Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Odmítnutí práce
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pdp7

PříspěvekZaslal: st září 03 2025, 18:00    Předmět: Odmítnutí práce Citovat

Ahoj, různě po internetu se dají najít informace o tom, za jakých okolností se dá odmítnout práce.
Vesměs se to všechno shoduje na:

odmítnout se dá pokud by nějak ohrožovala zdraví nebo bezpečnost zaměstnance, případně pokud by nějak převyšovala zákonem stanovený limit 8h v týdnu nebo 150h za rok.

Ale co takhle, když zadaná práce odporuje zdravému rozumu, prakticky je hned dopředu jasný neúspěšný výsledek (alespoň pro mě a pár dalších kolegů okolo co chápou). To je možno takto beztrestně týrat zaměstnance až do doby než skončí na psychiatrii či nepodá výpověď?
Nebo jsem psychyatrický pacient už teď když krom výdělku mi záleží i na práci jako takové a jejím smyslu?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79

PříspěvekZaslal: st září 03 2025, 18:26    Předmět: Citovat

Zkus to rozvést konkrétněji. Máš dělat něco v rozporu s popisem pracovní činnosti nebo tak něco?
bdn

PříspěvekZaslal: st září 03 2025, 18:49    Předmět: Citovat

V ideálním případě zaměstnanec a zaměstnavatel by měli být partneři.
Ale občas se stane něco nepředvídatelného, např. když Elon M. koupil Twitter, tak části zaměstnancům dal padáka - dost nevybíravým způsobem.
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 5:52    Předmět: Citovat

V predchadzajucej praci bolo bezne, ze sme mesiac nieco programovali, lebo to potrebuju hned, a sami nevedeli presne co to ma robit, a ked to bolo konecne hotove, tak vlastne ani nevedeli na co to chceli a islo to do stratena.
Uz som sa naucil neriesit take veci. a na pracu pozeram tak, ze ked mi zaplatia urobim a nezaujima ma nic ine.

Yarda1

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 6:21    Předmět: Citovat

Kdysi jsem spolupracoval na nějakém projektu, řešili to v jednom výzkumáku, jednou za půl roku přijeli, jednu chybu odstranili, další dvě nadělali a pak zase na nás půl roku neměli čas.
Mně se zdálo, že celý ten projekt jde dopryč a až dojde na lámání chleba, já budu první na ráně. Tak jsem u nich jednou byl a do cestovní zprávy jsem napsal, že by bylo vhodné uvážit, zda má význam v tom projektu pokračovat, že podle mého názoru co vychází z technické úrovně řešení, dosavadního postupu prací (a ještě z něčeho jiného co už si teď nevybavuji) to význam nemá.
I byl jsem povolán na kobereček k vedoucímu oddělení, že to musím přepsat, protože on by někoho musel finančně postihnout. Protože mi šlo o to, aby to šéfstvo vzalo na vědomí a to se stalo, tak jsem napsal, něco jako že stav prací budu sledovat a v potřebné míře na řešení spolupracovat.
I byl jsem opět povolán na kobereček, že to musím přepsat, že papírově je ten projekt už úspěšně vyřešený. Tak jsem to zase přepsal.
Zajímavé bylo, že jsem třeba šel do jiného kanclu a když jsem se zmínil, že spolupracuji s oním výzkumákem, oni se zmínili, že oni s nimi taky něco mají, načež mezi námi zavládlo ovzduší plné pochopení a vzájemného porozumění, jak jsme svorně začali nadávat, co je to tam za lemply a de Bily.
Krátce na to začal zuřit plyšák, ve fabrice se ustavil závodní výbor OF a chtěli mimo jiné přezkoumat spolupráci s oním výzkumákem, tak jsem jim taky poskytl podklady. Mám dojem, že se to zametlo pod koberec.
Pak se začalo šuškat, že náš ředitel měl nějaké techtle s ředitelem onoho výzkumáku, potřeboval mu lifrovat nějaké prachy a celkem nezáleželo na tom, jestli za ty prachy naše fabrika něco užitečného dostane.

Bohu žel, tyhle manýry neskončily s plyšákem.
Když Tesla kde jsem od školy pracoval sklapla paraple, uchytil jsem se v jiné firmě kde jsem pracoval na vývoji elektroniky. Vymyslel jsem zlepšení jednoho výrobku, m. j. jsem navrhnul vybavit ho dvěma ministykači, ujalo se to. Jednou mne navštívil agent s teplou vodou, navrhnul mi, abychom ty ministykače nahradili ministykači firmy co ji zastupoval, že nám je budou dodávat o padesát korun levněji, prý stačí jen dovrtat dvě díry. Namítl jsem, že pro nás to znamená změnové řízení, opravu výrobní dokumentace, asi i nějaké dodatečné zkoušky protože by se měnily podstatné části výrobku. Technicky to nic nepřinese, tak pokud se o tom bude jednat, já budu proti (ta padesátikoruna úspor vzhledem k ceně celého výrobku se mi zdála nepodstatná). Ale byl to kámoš tehdejšího ředitele, šel mu na mě žalovat a mně to bylo vytknuto. Naštěstí pan majitel toho ředitele vyhodil dřív než on stačil vyhodit mě.

Tak bacha, abys nešťoural do vosího hnízda když neznáš všechny okolnosti!!!

EDIT:
https://www.mesec.cz/clanky/vas-sef-praci-nerozumi-a-dava-hloupe-prikazy-musite-ho-poslechnout/
https://www.podnikatel.cz/clanky/7-rad-jak-zefektivnite-porady-abyste-se-neuporadovali-k-smrti/nazory/
https://www.podnikatel.cz/clanky/hapruje-vam-ve-firme-interni-komunikace-zvednete-zadek-a-bezte-za-lidmi-osobne/nazory/

Ono přece jen někdy přijde líto když mi někdo nekompetentní moji práci kazí.

Naposledy upravil Yarda1 dne čt září 04 2025, 17:35, celkově upraveno 1 krát.
PabloX

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 13:43    Předmět: Citovat

Deje sa to všade - príde niekto, kto si presadí objednávanie zo svojej firmy aj keď s predchádzajúcou firmou bola spolupráca rýchlejšia, lacnejšia. Na vedúcej pozícii som sa naučil nerýpať kde to nie je potrebné a nešť*ť proti vetru - treba si spraviť svoju robotu. Samozrejme, naštve ťa keď po tebe chcú šetriť a potom dostaneš príkazom objednávať od firmy, ktorá je drahšia, ale spriatelená.

To isté s robotou - ak máš za tú prácu zaplatené, tak nerieš, či to niekto zamietol pod koberec. Nas*re ťa to, aj mňa, ale nerobil si to doma po nociach.

Môj zástupca sa do podobných vecí začal rýpať a musel som ho dosť dôrazne upozorniť aby s tým prestal - začali sa oňho zaujímať aj hore (našťastie som sa to dozvedel skoro).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
vicious

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 17:03    Předmět: Citovat

Odmietnúť môžeš, ale asi len raz...
Keď zamestnávateľ prikáže, že čojaviem, nádrž s vodou bude na zemi a voda z nej má ísť akože samospádom hore niekam, tak je to nelogické, ale tak to treba urobiť. Bohužiaľ.
pdp7

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 19:45    Předmět: Citovat

Dobře tak já to popíšu. Dělám elektroniku nejen profesně, ale i jako srdcař. Je to jeden z mých koníčků už 30let.
Nyní jsem jsem ve firmě která si jako jednu z více oblastí činnosti vybrala před rokem výrobu plošných spojů. OK toto není pro mě nic nového a myslím, že k tomu mám co říct.
Ovšem před pořízením vybavení se mnou neproběhla žádná diskuze ani porada a firma pořídila následující:

Kartáčovačku, laminátor, negativní fotorezist, osvitku a linku pro vyolání, leptání, strip a oplach. Až sem je to v pořádku a nemám námitek.

Pořídila se tiskárna HP R2000 což je tiskárna určená pro tisk grafiky či reklamy na tisk z role nebo i pevné materiály. Barvy jsou v podstatě vodou ředitelné, i po vytvrzení smytelné jakýmkoliv rozpoštědlem (líh, isopropyl).
Toto má sloužit na tisk negativní přehlohy obrazce mědi na fólii a následný osvit rezistu a po vyleptání na potisk té DPS alias nepájivá maska a potisk (soldermask, silkscreen).

Popis následujících problémů:
Už jen ta fólie s motivem mědi vypadá opravdu žalostně na pohled, je to mnohem horší než jakákoliv inkoustová nebo laserová tiskárna kterou jsem za svoji praxi bastliče na tisk předlohy vyzkoušel. A vlastně to ani neni nic divného vzhledem k původnímu určení tiskárny výrobcem a účelu jejího využití.
V důsledku neostrých a chlupatých hran předlohy jsem dostal nařízeno měnit datasheetem dané rozměry footprintu SMD součástek (roztahovat, dělat větší mezery mezi ploškami), ve snaze, že se tím zamezí náhodným zkratům. Jen pro vaši představu mezera 0,5mm vede často ke spolehlivému zkratu.
Další věc je ta, že tiskárna nedisponuje žádným systémem který by umožnil zaměřit tisk na přesné místo vůči obrazci mědi, takže každá DPS je potištěná origo a výrobce tiskárny má toleranci cca 1,5mm na šíři pásu kde ty DPS sedí.
No a protože je každý kus DPS +- autobus, jsem dostal za úkol modifikovat soldermask u součástek tak, že pod nimi a 2-3mm okolo nemá vůbec být!
Dojem je takový (ne můj!), že se tím zamezí náhodnému zaplavání v důsledku povrchového napětí roztavené pájky. Moje slova o tom, že se mýlí a efekt bude skoro přesně opačný šéfstvo neposlouchá.
Výsledek dnešní směny ze 100% výrobků je cca 85-90% nefunkčních zmetků. Po asi 6 měsících od pořízení strojů a počátku prací.

Pochopitelně jsem vznesl už více proseb na pořízení strojů vhodných pro tento účel, CTF nebo fotoplotr a návrh na zhotovování nepájivé masky tekuté či suché laminované exponované přes další filmovou předlohu.
Doposud to bylo marné, dostávám jen jasnou odpověď, že se nic dalšího pořizovat nebude. V tom případě ale kontruji, že v tomto nedá improvizovat a zmetky budou stále.
Nejsem vyslyšen a opravdu mi toto vadí a znechucenost roste.
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 20:07    Předmět: Citovat

Mate se mi , žes to již psal , ano jsi pacient . Pokud ti zaměstnavatel platí to , co ti ve smlouvě potvrdil . Jsem na světě zatím 7mý křížek , ale neviděl jsem ve smlouvě , že by zaměstnanec posuzoval druh činnosti , pro kterou je placen , pokud ji již podepsal .
EKKAR

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 20:30    Předmět: Citovat

V takovýhle situaci by mi nezbylo nic jinýho, než z firmy odejít. Donekonečna se hádat s bandou zmrdů, kteří mají moc, ale ne znalosti a mne nutí práci vykonávat podle jejich zvrácenejch názorů - to je o zdraví. Ať si to zkusí dělat sami, respektive ať se pokusí najmout a zaplatit někoho jinýho, když nechtějí poslouchat člověka, kterej je sice jejich podřízenej, ale je odborně erudovanej. Majitelem autoservisu může bejt klidně archeolog nebo houslista - ale musí v něm mít odborníka automechanika, kterýho musí v odbornejch věcech poslechnout. Pokud tvoji vedoucí odmítají respektovat tvoji odbornou erudici a názor na použitou techniku, dopřej jim tu zábavu aby si svoje názory vyzkoušeli v praxi sami na vlastní paprče. Bohužel jinak než výpovědí nebo minimálně pohrozením výpovědí to ale asi nebude možný ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pdp7

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 20:31    Předmět: Citovat

Oh děkuji Smile
To mám zato, že se na práci dívám optikou ne jenom ovce která ráno příjde něco zadaného udělá a odpoledne odejde s čistou hlavou.
U mě to takhle bohužel nikdy nefungovalo a vždy v tom hledám jakýsi větší smysl, z té práce musí být i něco více než jenom peníze, protože jinak je to jen polovina života o ničem.
BOBOBO na to je takový odborný výraz který zní: obrazek_cenzura do vody Wink

Naposledy upravil pdp7 dne čt září 04 2025, 20:44, celkově upraveno 1 krát.
BOBOBO
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 20:33    Předmět: Citovat

Takovéhle kraviny . Ne s e r v koutě a podnikej . Jinak makej .
HF_Tech

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 20:46    Předmět: Citovat

pdp7 napsal(a):
Oh děkuji Smile
To mám zato, že se na práci dívám optikou ne jenom ovce která ráno příjde něco zadaného udělá a odpoledne odejde s čistou hlavou.
U mě to takhle bohužel nikdy nefungovalo a vždy v tom hledám jakýsi větší smysl, z té práce musí být i něco více než jenom peníze, protože jinak je to jen polovina života o ničem.

Chce to být trochu pečlivější ve výběru zaměstnavatele.
Dnes už zaplaťpánbůh není socík, kdy za almužnu musel člověk otročit až do důchodu.
lesana87

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 21:15    Předmět: Citovat

pdp7: A jseš si jistej, že ten tisk nejde nějak zlepšit? Ta tiskárna má mít 1200 DPI. Třeba použitím jiného materiálu, na který se tiskne nebo to tisknete rovnou na měď? Nějak jsem z toho popisu tolerancí a unikátnosti každé DPS zmatená. A nebo zkusit tisknout folie nějakou tou normální inkoustovkou nebo laserovkou, žádnou ve firmě nemáte?
alesfrantisek

PříspěvekZaslal: čt září 04 2025, 22:03    Předmět: Citovat

Jj, jak píše EKKAR - je to o zdraví.
Já dal po 15 letech vale firmě, pro kterou bych dýchal. Dva roky jsem každý druhý týden držel pohotovost. Že to bylo zadarmo by mi až tak nevadilo. Ale že jsem musel občas do práce vlastním autem už mi vadilo. Ale když jsem se zeptal mladého technického ředitele, jestli by s tím nešlo něco dělat, tak řekl, že nevidí problém v tom, že 3-4x do roka jedu (klidně v noci) do práce vlastním autem. Třeba 23.12., kdy se můj šéf vyhulil na to, aby někam jel a byla mimo provoz energetická firma pro okresní město. Ale když je onen ředitel nevlastní syn mého vedoucího, tak se stalo co? Nic.
Potřeboval jsem nový notebook, bo starý, 17" s W7, už pomalu dosluhoval. Obrovský problém. Když 17", tak bez numerické klávesnice anebo max. 16". Oči už nejsou tak dobré jako zamlada, opravil jsem toho pro firmu za statisíce, hodně jsem dělal v terénu, a nákup NB byl problém. Prý jsem si to měl více zdůvodnit. Tvl. já si mám něco zdůvodňovat. Kdykoli cokoli ve firmě potřebovali, to jsem vyřešil. A chyb jsem dělal, řekl bych, velmi málo. A já měl něco dokazovat.
Chtěl jsem kolegu, abych nebyl na vše sám. Nemyslitelné.
Probíhá rekonstrukce části firmy za 200M. A já se dozvěděl o tom, že z ní mohu demontovat součástí MaR za statisíce, z rádia.

Tak jsem dal výpověď. Zúčastnil jsem se 4 VŘ a kdybych v 1. firmě neřekli pravdu o nepotizmu a nekomunikaci, tak mě vzali všude. A kdyby jeden ze zájemců o mé místo necouvl, tam místo mě vezmou dva lidi bez problémů.
Teď pracuji ve firmě, kde si lidí váží. Měli jsme teambuilding a byli jsme si tam od jednatelů až po posledního monterkového dělníka všichni rovni. Normální je používání slova prosím. A šéf se nás snaží o všem informovat. Co bylo, co se (ne)povedlo, co bude v blízké budoucnosti a nad čím se máme zamyslet do budoucna.

Celé tohle moje martyrium má jednu chybu - že jsem z práce neodešel dřív. Třeba když mi bývalý vedoucí odmítl vzít do práce bráchu. Ale se svým bratrem, regulérním alkoholikem, problém neměl. To, že jsem za něj lezl oknem na dispečink, když se ožral jako carský důstojník a odešel, zapomněl šéf velmi rychle.

V minulé firmě jsem byl jen číslo v SAPu, teď mám zase jmeno a příjmení.

Máš-li to podobně a je-li to možné, zdrhej. Práce je v oboru elektro hrozně moc. A věk není překážkou.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: