Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Co dnes pořídit za dlouhodobě spolehlivé auto?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ransom

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 11:46    Předmět: Citovat

Karle, za jedno opakuješ, co už jsi tu nedávno psal. A za druhý kombinace mokrý řemen/přímovstřik/krátké trasy je skutečně pověstná (Stellantis, Ford) a šlo o řádově větší průser než řetěz u jednoho provedení TSI. Svět nejsou kupodivu jen Škodovky.

P32: K dotazu z předchozích stránek: včera ráno jsem se náhodou přiblížil optimálním podmínkám. S lehkou nohou v jedoucím proudu aut jsem přejel Náchod až ke stoupající výpadovce na baterku (začal jsem sjetím s kopce u chaty). Takže to půjde. Akorát jak jsou horka, a já se samozřejmě nemíním vzdát svého pohodlí, tak motor musí honit na plnej knedlík tlačící klimatizaci. Baterka pak spíš jen pošťuchuje při rozjezdech a pomáhá motoru při lehkém plynu. Docela mě to baví.

p32

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 13:26    Předmět: Citovat

Tak to gratuluji a ať to dlouho vydrží.
Karle, bez urážky, ale ptal jsem se na nová auta. Snad to pochopíš, abych to nemusel rozvádět.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 13:42    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Karle, za jedno opakuješ, co už jsi tu nedávno psal. A za druhý kombinace mokrý řemen/přímovstřik/krátké trasy je skutečně pověstná (Stellantis, Ford) a šlo o řádově větší průser než řetěz u jednoho provedení TSI. Svět nejsou kupodivu jen Škodovky.
...
No, on ten motor 1,2TSi šel nejenom do šáde werků, neboj - ale řemen v oleji je ještě horší průser v tom smyslu, že tahle kombinace vůbec někoho napadla a někdo další ji schválil - protože historicky se ví, co kombinace kapalný nepolární uhlovodíky vs. polymery libovolnýho řádu udělá i v případě krátkodobý vzájemný expozice. Jenomže na rozdíl od VW se ty italožabožroutsko-americký patenty nezačaly srát už během prvních několika málo jednotek tkm, ale hezky si počkaly a posraly se až po jistý době bezproblémovýho fungování. Takže je na zvážení, co že je vlastně větší sračka - jestli něco, co se posere prakticky hned, nebo to, co zdánlivě bezproblémově funguje půl roku - rtok a posere se potom ... Já nevím, já mám suchej řemen a nestěžuju si. Pokud ho musím po X letech nechat vyměnit - well, gumy a stěrače se taky musej měnit, bo se odírají a ztrácejí část svojí funkce.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ransom

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 14:04    Předmět: Citovat

Obecně vzato je to šumafuk. Každá věc se jednou vyštění - je to jenom o pravděpodobnosti a čase. Přitom pravděpodobnosti uživatel jde nebo nejde naproti. Proto je mi proti srsti jakékoli zobecňování. Jinak mastnej řemen byl myslím bežnej v některých dieslech?
Kdo ví, že má rizikovej řemen v oleji, neměl by mít problém jednou za čtvrt roku juknout na něj dírou na dolejvání. Na to nepotřebuje bejt úplně technik. Při podezření lze zavčasu řemen vyměnit, nalejt správnej olej do vypláchnutýho motoru, a ten pak po roce měnit. Což by měl beztak dělat každej, u jakýhokoli motoru. Pak může klidně i jetej PureTech sloužit roky v pohodě. Jinak to není úplně blbej motor.. Má integrovaný svody, sofistikovaný hospodaření s odpadním teplem (narozdíl třeba od laciných Číňanů), jede celkem fajně, ani moc nežere. Mě nakonec docela baví i ten surovější zvuk, když se mu trochu dupne na krk. Ale já žil s trojválcema už dlouho, to jsem tady psal nedávno.
Hele, Fiat dokonce dával chvíli do nový pětikule dvouválec. To drnčelo a rachotilo jako Hárlej. A nikoho to neuráželo tak, jako trojválce...

EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 14:12    Předmět: Citovat

Nj, jak jen vono se to jmenovalo ... Twin-Max? Ne, TwinAir - a na to že to byla jen devítistovka, tak to mělo docela slušný parametry - 63kW/5500RPM a 145Nm/1900RPM, taky aby ne, když se na vývoji podíleli motoráři od Ducati ... Ta pětistovka s tím rejdila jak zapálená myš ...
ransom

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 14:32    Předmět: Citovat

Jo. A když jsi odstavil nastartovanou do deseti metrů od šalungu, pěkně ti na volnoběh uvibrovala beton. Ale aspoň neodskákala, jako ten Harley.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 14:59    Předmět: Citovat

Já se s tím dokonce jednou svez. Koupil to známej svojí přítulce a já dostal za úkol jí to dopravit na místo, kde ji dotyčnej chtěl na romantiku přímo před tímhle zázrakem požádat o paprčku. On tam jel s ní napřed, já měl dorazit hodinu po nich. Nazpátek jsem měl já brát jeho fáro, oni se měli vracet tímhle bublajícím talošem. Časově to klaplo, všecko se událo jak bylo připravený. No, ujel jsem s tím skoro 80km a připadal jsem si trochu jako na Kejvalce, když tam jezdí superbiky. Ne že by to byl nepříjemnej zvuk, ta basová složka je jemná, žádný ostrý křápání - ale za volantem prostě nezvyklá ... Jinak na dynamiku jízdy je to Taloš - na vozejk necelejch 9q mít 85 poníků a hlavně ten krouťák umožňující málo řadit a naopak když bylo potřeba, rychle to podkopnout ... No, SKORO jako ta motorka. Akorát že žádnej velkej happy-end se ve finále nekonal, ani ne za půl roku mu dala kvinde, protože si narazila nějakýho prachatýho fotra, kterej jí po týdenní známosti koupil báwo a ne nějakou "nákupní tašku", jak se prej nechala slyšet. Jo, nevděk světem vládne ...
Hydrawerk

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 15:29    Předmět: Citovat

Jakej máte názor na různé ty čínské automobily DR, Omoda, Jaecoo nebo MG??
https://www.mgmotor-czech.cz/#
https://www.jaecoo-brno.cz/
https://www.auto-dr.cz/
Ceny nejsou nijak zajímavé, takže čím to má zákazníka nadchnout??
MG občas potkávám.

p32

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 16:00    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
... ani ne za půl roku mu dala kvinde, protože si narazila nějakýho prachatýho fotra, kterej jí po týdenní známosti koupil báwo a ne nějakou "nákupní tašku", jak se prej nechala slyšet. Jo, nevděk světem vládne ...
Šťastný to člověk. Zbavit se takové krávy tak brzy, to prostě nevymyslíš. Ten ještě dnes musí být v lihu, jak to slaví a už nemusí do důchodu ani pracovat a bude mít více peněz jak s ní. Laughing
ransom

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 17:12    Předmět: Citovat

Hydrawerk napsal(a):
Jakej máte názor na různé ty čínské automobily

Malinko jsem si to prostudoval, když jsem vymejšlel nový auto.
Jaecoo 7 stojí u nás v ulici. Je to velice pěkný zvenčí i zevnitř, velikost asi jako můj starý Outlander, ale díky hranatosti působí mohutněji. Zdá se to všecko velmi dobře udělaný. Kdyby to nebylo nad stanoveným cenovým limitem, sám bych ale za stejný prachy šel do Rextona. Ryze pocitově. Bojím se, že to bude zabitý nějakou nenápadnou slabinou, jako MG. Protože:
MG HS stojí přímo u našeho baráku. Dá se dostat za směšný peníz. Vzhledově mi sympaticky připomíná SUVčka z první dekády, třeba Hyundai ix35. Velký ažaž. Tak jsem po tom šel. Je řidičsky nezajímavý, ale extra pohodlný, ovšem pro mě naprosto zabitý topením a klimatizací. Podrobně to probírá třeba Vaculík (a je to velmi zajímavé povídání):
https://www.youtube.com/watch?v=pyIFBKz2HqI
Ani automatická klimatizace tomu nejspíš nepomůže. Mizerné topení zůstane, a mám intenzivní dojem, že se Číňan zatím klimatizaci buď nenaučil, nebo si ji vyhražuje až pro vyšší třídu. Protože:
Svezl jsem se s MG4 Electric. Parádní autíčko! Skvěle jezdí, skvěle hospodaří s energií, má perfektně zpracovaný interiér, mimořádně kvalitní sedačky, je útulné etc. Miloval bych ho... ALE! Panuje v něm ledový průvan. I v situaci, kdy venku bylo slunečných 18°C a na plně automatické klimě nastaveno 22°C, šel z výdechů ledový vzduch. Podle ohlasů několika dalších lidí to je nepříjemná vlastnost, na kterou si zvykneš nebo ne. A zrovna tahle věc pro mě znamená stopku: Topení, které když vyjedu z Náchoda, začne topit až před Hradcem, a automatická klima, která nefunguje automaticky. Jinak mi přijdou Číňani v některých ohledech zajímavější než Evropani. O techniku (motory, podvozky, pevnost kastle, koroze) bych se moc nebál. Spíš tam hrozí, že desítky menších značek zase rychle zaniknou.

EKKAR: Tvůj známej nejspíš bude značně nezkušený, nebo naprostý naiva. Protože frndu podobného ražení měl detekovat během prvních hodin, nejvýše dnů.

Hydrawerk

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 17:59    Předmět: Citovat

https://www.youtube.com/watch?v=pyIFBKz2HqI&ab_channel=Autocz
Jo, zajímavé, topení a klimatizace jsou nepovedené... Ale možná z toho bude za několik let něco jako Hyundai. Kdysi to také byla laciná podřadná značka.

ransom

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 18:29    Předmět: Citovat

Ale jasněže. To vychytají. Akorát zatím to ještě nevychytali, pročež nechci být průkopníkem v užívání levnějších čínských aut.

Naposledy upravil ransom dne so srpen 16 2025, 18:38, celkově upraveno 1 krát.
pepik9

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 18:33    Předmět: Citovat

Otázka je, jak dlouho bude číňan dodávat náhradní díly.
p32

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 18:50    Předmět: Citovat

Tak tohle je sice oblíbený argument, ale naprosto zbytečný. Potřebuješ auto, které se bude furt opravovat nebo aby vydrželo 10-15 let jen s výměnou pneumatik, oleje, filtru a svíček?
ransom

PříspěvekZaslal: so srpen 16 2025, 19:49    Předmět: Citovat

Můžeš projet díru a potřebovat rameno a čepy. Sjedeš kotouče. Časem zrezne každej vejfuk. A nebo ti někdo drcne do blatníku. Kamínky otlučou světlomety, nebo z blbosti nacouváš do květináče ve městě. Chytneš led z kamionu do předního skla. To všecko je běžná spotřebka.
Když mi někdy před deseti lety jeden šikula jebnul do dveří, sehnaly se jedny poslední v Evropě někde z Holandska. Na trojdveřový Aveo, vyráběný sto kiláků od nás ve Wroclawi.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Strana 11 z 14

Přejdi na: