Zaslal: út červenec 08 2025, 18:19 Předmět:
Sousedovi z baráku (Mirkovi L.) už od začátku června nějak blbne srážkoměr. Na můj dotaz odpověděl, že o tom ví (prý se tam něco blbě překlápí), ale "sere na to, jak na placatý kameň"
Za večer (a do rána) drobně pršelo) jen odhaduji, že mohlo spadnout cca 20 mm deště. Ale hlavně, že se konečně ochladilo.
Doposud (od Medarda: 8.6.) spadlo s bídou tak 3mm a jenom vedra (příp. vítr)
To rozhodně není vhodné houbařské počasí!
Pokud ale do zítřka (k tomu co napršelo dnes) spadne předpokládaných více než 50 mm (a lípa, kolem které denně jezdím, už odkvétá!), tak tu za 2 týdny budou viset moje fotky _________________ Honza - kokúň
Zaslal: st červenec 09 2025, 6:43 Předmět:
Honzo,
to je teda u vás letos bída.
Pro zajímavost dávám čtvrtletní úhrn srážek v Brně na letišti, nad lesem to bylo údajně ještě lepší.
Ale stejně moc nerostou...
Možná chyběla ta studená rána.
Příští týden prubnu lesy kolem Vranovské přehrady, jsem zvědavý.
Srazky_Turany.jpg
Komentář:
Velikost:
36.82 kB
Zobrazeno:
10 krát
_________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: st červenec 09 2025, 14:17 Předmět:
Michal22 napsal(a):
Honzo,
to je teda u vás letos bída.
Michale - kdyby jenom letos - už snad každé léto. U nás se už dávno říká: "Na suchou zem nerado prší."
kokun výše napsal(a):
...
Pokud ale do zítřka (k tomu co napršelo dnes) spadne předpokládaných více než 50 mm (a lípa, kolem které denně jezdím, už odkvétá!), tak tu za 2 týdny budou viset moje fotky
Česku hrozila nebezpečná povodňová situace kvůli tlakové níži Gabriel, která měla přinést hodně dešťových srážek. Tlaková níže ale nakonec postupovala východněji, než se čekalo, a přinesla více srážek na Slovensko a do Polska než na naše území.
...
Ve středu by stále mělo pršet na východě Moravy a ve Slezsku. Mělo by spadnout až 10 mm srážek, v oblasti hornatin až 25 mm a v Beskydech výjimečně až 50 mm. „Srážky budou během večera a noci na čtvrtek 11. 7. slábnout, ubývat a přecházet do místních přeháněk,“ píše ČHMÚ.
...
Takže i u nás napršelo podstatně méně (škoda, že Mirkovi nefunguje srážkoměr), než byla prognóza. Když jsem ráno sledoval pořad "Počasí - na ČT24", tak byl vidět radarový odraz na S; SZ; Z; JZ; ale i na V od nás, ale přímo přes nás (moravsko-slovenské pomezí - tj. hranice se SK) zase NIC - a přes prognózu, i to NIC stále pokračuje. Když se dívám na výhled, tak má pršet ještě i týden, tak se snad i na nás ujde (zem už "úplně suchou teď nemáme")
EDIT 13.7.:
Tak "Gabriel" u nás nepřinesl ani pětinu (předpokládaných) srážek - přesto v týdnu občas trošku sprchlo, a hl. teploty byly přijatelné a proto se moc z nich tak rychle neodpařilo. Ale teď, o a po víkendu, se zase vracejí 30-ky
Když se dívám na Mirkovy stránky, tak se zdá že už zase i něco "měří" - otázkou je, jak přesně: http://pocasibrumov-bylnice.cz/cumulus/trends.htm (klikni na: Daily Rain) _________________ Honza - kokúň
Zaslal: ne srpen 10 2025, 18:54 Předmět:
Týden jsem tu nebyl - mj. jsem taky houbařil.
Přestože u nás toho deště příliš nespadlo (klikni Daily rain), tak přecejen se něco málo urodilo (viz následující fota).
Předcházelo tomu tedy několik přeháněk koncem červce a začátkem srpence
1.8.2025.jpg
Komentář:
"Obvyklá" duha po krátké podvečerní přeháňce
Velikost:
48.06 kB
Zobrazeno:
2 krát
_________________ Honza - kokúň
Zaslal: ne srpen 10 2025, 19:34 Předmět:
No a v PA (8.8.) jsem měl v úmyslu jet opět na valašsko-klobucko, jenže ... člověk míní a "medvědi" mění
Ve čtvrtečních večerních TV zprávách (jak na Primě, tak na Nově) ukazovali video s medvědem z Val. Polanky a zmiňovali dalšího medvěda na Klobucku
Tím pádem jsem dostal "zaracha" - moje baby řekly: NIKAM
Stejně jsem je neposlechl, a vyrazil jsem - ale opačným směrem. Nakonec úlovek ucházející (nato, že tam předešlého dne odnášeli plné koše ).
Takže k nedostatku vláhy; znovunastávajících hiců (tudíž rychlé vysychání); to komplikují ještě i medvědi. I když tady jeden praví (když jsem ho v lese došel a říkal mu, že jsem původně měl namířeno na klobucko): " Dobře, že tu je - aspoň bude méně houbařů". No nwm, jak by vtipkoval, kdyby se s ním potkal
Zaslal: po srpen 11 2025, 18:07 Předmět:
Dnes mě vzal jeden známý do nové (jeho) lokality nepříliš vzdálené od té, kde jsem byl v PA. Biotop prakticky shodný (bukovina) - jen "střecha" ještě prudší (což už na mě není)
Přestože bylo po víkendu (známý tvrdil, že tam určitě prošlo několik houbařů), tak nálezy (co do velikosti) větší, než jsem měl v ten PA. Výsledek na fotech:
A přestože i ta vedra stále narůstají, snad ještě zítra (brzy ráno) vyrazím na klobucko, kam jsem chtěl původně v PA. Už jen proto, abych zjistil, co se tam od loňska změnilo.
11.8.2025.jpg
Komentář:
Dnes - v nové lokalitě
Velikost:
92.15 kB
Zobrazeno:
2 krát
11.8.2025a.jpg
Komentář:
A hned byly dnes u nás smaž. řízky. A zítra i u příbuzných :)
Velikost:
104.79 kB
Zobrazeno:
4 krát
Zaslal: út srpen 12 2025, 19:09 Předmět:
Tak po sotva týdnu je (pro tentokrát) u nás s hřiby utrum
Dnes už "výheň"; v lese sucho, že kdybych škrtl sirkou, tak tu máme "valašské švýcarsko". Co se nesebralo (v této lokalitě především Slováci ), to už zaschne vestoje
A od zítřka peklo
12.8.2025.jpg
Komentář:
Dnes - v jedné ze "slovenských" lokalit :(
Velikost:
97.07 kB
Zobrazeno:
1 krát
12.8.2025a.jpg
Komentář:
To, co zbylo po "slovenské rojnici" (především o víkendu) . . .
Ten velký "sinák" (vpravo dole) byl utržený od země a odhozený (pravděpodobně některým ze Slováků, kteří mě dnes předešli) :(
Velikost:
102.46 kB
Zobrazeno:
2 krát
Zaslal: čt srpen 21 2025, 11:22 Předmět:
kokun napsal(a):
No a v PA (8.8.) jsem měl v úmyslu jet opět na valašsko-klobucko, jenže ... člověk míní a "medvědi" mění
Ve čtvrtečních večerních TV zprávách (jak na Primě, tak na Nově) ukazovali video s medvědem z Val. Polanky a zmiňovali dalšího medvěda na Klobucku
. . .
I kdyby rostly, jakože už víc než týden nerostou (sucho - že škrtnout v lese sirkou, tak tu máme "valašské švýcarsko), tak potom houbařte, když se medvěd potuluje přímo u nás:
Medvěd se objevil u Brumova-Bylnice
citace:
Je úterní podvečer 19. srpna 2025 a v lokalitě Petrovica u Brumova-Bylnice se odehrává chvíle, kterou si místní budou ještě dlouho pamatovat. V tichu lesa se náhle objevuje medvěd – statný, odhadem stokilový. Nejeví známky neklidu. Kráčí pomalu, zvědavě zastavuje u trnek a jablek, ochutnává a zároveň jako by zkoumal, co letos příroda nadělila.
Do městské části "Hluboče" (kde je mj. i chatová oblast - v čl. na mapě je to vlevo od místa, kde byl medvěd spatřen) jsem hlavně v minulosti jezdil houbařit často. Nyní, když je to tam už notně zdevastované, tam jezdím minimálně. Jen občas, když tam někdy chci navštívit jednoho známého chataře
EDIT (20:10):
Výskyt medvěda na našem území byl zveřejněn i v TN na Nově - jak v odpoledních zprávách, tak i ve večerních. Večer to dokonce více rozvedli (v cca 19:45) a zpovídali tam občany na parkingu před PENNY marketem (ten mám 100m od baráku).
Valašskem se potuluje medvěd. Vystrašil myslivce na čekané
EDIT 2:
Když jsem se bavil o výskytu medvěda se sousedy, tak ti ho sledovali v Událostech na ČT cca ve stejný čas 19:45 (na videu cca 45min.).
Mám internetovou TV, taxem si to pustil zpětně - tím chatařem v "Hlubočích", kterého zpovídal reportér ČT, je právě ten můj známý (Josef Ostřanský). Chat (a chatařů) je tam cca 15÷20 _________________ Honza - kokúň
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.