití? Před dvěma lety (a třemi měsíci) mi dali do feldy, co už je veterán, novou baterku. S feldou nejezdím, je uložena v depozitu, jednou za dva roky na STK.
Někdy loni s ní bylo třeba popojet, připojil jsem baterku, nastartoval, popojel. A dal na nabíječku - sice jen asi na 5 hodin, ale aspoň něco.
Letos bylo po baterce. Po připojení ani nerozsvítila světla na palubce. Je to nějakej noname, ale myslel jsem si, že by měla vydržet víc...
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 8:21    Předmět: Citovat

Pokud ten , co se chce motat v elektrice netuší , že je v autě stálý odběr , nemůže mu být pomoci . Jsou to otázky , nad kterými zůstává rozum stát .
DukeNuke

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 8:33    Předmět: Citovat

Tak pro boba polopaticky - jestliže je v textu napsáno "připojil jsem baterku", pak to znamená, že baterka byla odpojena. Už jen proto, že již připojenou baterku není jaksi třeba připojovat.
A z toho plyne, že stálý odběrauta neměl vliv.
Jak bobobo řekne je deset dopoledne? Už čepují.
PavelFF

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 9:19    Předmět: Citovat

Jestli nebyla dobíjena asi 1rok, tak měla nárok se samovybít. To je opravdu dlouhý interval. když ani nebyla plně nabitá před odstavením. Ale mohla to přežít a dá se ještě znovu nabít(snad). EKKAR nám to vysvětlí.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 9:38    Předmět: Citovat

To je další věc , jak je všeobecně běžnému motoristovi známé , olovo min. 4x do roka nabít . Jelikož ti nic neříká sulfatace nemá cenu reagovat .
DukeNuke

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 11:19    Předmět: Citovat

@pavelff to se mi nezdá. Ta, co tam byla, tak s tou se nikdo nepáral. Už ani nevím, kolik let, ale 10 to bylo určitě.
S tím autem se jezdilo tak max. na technickou, takže se vždycky před technickou dobila, zajelo se na STK, všechno v cajku, šup s autem do garáže a dva roky klid. A připojená byla trvale.
Tahle odpojená po roce bez napětí. Zkusil jsem repair, něco drží, ale málo. Při zatížení 10A sletí napětí na 10,5V a dále klesá. Takže rozhodně nenastartuje.
ransom

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 11:24    Předmět: Citovat

DukeNuke:
Ve tvém případě by bylo jednodušší nějakou baterku migrovat mezi auty, než ji mít pasivně uloženou. Nebo ji někde používat na nějakou samoúčelnost. Aby se udržela naživu.
Blbý je, že jsem potkal značkové baterky, které nevydržely nic, i laciné, které sloužily překvapivě. A netroufal bych si odhadovat, která to dá a která ne.

Šéf si dal do motorky před šesti či snad sedmi lety originál Yamahu jako náhradní díl. V tu samou dobu si koupil elektrokolo. Takže motorka leží ladem s baterkou na konzervační nabíječce vždycky tři čtvrtě roku. Pak ji připojí, párkrát se projede a zase zazimuje. Víc o ni nepečuje, a potvora drží.

Sám jsem měl kdysi velmi špatnou zkušenost s Vartou, přestože byla denně v provozu, nabíjení OK, udržovaná a dobíjená. A pak jsem měl až doteď ve dvouapůllitrovým benzínu nějakou noname 60Ah vyrobenou na Ukrajině. Po každým studeným startu najela sedm kilometrů. Zdědil jsem ji po předchozím majiteli jako sedmiletou, vůbec jsem se o ni nestaral, a celou dobu jsem si říkal, jak dlouho asi ještě vydrží. Vydržela mi dalších šest roků.

Nemáš někde po ruce nějaký spřátelený autoservis? Já bych v podobném případě skočil za kamarády na vrakáč, půjčil si nějakou funkční z demontu, a po STK ji zase vrátil. Ale samozřejmě nemá každý podobnou možnost.

BOBOBO

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 11:38    Předmět: Citovat

Mám doma stále baterku , tedy doma na záchodě a tam ji po čase , jak mne napadne připojím na nabku a je . Copak nyní vletě , ale v zimě to může být a i byla záchrana . Mám ji zde i na napájení spotřebičů , pro případ bezproudu .
DukeNuke

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 11:49    Předmět: Citovat

@ransom - baterka, co mám v harleyi má 7 let a přes zimu ji 2-3x došťouchnu, když si vzpomenu. Přes léto jezdím a to na ni nesáhnu.
S migrací je to naprd, mohl bych ji odvézt a dát ji třeba na solár, co mi nabíjí baterky k ohradníku. Ale to bych ji musel převážet a bylo by to zbytečně komplikovaný.
Koupím jinou a uvidím, co vydrží... Třeba se trefím do podobné, co tam byla..
EKKAR

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 12:06    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
Nechce se mi zakládat nové téma, tak to dám sem...
Máte někdo představu, jak dlouho by měla vydržet baterka bez nabití? Před dvěma lety (a třemi měsíci) mi dali do feldy, co už je veterán, novou baterku. S feldou nejezdím, je uložena v depozitu, jednou za dva roky na STK.
Někdy loni s ní bylo třeba popojet, připojil jsem baterku, nastartoval, popojel. A dal na nabíječku - sice jen asi na 5 hodin, ale aspoň něco.
Letos bylo po baterce. Po připojení ani nerozsvítila světla na palubce. Je to nějakej noname, ale myslel jsem si, že by měla vydržet víc...
Vysvětlení je hned v následným postu:
PavelFF napsal(a):
Jestli nebyla dobíjena asi 1rok, tak měla nárok se samovybít. To je opravdu dlouhý interval. když ani nebyla plně nabitá před odstavením. Ale mohla to přežít a dá se ještě znovu nabít(snad). EKKAR nám to vysvětlí.
Ekkar nemusí dál nic vysvětlovat, je to prostě fakt, olovo bez průběžnýho udržování konzervačním dobíjením nebo plným nabitím pravidleně každý 2 měsíce umře na samovybití a jím zapříčiněnou sulfatací desek.
ransom napsal(a):
DukeNuke:
Ve tvém případě by bylo jednodušší nějakou baterku migrovat mezi auty, než ji mít pasivně uloženou. ...
Jednoznačně a bez debat souhlas. Používá se všude tam, kde je potřeba mít provozuschopný větší množství odloženejch vozidel, který je potřeba pravidelně po určitý době spouštět, ale trvalý držení baterek v nich je ekonomická sebevražda.
ransom dál napsal(a):
Šéf si dal do motorky před šesti či snad sedmi lety originál Yamahu jako náhradní díl. V tu samou dobu si koupil elektrokolo. Takže motorka leží ladem s baterkou na konzervační nabíječce vždycky tři čtvrtě roku. Pak ji připojí, párkrát se projede a zase zazimuje. Víc o ni nepečuje, a potvora drží....
O5 jasnej důvod - baterka je na konzervačce, nemá šanci se sama vybít a tím zasulfátovat a umřít. Druhá varianta jak vozidlo na delší dobu odložit a nezničit přitom Pb aku.

Jinak obecně nelze uvěřit zvěstem tvrdícím, že: "To auto stálo 10 let ve stodole, baterka se vždycky po 2 letech nabila, pak se nastartovalo, dojelo na STK a zas uklidilo do stodoly, kde stálo až do následující STK".
Takový dvouletý odstavení bez dobíjení by nemohlo obstát ani u úplně nový a plně nabitý Pb baterky. Je to prostě technologicky a elektrochemicky nereálný. Existujou technologie akumulátorů, umožňující podobnej styl užívání, olovo to ale není. Bez velkejch škod takový zacházení vydrží jenom alkalický články na bázi niklový anody - NiCd, NiFe, - ale rozhodně ne kyselinový olovo - a to ani v "gelový" formě. I kdyby se nezasulfátovalo vinou ponechání ve vybitým stavu, v zimě by ho mechanicky zničil mráz (kyselinovej elektrolyt vybitýho Pb aku mrzne prakticky stejně jako voda, krystalizuje už při nějakejch -8°C).

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO

PříspěvekZaslal: út září 09 2025, 12:13    Předmět: Citovat

Jestli neví tohle , o čem by chtěl klofat . Možná o Slovensku .
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

Přejdi na: