Zaslal: čt srpen 21 2025, 11:13 Předmět:
Pikofarad napsal(a):
p32 napsal(a):
Na takovou postavenou a vyschlou zeď dáš vždy jen lepidlo s perlinkou a potom až štuk
Víš jak dlouho taková zeď vysychá?Já měl čerstvé Ytongy lambda 375 na celý bungalov 120m2,trvalo 2 roky než to bylo ideálně vysušené.
Vím to moc dobře. Stavět zeď z vlhkých Ytongů je dost zajímavé. Ale píšeš nakonec to samé, co já. Postavíš, necháš vyschnout a hodíš na to lepidlo s perlinkou a na to štuk.
Já nechal Ytongy napřed vyschnout asi půl roku ve větraném prostoru a až potom jsem teprve stavěl.
Zaslal: čt srpen 21 2025, 12:35 Předmět:
Proč řešíš 20-30 palet? Já měl asi 4 a zvládl jsem to vše vybalit a přeskládat tak, aby to normálně vyschlo. A proč druzí stavějí z bloků cihel, ale taky to potom nechají jen tak a staví vnitřek?
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19751 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá srpen 22 2025, 14:56 Předmět:
O Itongu nebo Hebelu mi kdysi, ještě když žil brácha študovanej stavař, říkal, že se doporučuje ho nechat "přemrznout" aby se rozměrově stabilizoval a vyschl. To znamená na jaře nakoupit, na podzim postavit hrubý nosný zdi a dát střechu. Nechat to celou zimu vymrzat na průvanu bez oken a dveří. A teprve v dubnu postavit příčky, udělat rozvody a vrchní betony a omítky. Koncem léta teprve osadit okna a dveře. A na podzim dokončovačky.
Nojo, jenže to je barák za cca 1,5 roku a to se dnes nenosí, vše se honí aby se to zvládlo od jara do podzimu a pak to je dlouho vlhký a praskaj zdi.
Na mě se zedník vykašlal a tak aby se stihly naperlinkovat zdi před topenářema co přijdou 1.9. tak si to budu muset potáhnout sám. Je toho 75m², tak snad to za 4-5 dní stihnu. Po nich 7.9. mají přijet lít beton, pokud bych to nestihl, tak pak můžou až koncem října.
Před 15 lety jsem potahoval perlinkou polystyrén, tak úplně neznámá to pro mě není. No a štuk se dá udělat až po horním betonu, snad na to někoho seženu.
Nejvíc mě sejří, že jsem 30 let dělal pro několik stavebních fy možný a nemožný, nejlépe ihned. No a teď, když jsem v důchodu a tudíž už ze mě nemají užitek, tak na mě všichni prděj. Nojo, nevděk světem vládne. _________________ Jirka
U pórobetónu (Ytong, Porfix či inej značky) - všeobecne je vždy problematický "úbytok" materiálu pri vysychaní... Tvárnica, keď stratí len 1mm na 250mm "výškovom" rozmere, tak sa praskline pod stropom nikdy nedá vyhnúť.. pri piatich radoch je to minimálne 5mm a môžeš kúzliť čo chceš... Vždy to praskne... po dvoch rokoch - keď sa to "ustáli" treba praskliny "zamaskovať" ( premaľovať ... a je pokoj... U hrubej stavby baráku je to "trochu" iné, lebo je tam aj sprievodné zaťaženie, ale napr. pri prestavbe byt. jadra či domurovaní priečky v paneláku (ale aj v dome), je to vždy len vložený "nový surový" materíál, ktorý absolútne nie je stotožnený s okolitým prostredím... Nie som vyučený "stavař", ale postavil som si dom a na privyrobenie aj nejaké 2-3 desiatky bytov / jadier mám za sebou (na kompletku), tak že už som niečo skúsil...
..Keď chcel majiteľ bytu za 10 dní "zázrak" - vždy som ho na ten sprievodný jav upozornil..."Praskne to vždy" !
Stavba sa necháva cez zimu premrznúť. Potom sa pokračuje. Zneje mi dodnes v ušiach - nehovorilo sa o ytonoch - stavalo sa viac z tehly.. Sám som takto rodine a kamovi popomáhal - teraz idem svoj - no plánujem nechať všetko na firmu - keďže stavia sa úplne inak - to by som už ani neodmanagoval, nieto ešte urobil..
Keď máš na stavbe firmu - môžeš aj reklamovať nejaké nedokonalosti... Prídu, narobia bordel...odstránia nedostatky... upracú po sebe.. pokiaľ to robíš sám...tak sa len dorobíš... Ja už takou cestou nejdem, aj keď by som to ešte možno s ohľadom na vek zvládol - nestojí to za to, aby som potom mesiac skuvíňal na posteli
Nj, len ak ti po rokoch nevyjde revízia pre odhrdzavené nenatreté/zle natreté prestupy z uzemňovacieho pásu, alebo spomínané lochy pod stropom, to už nie je odstránenie - to je už lepenie - mám z toho celého hrôzu vopred - aj že mi všetci utečú už počas - obyčajne som to vždy hnal z domu - prídem o zuby mať ich stále zatnuté..
Netreba robiť z toho tragédiu.. kedysi sa stavali domy, kaštiele, hrady na kopcoch z hliny, kameôa s vajcovým pojivom - cement nebol a stoja tie stavby do dnes... A že sa normy dnes "špicujú" na extrém nie je nič mimoriadne.. niekto niečo DOBRÉ vymyslí a už nič pod tým nie je dobré... pritom to pôvodné vydržalo stáročia.. Akurát cena je niekoľkonásobne vyššia....
Ja tiež nemám nejaké "centrálne" uzemnenie baráku (platne v základoch).. vtedy sa to nevyžadovalo.. a keď zemná tyč bleskozvodu po desiatkach rokoch niekde "uhnije", tak sa vedľa nej dá nabiť nová... a pripojiť na "nepoškodený" ostatný systém... Čo "viem", tak do jímačov na baráku a do komína mi "švihhol" blesk 3x... jasné - môžem si gratulovať, že sa nič neudialo..ani žiadne el. zariadenie vo vnútri neodišlo - vždy to "to základné " zemnenie ustálo! Bodaj to tak bude aspoň kým tu budem...
Len dodám... vtedy sa neriešilo . pripojenie el. siete so "spojením" s uzemnením domu... lebo ho ani nemám! Celý rozvod je v TNC...a PEN je len zo stĺpa... Aj keď dnes už to nie je pravé "orechové....
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.