Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Muža doma zabila elektrina! Na vine bol nelegálny opravár
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
p32

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 14:21    Předmět: Citovat

patrikvarga napsal(a):
Tie ,, dva drôtiky ,, s odstupom času mohol prehodiť aj sám majiteľ. Ako sa to dokazuje?

Taky si myslím, že je to nějaký vymyšlený blábol. Pokud jim to spravoval nějaký amatér, tak kde je důkaz o tom, že to tak zapojil on a ne někdo po něm?
Správný obhájce by ho z toho musel vysekat. Žalobce přece musí dokázat, že ten vadný stav při úrazu je totožný se stavem, který tam byl po "opravě" tím amatérským elektrikářem. Určitě by nikdo neprokázal, že do toho nevrtal ještě někdo jiný, když byli ochotni si na to vzít neelektrikáře. Situace zcela totožná s tím, když se udělá revize elektřiny v bytě a někdo následně udělá úpravy apod. Po dvou letech při podobném úrazu to budou svádět na toho revizního technika?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 14:38    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
l...
A ešte niečo k ľudskej morálke nepriamo vyplyvajúcej z toho článku... Totiž ten opravár bez papierov im tú zásuvku opravoval pravdepodobne nie z vlastnej iniciatívy, ak vôbec za peniaze. Že ho nabonzovali, nikomu život nevráti. Ako osobné ponaučenie na ceý život je to dostatočné aj bez súdnych papierov a trovov. Ani objasneniu prípadu to nijako nepomohlo.
Za stav instalace je zodpovědnej majitel, kterej tu povinnost může delegovat na nájemníka. A ten, protože elektrika a revizní činnost obzvlášť jsou vázaná činnost, podmíněná vlastnictvím oprávnění a složením předepsanejch zkoušek, musí ten úkol ze zákona nechat učunit osobu s příslušnýma papírama. Za ten účun jí taky musí zaplatit příslušnej obolus neb sestercius, když ne už rovnou fijalhnus nebo babišismus. Ale škodní a případně trestní odpovědnost už jen za to zajištění provedení revize je na tom majiteli - a nezbaví se jí ani v momentě, kdy nechá NĚKOHO udělat nějakou práci/opravu, protože ten dotyčnej mu buď mudí dodat dokundamentaci = potvrzení, že to všecko odpovídá revizi při kolaudaci (oprava = uvedení do původního stavu) anebo že to je provedený jinak, ale i tak to musí odpovídat nějaký projektový dokundamentaci a stav/funkčnost normám - neboli že se učunila nová revize stavu. Pokud tohle někdo udělá a stane se průser, jde škoda za tím, kdo to změnil, protože dal prohlášení, že se postaral o to, aby to splňovalo. Když takový prohlášení není, požaduje zákon od majitele zajistit bezpečnost stavu i provozu tím, že tu revizi zadá (pokud ji neumí a nemůže vykonat sám) - a podle výsledku se zařídí. A taky se tomu majiteli může stát, že ten pozvanej revizák řekne "Po tomhle kusu vepřovýho já nic odsouhlasovat nebudu, nechte si to dát do richtiku a až pak já to podepíšu" - a odpovědnost dál zůstává na majiteli ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DukeNuke

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 14:48    Předmět: Citovat

@p32 - odsouzen byl za usmrcení z nedbalosti => trestný čin => řešila to policie. A pokud se přiznal, že zásuvku opravoval, pak ho z toho žádný advokát vysekat nemohl.
masar

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 15:49    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
...A pokud se přiznal, že zásuvku opravoval, pak ho z toho žádný advokát vysekat nemohl.
To by se ovšem musel přiznat i k nesprávnému zapojení zásuvky. Je ale možné, že na obhajobu rezignoval, nevíme. Roli v tom mohou hrát i případné vztahy s poškozeným (rodinné, jiné).
Wink
rnbw

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 16:12    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
A ešte niečo k ľudskej morálke nepriamo vyplyvajúcej z toho článku... Totiž ten opravár bez papierov im tú zásuvku opravoval pravdepodobne nie z vlastnej iniciatívy, ak vôbec za peniaze. Že ho nabonzovali, nikomu život nevráti. Ako osobné ponaučenie na ceý život je to dostatočné aj bez súdnych papierov a trovov. Ani objasneniu prípadu to nijako nepomohlo.

Aha, takze ty by si ho nechal, nech opravuje zasuvky aj dalsim ludom?
teufel

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 16:17    Předmět: Citovat

p32: Někdy mám dojem, že články (třeba na idnes) píše umělá neinteligence. Zvláště ty o vztazích
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 17:11    Předmět: Citovat

Přesně tak: stačí si vzpomenout na návody na "opravu" rozdvojky, které vyšly v několika časopisech. ČÚBP se tehdy sice snažil zasáhnout, ale už bylo pozdě - už to bylo mezi lidmi. Přitom tehdy platné normy to říkaly jasně: není to součást pevného rozvodu, tedy úzus "fáze vlevo, kolík nahoře" není zákon. Proti tomu se nejvíc paprčili tvůrci dvoulinkových prodlužovaček, kteří "pro jistotu" ve vidlici propojili ochrannou dutinku s pravým kolíkem a ona jim zasunutá z jedné strany do rozdvojky vyrážela pojistky. Neřešili, že pro prodlužovačky platí nějaká norma, ale ušetřili ten chybějící třetí drát, však do zásuvky vedly tehdy také jen dva dráty.
Jeden nejmenovaný inspektor IBP to okomentoval slovy, že by do povinného vybavení revizního technika zařadil štípačky na ty prodlužky a bič na ty, kdo se pustí do úpravy rozdvojky. Ani to neprošlo.
Tato diskuse se oprášila a opět rozjela později kvůli barvám vodičů flexošňůr se zalisovanou vidlicí.
Prostě samo domo zhovadilostí si sami uživatelé nadělali dostatek (když to umí Franta soused, tak to já zmáknu taky), naštěstí se většinou nic moc nestalo, tak se o tom neví.

Konečně, když jsem na vojně dostal na podzim 1973 konečně opušťák, abych mohl doma rozkopírovat třístovku (ona sice byla oficiálně zakázaná, ale náčelník štábu je sbíral a jedna by mu chyběla, tak to zařídil, nepatřil jsem zrovna mezi ty, kteří by si podle tehdejších mocipánů zasloužili vypadnout z kasáren), dostal jsem pecku přes mokré plátno leštičky fotek, seděl jsem přitom opřený o radiátor. A zjistil jsem, že mám na všech kolíkách v podkroví fázi, která tam předtím nebyla. Táta potřeboval natáhnout nový kabel pro garáž, i pozval si elektrikáře ze Stavomontáží, kterého znal například ze stavby pardubického sídliště Dukla. Přece to nenechá dělat mě, když jsem tak mladej a zelenej. Tomu elektrikáři s pětatřicetiletou praxí se povedlo (a nepřišel jsem na to, proč se hrabal zrovna v té krabici v chodbě) přehodit fázi a nulák do zásuvek v podkroví.
S padesátkou, tedy vyhláškou 50/78 Sb., se přišlo na to, že to ani nebyl vyučený elektrikář, a do důchodu to doklepal jen jako zásobovač...

Proto takové články bermež s rezervou. Píše je obvykle soudničkář placený od řádku, nikoli za znalost problematiky.
A, když už ten případ došel až sem, tak by mě zajímalo vyjádření revizního technika a soudního znalce. Protože na základě toho, co je napsané v tom článku, nemůže soudný soudce nikoho odsoudit, leda toho redaktora. Tam muselo hrát roli ještě něco jiného.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 20:34    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
DukeNuke napsal(a):
...A pokud se přiznal, že zásuvku opravoval, pak ho z toho žádný advokát vysekat nemohl.
To by se ovšem musel přiznat i k nesprávnému zapojení zásuvky. Je ale možné, že na obhajobu rezignoval, nevíme. Roli v tom mohou hrát i případné vztahy s poškozeným (rodinné, jiné). Wink
Hodně taky udělá, když vyšetřovanej podlehne nabádání vyšetřovatele nebo dozorujícího prokurvátora, že přiznání je polehčující okolnost. Často nebejt přímýho doznání, musel by soud skončit verdiktem "Osvobozen pro nedostatek důkazů". Nechci tady nikoho navádět k páchání trestný činnosti, ale pokud se jedná o sebe sama a důkazy proti sobě, měl by se přiznávat jenom opravdu ten, komu na sobě vůbec nezáleží. Presumpce neviny je jasně daná, dokud někdo rukolapně nedokáže, že jsem to byl na 100% já, budu zapírat, zapírat a zapírat. Ústavní právo mi jasně definuje, že můžu na svoji obhajobu použít libovolný chování, můžu mlčet = odepřít výpověď a jako obviněnej můžu dokonce úmyslně uvádět nepravdu - a na vyšetřovateli je, aby mi dokázal, že úmyslně lžu. Takže jednodušší je si neškodit - a odmítnout vypovídat vůbec. Ono se pak může ukázat, že těch "šťourajících se v drátech" mohlo bejt klidně i víc ...
p32

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 21:11    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
@p32 - odsouzen byl za usmrcení z nedbalosti => trestný čin => řešila to policie. A pokud se přiznal, že zásuvku opravoval, pak ho z toho žádný advokát vysekat nemohl.
Ale mohl, přečti si Trestní právo, a věř tomu, že i teď. Jen je záhadou, proč vůbec něco přiznával? Zákon totiž umožňuje všem bez rozdílu osoby i rasy právo nevypovídat proti sobě. Policie je tu jen od toho, aby něco vyšetřovala. Odsouzení někoho jen proto, že se k tomu přizná (kde asi, u Policie pod nátlakem?) a naprosto bez jiných důkazů je dost divné. A opravdu zavinil nějaké usmrcení z nedbalosti nebo se jen přiznal? Laughing
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 21:38    Předmět: Citovat

Pikofarad napsal(a):
3 dráty,to už je na vyšší odborné,co když byl barvoslepý.Nebo to nastražil na tchýni.

V byte, takze povodna instalacia TN-C, takze prehodil len 2 kable navzajom.

samec napsal(a):
Preto si myslím, že ten nešťastník umrel skôr na preľaknutie než od elektriny.

Nie, ak sa chytil kolika, kde bola faza a uzemneneho radiatora, tak to dostal priamu slehu 230V, navyse cez hrudnik.

Kde su tie casy, ked sme na strednej v labakoch merali 3f motor 3x380V - to si clovek daval sakra pozor, alebo ked sme zapajali stmievac na ziarovku 220V, a komu sa podarilo vyrazit istic, tak dostal kopanec od ucitela Smile

asdf: klasicka vychova v 90tych rokoch. Nevymyslaj, nekecaj, lebo dostanes.

lesana87

PříspěvekZaslal: ne srpen 31 2025, 7:45    Předmět: Citovat

pocitujlasku napsal(a):
asdf: klasicka vychova v 90tych rokoch. Nevymyslaj, nekecaj, lebo dostanes.

To bylo v roce 1979 ty devadesátko. Prostě rodiče nenapadlo, že by mohl být nějaký elektrikář tak dementní, že by zapojil fázi na kolík. A stejnak o tom vím jen z vyprávění rodičů. Já si pamatuju akorát, jak jsem pod postelí olizovala plochou baterku, že brněl jazyk, ale to bylo určitě o nějaký rok později a to mě určitě nasměrovalo. Very Happy
asdf

PříspěvekZaslal: ne srpen 31 2025, 12:44    Předmět: Citovat

Asi máš pravdu. To člověka těžko napadne. My jsme si z ploché baterky, gumičky a žárovičky dělali takovou svítilnu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rampage

PříspěvekZaslal: ne srpen 31 2025, 12:56    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
A pokud se přiznal, že zásuvku opravoval, pak ho z toho žádný advokát vysekat nemohl.

Tak je.
Do budúcna zistil, že má držať hubu a pred policajtmi nevypovedať, pretože to nie je v jeho najlepšom záujme.
To by bolo, keby sa toto pravidlo vtlkalo na občianskej nauke ZŠ... sprostým Američanom nepomáha ani to, keď im toto pred vypočúvaním povedia.

EKKAR napsal(a):
můžu mlčet = odepřít výpověď

Ak sprvoti predvolávajú k vypočúvaniu svedka, tak bez uvedenia dôvodu (teda nebezpečenstvo vystavenia sa trestnému stíhaniu, ap.), sa za toto radi na Slovensku vyhrážajú pokutami, že robíš pri vypočúvaní obštrukcie.
Čiže treba s rozumom, ako všade inde. Cieľ je jasný: spraviť zo svedka obvineného, najlepšie ešte pred súdom.
DukeNuke

PříspěvekZaslal: ne srpen 31 2025, 13:31    Předmět: Citovat

Víme prd, jak to bylo. Klidně to mohl být nějaký jejich známý, který projevil lítost a tak se přiznal. Do toho nevidíme.
Znalec u toho být musel, taky ho museli prásknout, že zásuvku opravoval on. A zbytek jsou jen dohady.
Pouhé svědectví, že se v tom před rokem vrtal on a po něm už nikdo, by asi na odsouzení nestačilo.
ransom

PříspěvekZaslal: ne srpen 31 2025, 14:12    Předmět: Citovat

Ten článek má všechny příznaky vycucanosti z prstu od technického analfabeta.
Kdybych sem dal odkaz na nějaký srdceryvný povídání à la "Moje nejlepší kamarádka šuká nevlastního syna mého bývalého přítele a já se tím cítím zneužitá" (z patřičné rubriky kteréhokoli zpravodajského serveru), taky tady budete pořádat vztahovou poradnu?

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: