...
Zkoušel jsem proměřit digitálním multimetrem tlačítko:
- když je vypnuté - je na něm 13-16 Ohmů
- po sepnutí mi ukazuje mulitmetr -1
- takže dle tohoto by mělo fungovat, což by mělo značit plnou vodivost(0 Ohmů)...
Tohle je ukázka absolutní dezorientace (eufemismus).
1. Vypnutý tlačítkový spínač (tlačítko je zavádějící pojem) nemůže mít 13÷16Ω.
2. Symbol "-1" nahrazuje symbol"∞", t.j. nekonečný odpor, nikoliv 0Ω.
3. Spínač zřejmě funguje, ale obráceně, než je popsáno výše.
Za těchto okolností požadovat nějaká měření jen těžko může přinést nějaký pokrok.
1) No, ten multimetr funguje už fakt divně, ale ty ohmy jsem tam naměřil a po stisknutí to bylo -1, takže něco ot měřilo. Mám ho tak 10 let.
2) -1 to jsem bral jako nekonečně velký
3) Tak jsem to blbě pochopil, jak jsem někde četl. Dík za korekturu.
Zaslal: st srpen 13 2025, 16:53 Předmět:
Moje doporučení, dej to opravit někomu znalému, za pár minut zjistí vadu. Po tvém zásahu to bude asi jen kandidát na SD.
Pokud máš zájem o elektroniku, začni s něčí jednoduchým a hlavně s bezpečným napětím.
Zaslal: st srpen 13 2025, 19:16 Předmět:
Kdysi se mi stalo, že přestal jít vysavač a na svorkách v něm napětí 220 přitom bylo. Nevím proč jsem změřil odpor šňůry a byl přes 100Ω! Po instalaci nové šňůry vysavač fungoval. Vzhledem k tomu, že prodávali přímo "Náhradní šňůru na vysavač" , předpokládám, že to nebyla tak ojedinělá závada.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34311 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st srpen 13 2025, 19:49 Předmět:
AZK401 napsal(a):
Kdysi se mi stalo, že přestal jít vysavač a na svorkách v něm napětí 220 přitom bylo. Nevím proč jsem změřil odpor šňůry a byl přes 100Ω! Po instalaci nové šňůry vysavač fungoval. Vzhledem k tomu, že prodávali přímo "Náhradní šňůru na vysavač" , předpokládám, že to nebyla tak ojedinělá závada.
Taky už jsem ji několikrát v životě měnil - a mám ji namontovanou i k ruční vrtačce, kde byl původně jen 1,5m přívod a s tím se prostě nedalo dělat. Samozřejmě je to vrtačka v celoplastu, dvojitá izolace, žádná Narexka s kovovým tělem převodovky ... Při koupi jsem dostal na výběr buď dýlku 4m nebo 5m a průřez buď 2 x 0,75mm², nebo 2 x 1mm². Všecko v PVC se zalitou vidlicí. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Tak dostal jsem se k uhlíkům a každý má cca 2,5cm. To by asi nemělo být krátké nebo můžou být v háji i tak?
Uhlíky jinak nijak nedrhnou a pružina je vytlačuje.
Rotor se taky protáčí volně, když s ním zkouším točit.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34311 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st srpen 13 2025, 20:45 Předmět:
Ty huhlýki jsou úplně normální. Odnes to někomu, kdo aspoň umí měřit - PROTOŽE TY TO NEUMÍŠ A JEN HÁDÁŠ!!!! _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Vypečený vypínač, má veľký prechodový odpor, alebo bordel medzi kontaktmi.
Ak na vypínači meráš -1 ohmov, tak je vypnutý, nie zapnutý, aj keď podľa výšky toho bieleho čudliku sa to zdá byť opačne.
(Hentaké vypínače sa v československu používali maximálne v lampičkách s 40W žiarovkou.)
Tak závada nalezena. Poškozený jeden vodič někde ve vzdálenosti 20cm do koncovky kolíku.
Původně jsem měřil, zda je nějaké napětí ve vysavači bezkontaktním detektorem, když ho připojím k síti, což bylo, ale toto mi chybu druhého vodiče neodhalilo, takže příště první vyzkoušet kabel a pořádně.
Škoda, že kvůli toho kabelu musí být ten vysavač rozebraný téměř do posledního šroubku.
" Poškozený jeden vodič někde ve vzdálenosti 20cm do koncovky kolíku "
...Už keď "merať" prítomnosť fázového potenciálu vodiča nejakým "detektorom" ... tak na "dva krát"... jedna poloha v zásuvke by mu "ukázala" prítomnosť po celej dĺžke prívodnej šnúry a po otočení ( o 180 ° vidlice v zásuvke - prípadne cez rozdvojku, ktorá "fázu prehodí" na druhý kolík) .. by závadu našiel hneď - po dvadsiatich centimetroch a nemusel by vysávač ani rozobrať...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.